Το Εθνικό σύστημα υγείας θεσπίστηκε επί διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ιδρύθηκε το 1983 από την πρώτη Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου στα πλαίσια μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της λειτουργικής ενοποίησης των δημόσιων υποδομών περίθαλψης. Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού και όσων διαμένουν στην Ελλάδα, μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να παρέχονται απρόσκοπτα και ισότιμα σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση μέσα από ένα ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αιχμή του συστήματος ήταν η δημιουργία Κέντρων Υγείας, περιφερειακών και νομαρχιακών Νοσοκομείων στην Ελλάδα. Η μεταρρύθμιση αυτή εισήχθη με το νόμο 1397/83.
Οι μονάδες υγείας χωρίζονται σε δύο τμήματα ως εξής:
Κέντρα Υγείας: Μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με σκοπό την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.
Νοσοκομεία: δευτεροβάθμια/τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, με σκοπό την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
Για τους ασφαλισμένους σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών υγείας και από τους κλάδους υγείας των ταμείων τους ή τον νεοσύστατο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). Συστήθηκε το 1985, από τον υπουργό Υγείας Γιώργο Γεννηματά, με τον Νόμο 1579/1985. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Σκοπό έχει την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού στον τόπο ενός εκτάκτου συμβάντος, για την παροχή άμεσης βοήθειας και διακομιδής πασχόντων ατόμων, προς τους πλησιέστερους υγειονομικούς σχηματισμούς (νοσοκομεία, κέντρα υγείας). Το κυριότερο μέσο διακομιδής είναι το ασθενοφόρο, ωστόσο, διατίθενται επίσης ειδικές κινητές Μονάδες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής, μοτοσυκλέτες και ελικόπτερα. Μεταφορά ασθενών οι οποίοι δεν δύναται να μεταφερθούν με άλλο μέσο.
Εθνικό Σύστημα Υγείας με μια ματιά
Ιδρύθηκε το 1983.
Τότε ήταν στο τιμόνι της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού και όσων διαμένουν στην Ελλάδα.
Εθνικό Σύστημα Υγείας σχετικές ειδήσεις:
H Κομισιόν διαψεύδει τον Κικίλια - «Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία για το εμβόλιο κορωνοϊού»
Εμβόλιο κορωνοϊός: Δεν επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, πως η Ελλάδα περιμένει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό τον Δεκέμβριο.
Ο Γιάννης Αντύπας στο νέο του blog στο pagenews.gr σχολιάζει τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμα στο δημόσιο σύστημα υγείας τις μέρες του κορωνοϊού και αναφέρει πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εντοπίσει την πηγή του προβλήματος πριν υποστούμε όλοι τις συνέπειες.
Κορωνοϊός - Κικίλιας: Τέλη Δεκεμβρίου η πρώτη δόση του εμβολίου στην Ελλάδα
Κορωνοϊός - Κικίλιας: Συνολικά 3 εκατομμύρια εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα παραλάβει η χώρα μας σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τέλη Δεκέμβρη, αν φυσικά το εμβόλιο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης περάσει τη φάση 4.
Ξάνθος: Χρειάζεται σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης για την αντιμετώπιση της πανδημίας
Ξάνθος για κορωνοϊό: Για την ανάγκη ενός σχεδίου υγειονομικής διαχείρισης μίλησε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, που θα περιλαμβάνει την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Κικίλιας: «Στόχος μας είναι στο τέλος του έτους, το Ε.Σ.Υ. να διαθέτει 1.200 κλίνες Εντατικής»
Κικίλιας: Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας μίλησε για την ανάγκη περιορισμού της διασποράς του ιού, καθώς όσες βελτιωτικές κινήσεις και να γίνουν στο ΕΣΥ, δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της πανδημίας, όπως συμβαίνει και με όλα τα συστήματα υγείας παγκόσμια.
Αλέξης Χαρίτσης: Πολιτική στήριξης της κοινωνίας - Απάντηση στο κυβερνητικό σχέδιο που οδηγεί σε χρεοκοπία
Αλέξης Χαρίτσης: Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η στήριξη της κοινωνίας είναι απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα σε μια νέα χρεοκοπία.
Στο «κόκκινο» και σήμερα η Αττική και η Θεσσαλονίκη - Που εντοπίστηκαν τα 204 κρούσματα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Αυξημένος για ακόμη μια μέρα ο αριθμός των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δείτε την αναλυτική ενημέρωση για την γεωγραφική κατανομή των 204 νέων μολύνσεων.