Ο Νομός Φθιώτιδας ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και υπάγεται διοικητικά στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Έχει έκταση 4.442 τ.χμ. και πληθυσμό 158.231 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2011. Παραδοσιακά αποτελείτο από τις, επίσης καταργημένες, επαρχίες Φθιώτιδας, Δομοκού και Λοκρίδας. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Φθιώτιδας είναι η Λαμία, που είναι επίσης πρωτεύουσα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επίσης, σημαντικές πόλεις είναι ο Μώλος, τα Καμένα Βούρλα, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Αρκίτσα, η Αταλάντη, η Ελάτεια, η Λάρυμνα, η Αμφίκλεια, η Τιθορέα, η Στυλίδα, η Υπάτη, η Μακρακώμη, η Σπερχειάδα, το Πλατύστομο και ο Δομοκός.
Συνορεύει με τις περιφερειακές ενότητες Εύβοιας μέσω του Ευβοϊκού κόλπου στα ανατολικά, Βοιωτίας και Φωκίδας στα νότια, Αιτωλοακαρνανίας στα νοτιοδυτικά, Ευρυτανίας και Καρδίτσας στα δυτικά, Λάρισας στα βόρεια και Μαγνησίας στα ανατολικά. Η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας ανήκει στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με ένα δημόσιο νοσοκομείο, το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Διαθέτει 5 Κέντρα Υγείας (Αμφίκλειας, Αταλάντης, Δομοκού, Μακρακώμης και Στυλίδας), στα οποία εξυπηρετούν 83 ιατροί.
Ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στις πεδινές περιοχές και κυρίως στην εύφορη κοιλάδα του Σπερχειού. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται είναι 1.600.162 στρέμματα και κυρίως καλλιεργούνται σιτηρά, βρώσιμα όσπρια, κτηνοτροφικά όσπρια, καπνός και βαμβάκι. Από τις δενδρώδεις καλλιέργειες κυριαρχούν οι ελαιώνες, οι αμυγδαλιές, οι μηλιές, οι καρυδιές και οι καστανιές.
Στον νομό υπάρχουν 5.530.000 ελαιόδεντρα και 70 ελαιοτριβεία. Η αμπελοκαλλιέργεια παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, η ντομάτα για τη βιομηχανία καλλιεργείται στη περιοχή του Δομοκού όπου υπάρχουν αρκετές μονάδες επεξεργασίας της ντομάτας στη Ξυνιάδα Δομοκού και στο Περιβόλι Ξυνιάδας. Το κελυφωτό φυστίκι καλλιεργείται κυρίως στη Δυτική Φθιώτιδα και στις περιοχές του Μώλου και της Λοκρίδας. Η ποικιλία «Κελυφωτό Φυστίκι Μάκρης Φθιώτιδας» μάλιστα έχει χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. από το 1955. Στην περιοχή του Δέλτα του Σπερχειού και κυρίως στην περιοχή της Ανθήλης και της Ροδίτσας κυριαρχεί η ορυζοκαλλιέργεια από το 1950 περίπου.
Τα σιτηρά είναι όμως η πιο διαδεδομένη καλλιέργεια του νομού με κυρίως καλλιεργούμενο δημητριακό το σκληρό σιτάρι. Μια προσοδοφόρα παλιά καλλιέργεια στο νομό, ήταν και αυτή του καπνού.
Όταν σταμάτησαν οι επιδοτήσεις για την παραγωγή καπνού, η παραγωγή του μειώθηκε δραστικά.
Το 2007 μόνο 937 στρέμματα καλλιεργήθηκαν με καπνά.
Mε τη βιολογική γεωργία πάλι ασχολούνται 573 βιοκαλλιεργητές με 37.309 στρέμματα. Από αυτά το 35.40% καλλιεργείται με ελιές ενώ το 31.77 με ζωοτροφές όπως μηδική και τριφύλλι.
Φθιώτιδα με μια ματιά
Η έδρα του νομού είναι η πόλη της Λαμίας.
Στον νομό υπάγονται 7 δήμοι.
Ανήκει στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Φθιώτιδα σχετικές ειδήσεις:
Σε συναγερμό από σήμερα Καστοριά και Θεσσαλονίκη - Ποια τα νέα μέτρα που ισχύουν
Νέα μέτρα κορωνοϊός: Σε επίπεδο 4 - αυξημένου κινδύνου τίθεται από σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς. Νέοι περιορισμοί και για τη Θεσσαλονίκη. Αναλυτικά τι ισχύει για όλες τις περιοχές.
Δερμιτζάκης για κορωνοϊό - «Ίσως έπρεπε να πάρουμε τα μέτρα πριν χτυπήσει καμπανάκι»
Δερμιτζάκης κορωνοϊός: Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν έχουμε διπλασιασμό κάθε πέντε-έξι ημέρες, σε περίπου μία εβδομάδα από τώρα δεν θα έχουμε πετύχει αναστροφή της πορείας του ιού και επομένως θα οδεύουμε για μεγαλύτερους αριθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς – Έκτακτη σύσκεψη στην Περιφέρεια
Νίκος Χαρδαλιάς: H σύσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν και επίσημα η Θεσσαλονίκη μεταβεί στο επίπεδο 3 της αυξημένης επιτήρησης του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό.
Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τα νέα μέτρα
Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας: Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε στο διάγγελμά του, ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 3, τίθενται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 05:00 το πρωί.
Δραματική η κατάσταση στην Αττική με 331 από τα 865 κρούσματα
Ελλάδα κορωνοϊός: Ξέφυγε από κάθε άλλο ρεκόρ ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων με εστίες μόλυνσης την Αττική και την Θεσσαλονίκης. Δείτε αναλυτικά τη γεωγραφική κατανομή τους.