Europa League

Europa League
Το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ (UEFA Europa League) είναι μία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ (UEFA Europa League) είναι μία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση που διεξάγεται μεταξύ συλλόγων από την περίοδο 2009-10 (μέχρι το 2009 διεξαγόταν με την ονομασία κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική συλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη μετά το Τσάμπιονς Λιγκ.

Aπό την περίοδο 2009-10 η διοργάνωση μετονομάστηκε σε ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ και διεξάγεται σε 12 ομίλους από 4 ομάδες, οι οποίες δίνουν διπλούς αγώνες (και όχι μονούς, όπως γινόταν ως το 2009) μεταξύ τους. Καταργήθηκε επίσης το κύπελλο Ιντερτότο και στη διοργάνωση μετέχουν τρεις ομάδες από κάθε χώρα (δύο από το πρωτάθλημα και η κυπελλούχος), εκτός από όσες χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, που στέλνουν επιπλέον ομάδες και τις τρεις τελευταίες που στέλνουν μόνο την κυπελλούχο.

Πλέον, μετά τους προκριματικούς γύρους σχηματίζονται οι 12 όμιλοι των 4 ομάδων, στους οποίους μετέχουν και οι αποκλεισμένες ομάδες του τελευταίου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δύο πρώτες ομάδες των ομίλων (σύνολο 24) και οι 8 τρίτες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίνονται στη φάση των 32 και στη συνέχεια ακολουθούν διπλοί αγώνες νοκ άουτ, μέχρι τον μονό τελικό.

Μέχρι το 2019 , το κύπελλο είχαν κατακτήσει σύλλογοι προερχόμενοι από 11 διαφορετικές χώρες, ενώ μέχρι τον τελικό έχουν φτάσει σύλλογοι από συνολικά 16 χώρες. Τις περισσότερες κατακτήσεις έχουν οι ισπανικές ομάδες με 11 κατακτήσεις, οι ιταλικές με 9, οι αγγλικές με 8 και οι γερμανικές με 6. Πιο άτυχες μπορεί να θεωρηθούν οι γαλλικές ομάδες, καθώς δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το κύπελλο παρά τις πέντε παρουσίες σε τελικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι 10 φορές και οι δυο φιναλίστ προέρχονταν από την ίδια χώρα. Υπήρξαν τέσσερις τελικοί με ιταλικές ομάδες (1990, 1991, 1995, 1998), δύο με ισπανικές (2007, 2012) και αγγλικές (1972, 2019), κι από ένας με γερμανικές (1980) και πορτογαλικές (2011)

Europa League σχετικές ειδήσεις:

  • ΠΑΟΚ: Ποιους θα βρει απέναντι αν αποκλείσει την Μπεσίκτας

    Οι πιθανοί αντίπαλοι του ΠΑΟΚ αν αποκλείσει την Μπεσίκτας

    ΠΑΟΚ: Στην Τούμπα περιμένουν την Μπεσίκτας, και προετοιμάζονται για να καταφέρουν την πρόκριση. Δείτε τους πιθανούς αντιπάλους του «δικέφαλου του Βορά» αν καταφέρει να αποκλείσει την τουρκική ομάδα.

    ΠΑΟΚ: Ποιους θα βρει απέναντι αν αποκλείσει την Μπεσίκτας
  • Champions League Ολυμπιακός: Στο γ’ γκρουπ δυναμικότητας οι Πειραιώτες στους ομίλους

    Στο γ' γκρουπ δυναμικότητας ο Ολυμπιακός στο Champions League

    Champions League Ολυμπιακός: Στο γ' γκρουπ δυναμικότητας θα ενταχθεί η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς εφόσον καταφέρει να περάσει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

    Champions League Ολυμπιακός: Στο γ’ γκρουπ δυναμικότητας οι Πειραιώτες στους ομίλους
  • Ομάρ Ολυμπιακός: Είπε αντίο στους συμπαίκτες του – Πάει στη Γαλατά

    Αποχαιρέτησε τους συμπαίκτες του ο Ομάρ - Πάει στη Γαλατά

    Ομάρ Ολυμπιακός: Όπως όλα έδειχναν και αφού η ομάδα του Πειραιά δεν πέρασε το εμπόδιο της Γουλβς, ο Νορβηγός άσος αποχωρεί από την ομάδα και θα συνεχίσει την καριέρα του στη Γαλατάσαραϊ.

    Ομάρ Ολυμπιακός: Είπε αντίο στους συμπαίκτες του – Πάει στη Γαλατά
  • Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φαβορί: Τι «δίνουν» οι στοιχηματικές για τη νέα σεζόν

    Τα φαβορί για τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα της σεζόν 2020-21

    Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φαβορί: Μπορεί ακόμα τα ρόστερ των ομάδων να μην έχουν συμπληρωθεί και να «τρέχουν» ακόμα το Champions League και το Europa League της παρούσας σεζόν, αλλά μια πρώτη εικόνα για τις επίδοξες πρωταθλήτριες στα μεγάλα πρωταθλήματα υπάρχει.

    Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φαβορί: Τι «δίνουν» οι στοιχηματικές για τη νέα σεζόν
  • Ολυμπιακός Champions League: Οι Πειραιώτες «ξετυλίγουν» το δώρο της Λιόν

    Ο Ολυμπιακός «ξετυλίγει» το δώρο της Λιόν για το Champions League

    Ολυμπιακός Champions League: Η πρόκριση της Λιόν απέναντι στη Γιουβέντους δεν πανηγυρίστηκε μόνο από την Ολιμπίκ, αλλά και από τον Ολυμπιακό.

    Ολυμπιακός Champions League: Οι Πειραιώτες «ξετυλίγουν» το δώρο της Λιόν
  • Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα έμεινε με τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια

    Η Ελλάδα έμεινε με τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια

    Βαθμολογία UEFA: Μετά τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού η Ελλάδα κατρακυλάει στην βαθμολογία της UEFA με αποτέλεσμα να χάσει ένα από τα πέντε εισιτήρια για την Ευρωπαϊκή έξοδο.

    Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα έμεινε με τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια
  • Γουλβς – Ολυμπιακός: 1-0

    Ήττα με 1-0 και αποκλεισμός για τον Ολυμπιακό από τη Γουλβς

    Γουλβς - Ολυμπιακός: Προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Σημείωσε γκολ που ακυρώθηκε, ενώ δέχθηκε το καθοριστικό γκολ από πέναλτι που παραχώρησε ο Αλέν. «Πλήρωσε» την έλλειψη του Σα η ομάδα του Πειραιά.

    Γουλβς – Ολυμπιακός: 1-0
ΣΕΛΙΔΑ 20 ΑΠΟ 57