32 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Κομισιόν πακέτο στήριξης: Ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμύριων ευρώ για αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην ΕΕ, που προκάλεσε ο κορωνοιός. Αναλυτικά πως θα διανεμηθούν.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ιδρύθηκε την 1η Ιουνίου 1998. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στην Φρανκφούρτη. Είναι μία από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου και είναι ένα από τα επτά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρονται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι κεντρικές τράπεζες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.
Το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στηρίζεται σε αυτό της γερμανικής Bundesbank και της επίσης γερμανικής Landesbanken. Η Ε.Κ.Τ. διευθύνεται από ένα συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο. Συμμετέχουν επίσης αντιπρόσωποι από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να κρατάει την σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής μέσα στην Ευρωζώνη όπως επίσης και κάποια βασικά οικονομικά μεγέθη όπως τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Επίσης η τράπεζα πρέπει να στηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέπεται από το Ευρωπαϊκό δίκαιο, κατευθείαν και όχι από το εταιρικό που εφαρμόζουν ιδιωτικές εταιρίες, είναι οργανωμένη σαν εταιρία υπό την έννοια ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μετόχους και μετοχικό κεφάλαιο. Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.Όλες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ένα μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τη 1η Ιανουαρίου 2015 είναι παρακάτω.
Το 1999 ο Βιμ Ντόισενμπερχ, πρώην πρόεδρος της Ολλανδικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Νοέμβριο του 2003 τη θέση του πήρε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που παρέμεινε πρόεδρος μέχρι τον Νοέμβριο του 2011. Από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 πρόεδρος της ΕΚΤ διετέλεσε ο Ιταλός οικονομολόγος Μάριο Ντράγκι, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Από την 1η Νοεμβρίου 2019 καθήκοντα προέδρου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας ανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Κομισιόν πακέτο στήριξης: Ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμύριων ευρώ για αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην ΕΕ, που προκάλεσε ο κορωνοιός. Αναλυτικά πως θα διανεμηθούν.
Κριστίν Λαγκάρντ: H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε προηγούμενη δήλωση της είχε αναφέρει ότι η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί κατά 5% έως 12%, αλλά η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε εκ νέου ότι το «ήπιο» σενάριο είναι ήδη ξεπερασμένο και το πραγματικό αποτέλεσμα θα είναι μεταξύ του «μέτριου» και του «σοβαρού» σεναρίου.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: «Καμπανάκι κινδύνου» για την τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με έκθεσή της.
Υπουργείο Οικονομικών σε ΣΥΡΙΖΑ: «Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελεί "το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για να βγούμε από την κρίση", αλλά την πόρτα που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέο Μνημόνιο», λέει το υπουργείο Οικονομικών.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κορωνοϊός: Δεν πρόκειται να υπάρξει άνοδος της οικονομίας πριν το 2021 εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας.
Ιταλία Eurogroup: Οι κυβερνητικοί εταίροι δημιουργούν μπελάδες στη κυβέρνηση Κόντε, καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρει την οριστική απόφαση για τη σωστή διαχείριση του ποσού που αντιστοιχεί στη χώρα από την χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Γιάννης Στουρνάρας: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστήριξε ότι οι αδύναμες χώρες του Νότου με υψηλό Δημόσιο Χρέος -όπως η Ελλάδα- οι οποίες δεν διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους προκειμένου ν' αντιμετωπίσουν την πανδημία δεν θα πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.
Κριστίν Λαγκάρντ κορωνοϊός: Ηχηρή απάντηση στη Γερμανία έδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τονίζοντας πως το όργανο θα συνεχίσει στον δρόμο που βάδισε παρά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Άδωνις Γεωργιάδης για τράπεζες: «Αν οι τράπεζες δεν κάνουν τη δουλειά τους, δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο, είτε νομοθετικό είτε οποιοδήποτε άλλο, που δεν θα αξιοποιήσουμε για να κάνουν τη δουλειά τους», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης.