Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο σκοπό την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφέρει ως προς άλλα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από το «δικαίωμα πρωτοβουλίας» στη νομοθετική διαδικασία. Έχει δηλαδή το δικαίωμα να υποβάλλει προτάσεις νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα της Ένωσης ή να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα. Λειτουργεί επίσης ως εκτελεστικό όργανο, με αρμοδιότητα στη διαχείριση και εκτέλεση του προϋπολογισμού της Ένωσης, καθώς και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή την εξασφάλιση της εφαρμογής των πολιτικών που έχουν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί παράλληλα ως «θεματοφύλακας των Συνθηκών», αρμόδια για τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή την υποβολή σχεδίων αναθεωρήσεως των ευρωπαϊκών συνθηκών. Στα πλαίσια αυτού του ρόλου, έχει δικαίωμα να κινήσει σχετικές νομικές διαδικασίες, όταν ένα κράτος μέλος παραβιάζει τη νομοθεσία, και να προσφύγει στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την επιβολή χρηματικών ποινών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του κράτους μέλους. Αρμοδιότητα της Επιτροπής είναι επίσης η εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαπραγμάτευση διεθνών συμφωνιών.

Η Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργεί σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθύνσεις που καθορίζει ο/η πρόεδρός της, ο οποίος διορίζεται κατόπιν πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έγκρισής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο/Η εκλεγμένος πρόεδρος αναλαμβάνει την επιλογή των επιτρόπων από καταλόγους υποψηφίων, όπως αυτοί διαμορφώνονται από τα κράτη μέλη, ενώ η τελική έγκριση για το διορισμό της Επιτροπής δίνεται από το Κοινοβούλιο. Η θητεία της διαρκεί για περίοδο πέντε ετών.

Ο/Η πρόεδρος της Επιτροπής αναθέτει στους επιτρόπους τους τομείς πολιτικής για τους οποίους θα είναι αρμόδιοι, με δυνατότητα ανακατανομής των αρμοδιοτήτων τους κατά τη διάρκεια της θητείας της Επιτροπής, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Κατά κανόνα, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα, εμπιστευτικά, αλλά ενδέχεται να οριστούν και έκτακτες συνεδριάσεις αν κριθεί απαραίτητο από τον/την πρόεδρο, ο οποίος τις συγκαλεί.

Διοικητικά, οργανώνεται σε διαφορετικές «Γενικές Διευθύνσεις» και υπηρεσίες, αρμόδιες για συγκεκριμένους τομείς, καθεμία από τις οποίες διαθέτει έναν Γενικό Διευθυντή ως επικεφαλής, ο οποίος δίνει αναφορά στον αρμόδιο επίτροπο. Οι Γενικές Διευθύνσεις συντάσσουν ουσιαστικά τις νομοθετικές προτάσεις, διενεργώντας ευρείες διαβουλεύσεις και σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία των κρατών μελών. Οι προτάσεις αυτές, περιλαμβάνονται στη συνέχεια στην ημερήσια διάταξη κάποιας συνεδρίασης της Επιτροπής και υποβάλλονται προς ψηφοφορία. Η λήψη των αποφάσεων για την έγκριση μίας πρότασης γίνεται κατόπιν ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίασης ή με γραπτή διαδικασία, κατά την οποία η πρόταση διανέμεται στους επιτρόπους, οι οποίοι με τη σειρά τους κοινοποιούν επιφυλάξεις τους ή άλλες προτεινόμενες τροποποιήσεις. Προβλέπεται επίσης διαδικασία εξουσιοδότησης ενός η περισσότερων μελών της Επιτροπής να λάβουν μία απόφαση, με δυνατότητα περαιτέρω εκχώρησης αυτού του δικαιώματος σε Γενικούς Διευθυντές ή επικεφαλής υπηρεσιών της Επιτροπής.

  • Η πρώτη μορφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίστηκε από τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, η οποία υπογράφτηκε στις 18 Απριλίου του 1951.
  • Το 1957, με τις συνθήκες της Ρώμης, καθιερώθηκαν δύο νέα σώματα, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, τα οποία αργότερα συγχωνεύτηκαν για τη δημιουργία της ενιαίας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις τρεις Ευρωπαϊκές Κοινότητες εκείνης της εποχής, με βάση την Ενοποιημένη Συνθήκη που υπογράφτηκε στις 8 Απριλίου 1965 και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 1967.
  • Η ενιαία επιτροπή του 1967, αποτελεί ουσιαστικά το όργανο που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικές ειδήσεις:

  • Πράσινη Συμφωνία: Το σχέδιο για μία βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση

    Πράσινη Συμφωνία: Το σχέδιο για μία βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση

    Πράσινη Συμφωνία: Στον πυρήνα του πακέτου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις συνέπειες του COVID-19, επιδιώκει να είναι η Πράσινη Συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ποιος ο χάρτης για τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη κοινωνία.

    Πράσινη Συμφωνία: Το σχέδιο για μία βιώσιμη Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Ελλάδα – Κύπρος: Προχωρούν οι διαδικασίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυο χωρών

    Προχωρούν οι διαδικασίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου - Ελλάδας

    Ελλάδα - Κύπρος:Την εξασφάλιση της επιδιωκόμενης προέγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ανακοίνωσε η υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου.

    Ελλάδα – Κύπρος: Προχωρούν οι διαδικασίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των δυο χωρών
  • Κυριάκος Μητσοτάκης Financial Times: Τι είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης

    Μητσοτάκης στους Financial Times: Καμιά ανοχή σε όρους που θα θυμίζουν Μνημόνια για τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

    Κυριάκος Μητσοτάκης Financial Times: Ο πρωθυπουργός μίλησε στη γνωστή οικονομική εφημερίδα και τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή σε όρους που θα θυμίζουν τρόικα και μνημόνια για τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Κυριάκος Μητσοτάκης Financial Times: Τι είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015: Πέντε χρόνια από το «βροντερό» ΟΧΙ που ξεπουλήθηκε

    Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015: Πέντε χρόνια από το «βροντερό» ΟΧΙ που ξεπουλήθηκε

    Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015: Πέρασαν 5 χρόνια από τότε που οι πολίτες αυτής της χώρας κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» ψήφισαν μαζικά ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που έδειξε ότι μία ρωγμή να βρει αυτός ο λαός μπορεί να την αξιοποιήσει. Το ξεπούλημα εκείνης της απόφασης δεν είναι δική του ευθύνη.

    Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015: Πέντε χρόνια από το «βροντερό» ΟΧΙ που ξεπουλήθηκε
  • Μεταναστευτικό: Δομές ασυνόδευτων αναλαμβάνει η ΜΚΟ της Εκκλησίας

    Δομές ασυνόδευτων αναλαμβάνει η ΜΚΟ της Εκκλησίας

    Μεταναστευτικό: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές προωθεί πρόγραμμα μετεγκατάστασης 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Μεταναστευτικό: Δομές ασυνόδευτων αναλαμβάνει η ΜΚΟ της Εκκλησίας
  • Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η Κομισιόν έδωσε το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η χρήση της για θεραπείες

    Η Κομισιόν έδωσε το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η χρήση της ρεμδεσιβίρης σε θεραπείες για τον κορωνοϊό

    Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Τις τελευταίες μέρες για το συγκεκριμένο φάρμακο έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση, καθώς υπάρχει σύγκρουση για τα αποθέματα, ενώ η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση της σε θεραπείες από σήμερα.

    Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η Κομισιόν έδωσε το «ΟΚ» για να ξεκινήσει η χρήση της για θεραπείες
  • Μέρκελ Ταμείο Ανάκαμψης: Πηγαίνω στις Βρυξέλλες για να πετύχω συμφωνία

    Μέρκελ για το Ταμείο Ανάκαμψης: Ελπίζουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο, ο δρόμος είναι μακρύς

    Μέρκελ Ταμείο Ανάκαμψης: «Η κρίση του κορωνοϊού ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ε.Ε. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν κατέστη σαφές και κατά την διάρκεια των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

    Μέρκελ Ταμείο Ανάκαμψης: Πηγαίνω στις Βρυξέλλες για να πετύχω συμφωνία
  • Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η σύγκρουση για τα αποθέματα συνεχίζεται

    Συνεχίζεται η σύγκρουση για τα αποθέματα της ρεμδεσιβίρης - Με ποιον διαπραγματεύεται η ΕΕ

    Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παλεύει» να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου μετά τις κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών που έχουν «αρπάξει» τα πάντα μέχρι τώρα.

    Ρεμδεσιβίρη κορωνοϊός: Η σύγκρουση για τα αποθέματα συνεχίζεται
  • Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Κύπρος κέρδισαν το στοίχημα του κορωνοϊού – Συνάντηση με Νεοφύτου

    Μητσοτάκης στη συνάντηση με Νεοφύτου: «Ελλάδα και Κύπρος κέρδισαν το στοίχημα του κορωνοϊού

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου πραγματοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ελλάδα και Κύπρος κέρδισαν το στοίχημα του κορωνοϊού – Συνάντηση με Νεοφύτου
ΣΕΛΙΔΑ 25 ΑΠΟ 86