Ευρωπαϊκή Ένωση

Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μια οικονομική και πολιτική ένωση είκοσι οκτώ ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αρχική της μορφή δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρώτο της μέλημα ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με το σκεπτικό ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών δημιουργούν οικονομική αλληλεξάρτηση, γεγονός που ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων. Έτσι, το 1958 δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) που αρχικά στόχευε στην προώθηση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα σε έξι χώρες: το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες.

Έκτοτε, προσχώρησαν άλλα 22 κράτη μέλη και έτσι δημιουργήθηκε μια τεράστια ενιαία αγορά (αποκαλούμενη και «εσωτερική αγορά»), η οποία εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά. Αυτό που αρχικά ήταν μια καθαρά οικονομική ένωση μετεξελίχθηκε σε έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς πολιτικής, από το κλίμα, το περιβάλλον και την υγεία μέχρι τις εξωτερικές σχέσεις και την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και τη μετανάστευση. Η μετεξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζεται και στην αλλαγή της ονομασίας το 1993, από Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) σε Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

  • να προάγει την ειρήνη, τις αξίες της καθώς και την ευημερία των πολιτών της
  • να προσφέρει ελευθερία, ασφάλεια και δικαιοσύνη χωρίς την ύπαρξη εσωτερικών συνόρων
  • να προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση την ισόρροπη οικονομική μεγέθυνση και τη σταθερότητα των τιμών, μια ανταγωνιστική οικονομία της αγοράς με πλήρη απασχόληση και κοινωνική πρόοδο, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος
  • να αγωνίζεται κατά του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων
  • να προωθεί την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο
  • να ενισχύει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή καθώς και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών
  • να σέβεται την πλούσια πολιτιστική και γλωσσική της πολυμορφία
  • να δημιουργήσει μια οικονομική και νομισματική ένωση με νόμισμα το ευρώ.

Αξίες

Η αξίες της ΕΕ είναι κοινές με εκείνες των κρατών μελών σε μια κοινωνία όπου επικρατεί η κοινωνική ένταξη, η ανεκτικότητα, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και η μη διακριτική μεταχείριση. Οι αξίες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής.

Ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται, αποτελεί δε την ίδια τη βάση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Ελευθερία

Η ελεύθερη κυκλοφορία εξασφαλίζει στους πολίτες το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα εντός της Ένωσης. Οι ατομικές ελευθερίες, όπως ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, η ελευθερία της σκέψης, της θρησκείας, του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και της ενημέρωσης προστατεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Δημοκρατία

Η λειτουργία της Ένωσης στηρίζεται στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Το να είναι κάποιος Ευρωπαίος πολίτης σημαίνει επίσης ότι απολαύει πολιτικών δικαιωμάτων. Κάθε ενήλικος πολίτης της ΕΕ έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολίτες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στη χώρα κατοικίας τους, ή στη χώρα καταγωγής τους.

Ισότητα

Η ισότητα σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα ενώπιον του νόμου. Η αρχή της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών διέπει όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αποτελεί τη βάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ισχύει για όλους τους τομείς. Η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία συμπεριλήφθηκε στη Συνθήκη του 1957. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες, η ΕΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Κράτος δικαίου

Η ΕΕ στηρίζεται στο κράτος δικαίου. Όλες οι ενέργειές της βασίζονται στις Συνθήκες, τις οποίες τα κράτη μέλη έχουν εγκρίνει αυτοβούλως και δημοκρατικά. Η προάσπιση του δικαίου και της δικαιοσύνης εξασφαλίζεται από ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Τα κράτη μέλη παραχώρησαν την τελική δικαιοδοσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι αποφάσεις του οποίου πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Αυτά καλύπτουν το δικαίωμα σε μη διακριτική μεταχείριση λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, και/ή το δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Αυτοί οι στόχοι και αξίες αποτελούν τη βάση της ΕΕ και καθορίζονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Το 2012, η ΕΕ έλαβε το βραβείο Νόμπελ ειρήνης για το έργο της με σκοπό την προαγωγή της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικές ειδήσεις:

  • Μητσοτάκης πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Οδικός χάρτης ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας

    Μητσοτάκης πρόγραμμα για «Αντώνης Τρίτσης»: Οδικός χάρτης ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας

    Μητσοτάκης πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Ο πρωθυπουργός μίλησε στην παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Δείτε αναλυτικά την ομιλία του και φωτογραφίες.

    Μητσοτάκης πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Οδικός χάρτης ανάπτυξης και κοινωνικής φροντίδας
  • Ελλάδα Ολλανδία ασυνόδευτα ανήλικα: Πρόγραμμα για την προστασία τους

    Πρόγραμμα από Ελλάδα και Ολλανδία για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων

    Ελλάδα Ολλανδία ασυνόδευτα ανήλικα: Τριετές μνημόνιο υπέγραψαν σήμερα Ελλάδα και Ολλανδία. Το πρόγραμμα στοχεύσει στην ενίσχυση των ελληνικών Αρχών ως προς την επιτροπεία, υποδοχή και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων που ζουν στη χώρα μας.

    Ελλάδα Ολλανδία ασυνόδευτα ανήλικα: Πρόγραμμα για την προστασία τους
  • Νίκος Δένδιας: «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Μεσόγειο»

    Νίκος Δένδιας: «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Μεσόγειο»

    Νίκος Δένδιας: «Ελλάδα και Αίγυπτος ένθερμα υποστηρίζουν ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συμφωνίες και όχι με παράνομες μονομερείς ενέργειες», σημειώνει σε άρθρο του ο υπουργός Εξωτερικών.

    Νίκος Δένδιας: «Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Μεσόγειο»
  • Βορίδης: «Ευτυχώς που δεν εισακούεται ο κ. Τσίπρας»

    Βορίδης: Απαντά στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης

    Βορίδης: «Είναι προφανές ότι ακόμα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να αδυνατεί να παρουσιάσει μια οποιαδήποτε πρόταση με περιεχόμενο».

    Βορίδης: «Ευτυχώς που δεν εισακούεται ο κ. Τσίπρας»
  • Φέτα: Προσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας

    Ξεκίνησε η «μάχη» για τη φέτα - Η Ελλάδα κατά της Δανίας

    Φέτα: Η Δανία παραβιάζει μία σειρά άρθρων του ενωσιακού δικαίου, καθώς επιτρέπει σε Δανούς παραγωγούς να παράγουν και να πωλούν απομιμήσεις φέτας.

    Φέτα: Προσφυγή της Ελλάδας κατά της Δανίας
  • Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Μητσοτάκης: Στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε ο πρωθυπουργός

    Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Μητσοτάκης: Στη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής του κόμματος συμμετείχε ο πρωθυπουργός. Η κρίση του κορωνοϊού, η επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ήταν τα ζητήματα στα οποία επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός.

    Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Μητσοτάκης: Στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε ο πρωθυπουργός
  • Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κορωνοϊός: Στις “περιοχές κινδύνου” η Τουρκία

    Στις "περιοχές κινδύνου" η Τουρκία για τον κορωνοϊό, προειδοποιεί το Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών

    Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κορωνοϊός: Μεταξύ των 130 χωρών οι οποίες συγκαταλέγονται στις "περιοχές κινδύνου" είναι η Τουρκία, που πέρυσι αποτελούσε τον τρίτο πιο δημοφιλή προορισμό για τους Γερμανούς.

    Γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών κορωνοϊός: Στις “περιοχές κινδύνου” η Τουρκία
  • Ερασιτεχνικός αθλητισμός: Ενισχύεται με 12 εκατομμύρια ευρώ

    Ενισχύεται με 12 εκατομμύρια ευρώ ο ερασιτεχνικός αθλητισμός

    Ερασιτεχνικός αθλητισμός: Λευτέρης Αυγενάκης και Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασαν την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

    Ερασιτεχνικός αθλητισμός: Ενισχύεται με 12 εκατομμύρια ευρώ
ΣΕΛΙΔΑ 74 ΑΠΟ 213