Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κεντρική τράπεζα για το ευρώ και διαχειρίζεται τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, η οποία αποτελείται από 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια από τις μεγαλύτερες νομισματικές ζώνες στον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ιδρύθηκε την 1η Ιουνίου 1998. Τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στην Φρανκφούρτη. Είναι μία από τις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου και είναι ένα από τα επτά θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναφέρονται στη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ). Οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι οι κεντρικές τράπεζες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.
Το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στηρίζεται σε αυτό της γερμανικής Bundesbank και της επίσης γερμανικής Landesbanken. Η Ε.Κ.Τ. διευθύνεται από ένα συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο. Συμμετέχουν επίσης αντιπρόσωποι από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών – μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι να κρατάει την σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής μέσα στην Ευρωζώνη όπως επίσης και κάποια βασικά οικονομικά μεγέθη όπως τον πληθωρισμό και τα επιτόκια. Επίσης η τράπεζα πρέπει να στηρίζει τις πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ΕΚΤ έχει τρία όργανα λήψης αποφάσεων
το Διοικητικό Συμβούλιο
την Εκτελεστική Επιτροπή
το Γενικό Συμβούλιο
Παρ’ όλο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέπεται από το Ευρωπαϊκό δίκαιο, κατευθείαν και όχι από το εταιρικό που εφαρμόζουν ιδιωτικές εταιρίες, είναι οργανωμένη σαν εταιρία υπό την έννοια ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μετόχους και μετοχικό κεφάλαιο. Το μετοχικό της κεφάλαιο είναι πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.Όλες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ένα μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τη 1η Ιανουαρίου 2015 είναι παρακάτω.
Πρόεδροι
Το 1999 ο Βιμ Ντόισενμπερχ, πρώην πρόεδρος της Ολλανδικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Νοέμβριο του 2003 τη θέση του πήρε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, που παρέμεινε πρόεδρος μέχρι τον Νοέμβριο του 2011. Από την 1η Νοεμβρίου 2011 έως τις 31 Οκτωβρίου 2019 πρόεδρος της ΕΚΤ διετέλεσε ο Ιταλός οικονομολόγος Μάριο Ντράγκι, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας. Από την 1η Νοεμβρίου 2019 καθήκοντα προέδρου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας ανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με μια ματιά
Ιδρύθηκε την 1 Ιουνίου 1998.
Πρόεδρος είναι η Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Φρανκφούρτη.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικές ειδήσεις:
Ευρωπαϊκή Ένωση: Σύνοδος Κορυφής στις 23 Απριλίου για τα οικονομικά μέτρα του κορωνοϊού
Ευρωπαϊκή Ένωση κορωνοϊός: Για τις 23 Μαρτίου προγραμματίστηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η οικονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.
Eurogroup: Κρίσιμες ώρες για το μέλλον της ευρωζώνης, με τους υπουργούς Οικονομικών να καλούνται να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού. "Υπάρχουν ακόμα διαφορές αλλά εκτιμάται ότι θα καλυφθούν" τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο επικήδειος της ΕΕ είχε εκφωνηθεί τριάντα χρόνια πριν – Από την Μάργκαρετ Θάτσερ
Το ημερομηνία του χθεσινού ναυαγίου του Eurogroup συμπίπτει με το θάνατο της Μάρκαρετ Θάτσερ το 2013. Ο Λάμπρος Καλαρρύτης ρίχνει φως στη σύνδεση των δύο αυτών γεγονότων, από το προσωπικό του blog στο pagenews.gr.
Απόφαση ΕΚΤ: Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά ως ενέχυρο
Ελληνικά ομόλογα απόφαση ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο - Τεράστιο πακέτο μέτρων διευκόλυνσης χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη λόγω κορωνοϊού.
Eurogroup: Σήμερα η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης από τους Ευρωπαίους
Eurogroup κορωνοϊός: Κρίσιμο είναι το σημερινό για τη στήριξη της Ευρωζώνης με τους Ευρωπαίους να αναζητούν την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού.
Σταμάτησε η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα - Aυξήθηκαν οι αποδόσεις τους
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κορωνοϊός: Η απουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη δευτερογενή αγορά είχε ως αποτέλεσμα να επανέλθουν οι πιέσεις στα ομόλογα.