Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εθνικό Σύστημα Υγείας
Το Εθνικό σύστημα υγείας θεσπίστηκε επί διακυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) ιδρύθηκε το 1983 από την πρώτη Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου στα πλαίσια μεταρρύθμισης και αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της λειτουργικής ενοποίησης των δημόσιων υποδομών περίθαλψης. Σκοπός του είναι η ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού και όσων διαμένουν στην Ελλάδα, μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες υγείας οφείλουν να παρέχονται απρόσκοπτα και ισότιμα σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση μέσα από ένα ενιαίο και αποκεντρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αιχμή του συστήματος ήταν η δημιουργία Κέντρων Υγείας, περιφερειακών και νομαρχιακών Νοσοκομείων στην Ελλάδα. Η μεταρρύθμιση αυτή εισήχθη με το νόμο 1397/83.

Οι μονάδες υγείας χωρίζονται σε δύο τμήματα ως εξής:

  • Κέντρα Υγείας: Μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με σκοπό την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση.
  • Νοσοκομεία: δευτεροβάθμια/τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, με σκοπό την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Για τους ασφαλισμένους σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης προβλέπεται η παροχή υπηρεσιών υγείας και από τους κλάδους υγείας των ταμείων τους ή τον νεοσύστατο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). Συστήθηκε το 1985, από τον υπουργό Υγείας Γιώργο Γεννηματά, με τον Νόμο 1579/1985. Λειτουργεί υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας. Σκοπό έχει την αποστολή εξειδικευμένου προσωπικού στον τόπο ενός εκτάκτου συμβάντος, για την παροχή άμεσης βοήθειας και διακομιδής πασχόντων ατόμων, προς τους πλησιέστερους υγειονομικούς σχηματισμούς (νοσοκομεία, κέντρα υγείας). Το κυριότερο μέσο διακομιδής είναι το ασθενοφόρο, ωστόσο, διατίθενται επίσης ειδικές κινητές Μονάδες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Ιατρικής, μοτοσυκλέτες και ελικόπτερα. Μεταφορά ασθενών οι οποίοι δεν δύναται να μεταφερθούν με άλλο μέσο.

Εθνικό Σύστημα Υγείας σχετικές ειδήσεις:

  • Κυριάκος Μητσοτάκης: Έβρος και Αιγαίο η “ασπίδα” της Ευρώπης – Απόλυτη προτεραιότητα η δημόσια υγεία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Έβρος και Αιγαίο η “ασπίδα” της Ευρώπης – Απόλυτη προτεραιότητα η δημόσια υγεία

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός μίλησε στην επίσκεψη του στην Αυστρία για τα δύο θέματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, το μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Έβρος και Αιγαίο η “ασπίδα” της Ευρώπης – Απόλυτη προτεραιότητα η δημόσια υγεία
  • Αλέξης Τσίπρας κορωνοϊός: Οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

    Αλέξης Τσίπρας κορωνοϊός: Οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

    Αλέξης Τσίπρας κορωνοϊός: Προσλήψεις στο ΕΣΥ, αύξηση των ΜΕΘ, μείωση των πλεονασμάτων, μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, προστασία α’ κατοικίας.

    Αλέξης Τσίπρας κορωνοϊός: Οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ
  • Κορωνοϊός Ηλίας Μόσιαλος: Αποχωρεί από την ενημέρωση για τον ιό

    Ηλίας Μόσιαλος: Αποχωρεί από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό

    Κορωνοϊός Ηλίας Μόσιαλος: Την απόφαση να αποχωρήσει από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό πήρε ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

    Κορωνοϊός Ηλίας Μόσιαλος: Αποχωρεί από την ενημέρωση για τον ιό
  • Όταν κοιμάσαι με τον εχθρό, ξυπνάς εφιάλτης

    Όταν κοιμάσαι με τον εχθρό, ξυπνάς εφιάλτης

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το μεταναστευτικό και τα γεγονότα στον Έβρο, και αναρωτιέται που τελειώνει η ιδεοληψία και η ανοησία και που αρχίζει η σκοπιμότητα.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Όταν κοιμάσαι με τον εχθρό, ξυπνάς εφιάλτης
  • Τα σωστά συμπεράσματα

    Τα σωστά συμπεράσματα

    Ο Λάμπρος Καλλαρύτης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr σχολιάζει το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού και πως αυτό μπορεί να αποτελέσει καταλύτη ραγδαίας αλλαγής του κλίματος που επικρατεί στη χώρα.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Τα σωστά συμπεράσματα
  • Δίκη Τοπαλούδη: Σε παραλήρημα ο 23χρονος κατηγορούμενος – Χαμός στο δικαστήριο

    Δίκη Τοπαλούδη: Σε παραλήρημα ο 23χρονος κατηγορούμενος - Χαμός στο δικαστήριο

    Δίκη Τοπαλούδη: "Κυρία πρόεδρε, είμαι αθώος, ο δικηγόρος μου δεν με εκπροσωπεί, δεν είμαι δολοφόνος, δεν είμαι βιαστής. Μόνος μου θα εκπροσωπήσω τον εαυτό μου. Όλα τα έκανε ο άλλος," είπε ο κατηγορούμενος.

    Δίκη Τοπαλούδη: Σε παραλήρημα ο 23χρονος κατηγορούμενος – Χαμός στο δικαστήριο
  • Υπουργείο Υγείας κορωνοϊός: Νέα έκτακτη σύσκεψη – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

    Υπουργείο Υγείας: Νέα έκτακτη σύσκεψη λόγω κορωνοϊού - Εν αναμονή των αποτελεσμάτων

    Υπουργείο Υγείας κορωνοϊός: Σε συναγερμό βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στη χώρα μας. Σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί νέα έκτακτη σύσκεψη της επιστημονικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

    Υπουργείο Υγείας κορωνοϊός: Νέα έκτακτη σύσκεψη – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων
ΣΕΛΙΔΑ 60 ΑΠΟ 63