Η όψιμη κατανόηση της χρησιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για το τι μπορεί να γίνει σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική στρατιωτική αναμέτρηση και για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σχεδιασμένο ως ένα ελαφρύ καταδιωκτικό και καταδιωκτικό-βομβαρδιστικό έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένο ρόλο στον τομέα του. Οι μεγάλες του δυνατότητες σε ταχύτητα, ευελιξία, ικανότητα στροφής και περιστροφής το κάνουν έναν από τους πιο δύσκολους αντιπάλους στον αέρα. Το F-16 κατασκευάστηκε από την General Dynamics. Το 1993 η General Dynamics πωλήθηκε στην Lockheed Corporation, τώρα Lockheed Martin. Το καταδιωκτικό αυτό υπηρετεί σε 24 χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου από το 1988 αποτελεί τον κύριο τύπο καταδιωκτικού αναχαίτισης. Πιθανόν να είναι το πιο διαδεδομένο Δυτικό καταδιωκτικό, αφού έχουν κατασκευαστεί πάνω από 4000 αεροσκάφη
Το F-4 Phantom II είχε μια αρκετά απογοητευτική απόδοση στον πόλεμο του Βιετνάμ, όντας ιδιαίτερα μεγάλο και δυσκίνητο, και αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες με τα μικρά και ευέλικτα μαχητικά των Βορειοβιετναμέζων. Ο διάδοχος του, το F-15 Eagle, διαφαινόταν επίσης ένα μεγάλο (αλλά κατά πολύ πιο ευέλικτο), μαχητικό το οποίο όμως συνάντησε ιδιαίτερες αντιδράσεις λόγω των κακών εμπειριών με το F-4. Η πιο οργανωμένη από αυτές ήταν μια ομάδα από αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που αυτοαποκαλείτο “Fighter mafia”.
Αποτελείτο από τους σμήναρχο Τζων Μπόιντ, σμήναρχο Έβερστ Ριτσιόνι, τους αναλυτές Τομ Κρίστι και Πιέρ Σπρέι. Αυτή η ομάδα πίεσε και πέτυχε την δημιουργία διαγωνισμού από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ για ένα μικρό, ελαφρύ καταδιωκτικό ημέρας με πολύ βασικό εξοπλισμό και χωρίς ραντάρ. Το πρόγραμμα ονομάστηκε Light-Weight Fighter (LWF) program και στις 13 Απριλίου 1972 το μοντέλο 401-16B της General Dynamics επελέγη από τον ανταγωνισμό. Η πρώτη επίσημη πτήση του αεροσκάφους (με το νέο όνομα YF-16) έγινε στις 2 Φεβρουαρίου 1974 και το αεροσκάφος μπήκε σε ενεργό υπηρεσία στις 17 Οκτωβρίου 1978 με την USAF.
Αν και αρχικά το F-16 είχε ως αποκλειστικό σκοπό την υπεροχή σε κλειστές αερομαχίες και οπλισμό μόνο τους πυραύλους αέρος-αέρος AIM-9, κατά τη διάρκεια της θητείας του απέκτησε μια μεγάλη γκάμα αναβαθμίσεων που το κατέστησαν σχεδόν ισάξιο με τον ανταγωνιστή του – το F-15 Eagle. Οι σημερινές εκδόσεις (blocks) F-16 φέρουν μια αξιοθαύμαστη συμβατότητα με σχεδόν όλα τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ και ανεπτυγμένες δυνατότητες επιβίωσης σε εχθρικό περιβάλλον.
Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 155 F-16: 32 (από 40) F-16C/D Block 30, 37 (από 40, 1 F-16 Blk 50 εκσυγχρονίστηκε σε F-16 Block 50+ Adv.F-16C/D Block 50, 55 (από 60) F-16C/D Block 52+ και 30 F-16C/D Block 52+ Advanced -ή αλλιώς F-16 Block 52M. To Νοέμβριο του 1984, η ελληνική κυβέρνηση εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση 40 αεροσκαφών F-16 προς αντικατάσταση των F-5. Η επίσημη συμφωνία αγοράς των αεροσκαφών υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 1987 και το πρόγραμμα ονομάστηκε Peace Xenia I. Η πρώτη ομάδα F-16C/D Block 30 παραδόθηκε μεταξύ Νοεμβρίου 1988 και Οκτωβρίου 1989 στην Ελλάδα. Το 1997 παρεδόθησαν και αεροσκάφη τύπου Βlock 50 με το πρόγραμμα Peace Xenia II. 40 αεροσκάφη παρεδόθησαν, πολλά από τα οποία ήταν ειδικά τροποποιημένα για τις ανάγκες της ΠΑ.
Το 2000, παραγγέλθηκαν με το πρόγραμμα Peace Xenia III άλλα 50 (+10) Block 52+, η παράδοση των οποίων τελείωσε το 2004. Τέλος, με μια απόφαση που προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες, το 2005 η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε την αγορά άλλων 30 F-16 Βlock52+ Adv. διατηρώντας την επιλογή για άλλα 10 η οποια δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.[2] Οι παραδώσεις ξεκίνησαν στα μέσα 2009 και τελειωσαν στις αρχές του 2010. Τα Block 52+ Adv ανήκουν στη 335 Μοίρα και 336 Μοίρα (στον Άραξο). Σε αυτήν την 20ετία, τα ελληνικά F-16 έχουν περάσει από διάφορες αναβαθμίσεις, όπως το Falcon Up, στην ΕΑΒ.
Τα ελληνικά F-16 θεωρούνται από τα πιο προηγμένα στον τομέα τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία αρνήθηκε την αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της στο ρόλο του πυρηνικού πολέμου στο ΝΑΤΟ. Η αιτιολογία ήταν ότι τα προσφερόμενα αεροσκάφη δεν συμβάδιζαν με τις τεχνολογικές και υπηρεσιακές δυνατότητες των ήδη υπάρχοντων.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για το τι μπορεί να γίνει σε μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική στρατιωτική αναμέτρηση και για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Oruc Reis: Προκλητικός εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά σε δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοινώνοντας την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού στην Ανατολική Μεσόγειο για 90 ημέρες.
Τούρκικη παρενόχληση σε F- 16: Κατά τη διάρκεια που συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος B-52 στο πλαίσιο της δραστηριότητας ALLIED SKY, δέχτηκαν παρενόχληση από τουρκικά αεροσκάφη. Τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τούρκικα.
Navtex Τουρκία διπλωματικές πηγές: «Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι. Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά οι συγκεκριμένες πηγές.
Άσκηση Ελλάδα ΗΠΑ: Στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε κοινή αεροναυτική άσκηση.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας με τον Ερντογάν να έχει συνεχώς απαιτήσεις, αν και τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα υπολόγιζε.
Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - ΗΠΑ: Στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή νότια της Κρήτης με συμμετοχή του αντιτορπιλικού USS WINSTON S. CHURCHILL.
Navtex: Σε ασκήσεις με τη συμμετοχή και ξένων δυνάμεων συμμετέχει σήμερα η χώρα μας στην Μεσόγειο.
Helios: Σαν σήμερα στις 14 Αυγούστου του 2005 χάθηκαν 121 ψυχές από τη συντριβή του αεροσκάφους.