Φρίντριχ Σίλερ

Φρίντριχ Σίλερ
Ο Φρίντριχ Σίλερ ήταν Γερμανός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και ιστορικός.

Ο Φρίντριχ Σίλερ γεννήθηκε στη Μάρμπαχ της Βάδης-Βυρτεμβέργης το 1759. Είναι ο πρώτος εκφραστής του κινήματος του ρομαντισμού. Ξεκίνησε να γράφει από μικρή ηλικία και το πρώτο του έργο θεωρείται ορόσημο στην ιστορία του θεάτρου. Το έργο είχε κάποιες ατέλειες καθώς ήταν το παρθενικό, κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Σίλερ μερικά χρόνια αργότερα.

Ο ρομαντισμός κήρυξε την αγάπη για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, για την τιμωρία των ενόχων, για τη ζωή, την ελπίδα, για το αύριο του ανθρώπου. Με το έργο του «Οι ληστές» προβάλλει ακριβώς αυτά τα ιδανικά. Ιδανικά πάλης του ανθρώπου ενάντια στην άδικη κοινωνία.Το 1783-1787 έγραψε  δύο έργα:

  • «Η συνωμοσία του Φιέσκο»,
  • και το «Ραδιουργία και έρως»,

Αυτά ήταν τα έργα με τα οποία ο Σίλερ επιτίθεται στους αυλικούς, που με τις ραδιουργίες τους δημιουργούν την εγκληματική ζωή του κόσμου. Ο Σίλερ αρχίζει πια να διαγράφει με άνεση τους χαρακτήρες και η ανάλυσή του γίνεται βαθύτερη. Τα επόμενα χρόνια έγραψε κι άλλα έργα  με υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, με αυστηρή τήρηση των ιδανικών του, όπως είναι τα «Ντον Κάρλος», «Μαρία Στιούαρτ», «Γουλιέλμος Τέλλος».

Η φιλία του Σίλερ με τον Γκαίτε είχε μεγάλη επίδραση πάνω του. Ο Γκαίτε στάθηκε γι’ αυτόν όχι μόνο ένας άριστος φίλος μα και ανεκτίμητος σύμβουλος, ένας ένθερμος σύντροφος, που τον ενθάρρυνε στις κρίσιμες στιγμές. Μαζί με τον Γκαίτε, το 1799, ήταν οι υπεύθυνοι των παραστάσεων του Αυλικού Θεάτρου της Βαϊμάρης.  Ο Σίλερ πέθανε το 1805. Τα έργα του μεταφράστηκαν και παίχτηκαν στην Ελλάδα από πολλά θέατρα.

Φρίντριχ Σίλερ σχετικές ειδήσεις: