Europa League

Europa League
Το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ (UEFA Europa League) είναι μία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Το ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ (UEFA Europa League) είναι μία ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση που διεξάγεται μεταξύ συλλόγων από την περίοδο 2009-10 (μέχρι το 2009 διεξαγόταν με την ονομασία κύπελλο ΟΥΕΦΑ). Θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική συλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση στην Ευρώπη μετά το Τσάμπιονς Λιγκ.

Aπό την περίοδο 2009-10 η διοργάνωση μετονομάστηκε σε ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ και διεξάγεται σε 12 ομίλους από 4 ομάδες, οι οποίες δίνουν διπλούς αγώνες (και όχι μονούς, όπως γινόταν ως το 2009) μεταξύ τους. Καταργήθηκε επίσης το κύπελλο Ιντερτότο και στη διοργάνωση μετέχουν τρεις ομάδες από κάθε χώρα (δύο από το πρωτάθλημα και η κυπελλούχος), εκτός από όσες χώρες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης της ΟΥΕΦΑ, που στέλνουν επιπλέον ομάδες και τις τρεις τελευταίες που στέλνουν μόνο την κυπελλούχο.

Πλέον, μετά τους προκριματικούς γύρους σχηματίζονται οι 12 όμιλοι των 4 ομάδων, στους οποίους μετέχουν και οι αποκλεισμένες ομάδες του τελευταίου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι δύο πρώτες ομάδες των ομίλων (σύνολο 24) και οι 8 τρίτες των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ προκρίνονται στη φάση των 32 και στη συνέχεια ακολουθούν διπλοί αγώνες νοκ άουτ, μέχρι τον μονό τελικό.

Μέχρι το 2019 , το κύπελλο είχαν κατακτήσει σύλλογοι προερχόμενοι από 11 διαφορετικές χώρες, ενώ μέχρι τον τελικό έχουν φτάσει σύλλογοι από συνολικά 16 χώρες. Τις περισσότερες κατακτήσεις έχουν οι ισπανικές ομάδες με 11 κατακτήσεις, οι ιταλικές με 9, οι αγγλικές με 8 και οι γερμανικές με 6. Πιο άτυχες μπορεί να θεωρηθούν οι γαλλικές ομάδες, καθώς δεν έχουν καταφέρει να κατακτήσουν το κύπελλο παρά τις πέντε παρουσίες σε τελικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι 10 φορές και οι δυο φιναλίστ προέρχονταν από την ίδια χώρα. Υπήρξαν τέσσερις τελικοί με ιταλικές ομάδες (1990, 1991, 1995, 1998), δύο με ισπανικές (2007, 2012) και αγγλικές (1972, 2019), κι από ένας με γερμανικές (1980) και πορτογαλικές (2011)

Europa League σχετικές ειδήσεις:

  • Έρικ Μοράν: Επαφές του Ίβιτς στην Ισπανία

    Έρικ Μοράν: Επαφές του Ίβιτς στην Ισπανία

    Έρικ Μοράν: Η ΑΕΚ θέλει να "ξεφορτωθεί" τον Ισπανό μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας που είναι η τελευταία της μεταγραφικής περιόδου.

    Έρικ Μοράν: Επαφές του Ίβιτς στην Ισπανία
  • ΠΑΟΚ – Πανιώνιος: Να αφήσει πίσω του τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό

    ΠΑΟΚ – Πανιώνιος: Να αφήσει πίσω του τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό

    ΠΑΟΚ - Πανιώνιος: Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Πανιώνιο στην Τούμπα με μοναδικό στόχο να πάρει τη δεύτερη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια πρωταθλήματος.

    ΠΑΟΚ – Πανιώνιος: Να αφήσει πίσω του τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό
  • Ίλια Ίβιτς: Κοιτάζει στην Ισπανία για προπονητή

    Κοιτάζει στην Ισπανία για προπονητή ο Ίβιτς

    Ίλια Ίβιτς: Ο νέος τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ στρέφει στην προσοχή του στην αγορά της Ισπανίας για να βρει τον επόμενο τεχνικό της ομάδας.

    Ίλια Ίβιτς: Κοιτάζει στην Ισπανία για προπονητή
  • Ιβάν Σαββίδης: Εκνευρισμένος μετά τον αποκλεισμό

    Εκνευρισμένος ο Ιβάν Σαββίδης μετά τον αποκλεισμό

    Ιβάν Σαββίδης: Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κρύψει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον αποκλεισμό της ομάδας από την Ευρώπη

    Ιβάν Σαββίδης: Εκνευρισμένος μετά τον αποκλεισμό
  • ΠΑΟΚ: Ευρωπαϊκό κλαμπ χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση δε γίνεται

    Ευρωπαϊκό κλαμπ χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση δε γίνεται

    Ο Βασίλης Μοιρώτσος εξηγεί πως οι διάφορες "Έστερσουντ" και "Σλόβαν Μπρατισλάβας" αφήνουν εκτός μια πλούσια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ και γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το σύνδρομο... καταδίωξης των ελληνικών ομάδων από την υποτιθέμενη Cosa Nostra του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

    Βασίλης Μοιρώτσος
  • Βασίλης Μοιρώτσος
  • ΠΑΟΚ: Ευρωπαϊκό κλαμπ χωρίς ευρωπαϊκή διάκριση δε γίνεται
  • Βαθμολογία UEFA: Προσπέρασε την Κύπρο η Ελλάδα

    Βαθμολογία UEFA: Προσπέρασε την Κύπρο η Ελλάδα

    Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα με τις νίκες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ προσπέρασε την Κύπρο και πλέον η τελική κατάταξη των δύο χωρών θα κριθεί στην άτυπη μονομαχία του ΑΠΟΕΛ με τον Ολυμπιακό.

    Βαθμολογία UEFA: Προσπέρασε την Κύπρο η Ελλάδα
  • Τράμπζονσπορ – ΑΕΚ 0-2

    Άγγιξε το «θαύμα» η ΑΕΚ - Έπεσε μαχόμενη στην Τουρκία

    Τράμπζονσπορ - ΑΕΚ: Η ΑΕΚ έκανε μια συγκλονιστική ψυχής στην Τουρκία και έφτασε μια «ανάσα» από μια επική πρόκριση κόντρα στην Τράμπζονσπορ, αλλά τελικά αποχαιρέτησε το Europa League, πέφτοντας «μαχόμενη» (2-0).

    Τράμπζονσπορ – ΑΕΚ 0-2
ΣΕΛΙΔΑ 45 ΑΠΟ 57