Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το έκτο μεγαλύτερο της Μεσογείου.
Η έκταση του νησιού είναι 3.654 τ.χλμ. και εκτείνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας, από το Μαλιακό κόλπο μέχρι απέναντι από την ακτή της Ραφήνας, χωρισμένη από αυτήν με την Ευβοϊκή θάλασσα. Το σχήμα της είναι στενόμακρο με πεπλατυσμένες τις δύο άκρες της και περί το μέσον αυτής. Εκτείνεται με κατεύθυνση από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά, έχοντας συνολικό μήκος 180 χλμ. και κυμαινόμενο πλάτος από 8 μέχρι 50 χλμ. Στα ΒΔ. χωρίζεται από τη Φθιώτιδα και Μαγνησία δια του διαύλου Ωρεού, ενώ νότια δια του Ευβοϊκού Κ. χωρίζεται από τη Βοιωτία και την Αττική. Δια του πορθμού του Καφηρέα χωρίζεται νοτιοανατολικά από την Άνδρο. Τα βόρεια και βορειοανατολικά παράλιά της βρέχονται από το Αιγαίο Πέλαγος.
Στο κοντινότερο σημείο με τη Στερεά Ελλάδα είναι κτισμένη η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του νησιού η Χαλκίδα, όπου υπάρχει η μία εκ των δύο ζεύξεων του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, η παλαιά γέφυρα της Χαλκίδας. Προσφάτως χτίστηκε και η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας, συνολικού μήκους περίπου 700 μέτρων.
Γεωλογικά η Εύβοια αποτελεί συνέχεια της Αττικής. Το έδαφός της αποτελείται κυρίως από σχιστόλιθους, ενώ παρουσιάζει πολλές γεωλογικές διαπλάσεις. Έντονη πάντως φαίνεται να υπήρξε και ηφαιστειακή δράση κατά τη διάρκεια της τεταρτογενούς περιόδου του καινοζωϊκού αιώνα, όπου και αποσχίστηκε από την ηπειρωτική χώρα.
Οι σημαντικότεροι επιμέρους κόλποι της Εύβοιας είναι από τον Πορθμό του Ευρίπου και βόρεια:
του Βατώντα
της Λίμνης και της Αιδηψού
του Αλιβερίου
της Καρύστου
της Κύμης
Επίσης κατά μήκος των ακτών της Εύβοιας απαντώνται πλήθος νησίδων μεταξύ των οποίων είναι
οι Λιχάδες
οι Πεταλιοί
η Μυρτώ
η Πρασούδα
το Ποντικονήσι
Οι παραλίες της είναι εξίσου εντυπωσιακές και γοητευτικές που δύσκολα τις ξεχνάς. Γενικά το κλίμα της είναι εύκρατο και υγιεινό που συντελεί στην άφθονη βλάστηση και στη φυσική της ομορφιά.
Το νησί της Εύβοιας μαζί με τη Σκύρο, ένα τμήμα της βοιωτικής ακτής και τις γύρω νησίδες αποτελούν διοικητικά τη περιφερειακή ενότητα Ευβοίας, που ανήκει στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η περιφερειακή ενότητα Ευβοίας έχει έκταση 4.167 τ.χλμ. και πληθυσμό 210.815 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Εύβοια με μια ματιά
Αρχιπέλαγος: Αιγαίο Πέλαγος
Έκταση: 3.670 km2
Υψόμετρο: 1.743 μ
Υψηλότερη κορυφή: Δίρφη
Περιφέρεια: Στερεάς Ελλάδας
Νομός: Εύβοιας
Πρωτεύουσα: Χαλκίδα
Εύβοια σχετικές ειδήσεις:
Σάρωσε την Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ο Ιανός - Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας
Κακοκαιρία Ιανός: Ο μεσογειακός κυκλώνας «χτύπησε» άσχημα τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία.
Κακοκαιρία Ιανός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τρία νησιά στο Ιόνιο - Έκτακτα μέτρα σε άλλους 4 νομούς
Ιανός: Κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία. Επίσης, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζακύνθος κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Πηγή μόλυνσης η Αττική - Συγκέντρωσε με διαφορά τα περισσότερα κρούσματα
Κορωνοϊός Ελλάδα: 339 τα ημερήσια κρούσματα της χώρας κάτι που ανησυχεί πολύ τους ειδικούς για την πορεία του ιού. Η Αττική παραμένει στην κορυφή της λίστας. Δείτε την γεωγραφική κατανομή τους.
Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Κακοκαιρία Ιανός: Αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Ιόνιο, κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς και Κρήτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.
Κακοκαιρία «Ιανός» - 186 χιλιοστά βροχής μέσα σε 32 ώρες
Κακοκαιρία «Ιανός»: Στην ξηρά η υψηλότερη ολική βροχόπτωση το ίδιο διάστημα καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.