Γαλλία

Γαλλία
Η Γαλλία είναι μία ενιαία, ημιπροεδρική δημοκρατία, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών και του πληθυσμού βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη.

Η Γαλλία είναι μια παλαιά χώρα, που σχηματίστηκε τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της (Φρανς) από τους Φράγκους. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κατέχει μία μεγάλη αποικιακή αυτοκρατορία. Από την δεκαετία του 1950, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία πυρηνική δύναμη, και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, την γλώσσα της και τις δημοκρατικές και κοσμικιστικές της αξίες.

Η Γαλλία κατείχε, το 2012, την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Η οικονομία της, κεφαλαιοκρατικού τύπου με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, του τουρισμού και των πυρηνικών. Με πληθυσμό 67 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Η μητροπολιτική Γαλλία βρίσκεται στα δυτικά άκρα της Ευρώπης. Βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από την Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά και από την Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με την Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρρα στα νοτιοδυτικά.

Μολονότι τα νότια σύνορα της χώρας καθορίζονται από οροσειρές τα βορειοανατολικά σύνορα δεν καθορίζονται από γεωγραφικά όρια αλλά από γλωσσικά. Η μητροπολιτική Γαλλία περιλαμβάνει πολλά νησιά, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι η Κορσική και τα παράκτια νησιά. Η μητρόπολη εκτείνεται μεταξύ 42°19’46” και 51°5’47” βορείου γεωγραφικού πλάτους και μεταξύ 4°46′ δυτικού και 8°14’42” ανατολικού μήκους. Η Γαλλία περιλαμβάνει πολλά εδάφη εκτός Ευρώπης, που ονομάζονται υπερπόντια εδάφη, που βρίσκονται σε όλους τους ωκεανούς πλην του Αρκτικού.

Αυτά τα εδάφη έχουν ποικίλους τύπους τοπικής αυτοδιοικήσεως της Γαλλίας και βρίσκονται:

  • στην Νότια Αμερική: η Γαλλική Γουιάνα
  • στον Ατλαντικό ωκεανό: το Σαιν Πιερ και Μικελόν και, στις Αντίλλες, η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα, ο Άγιος Μαρτίνος και ο Άγιος Βαρθολομαίος
  • στον Ειρηνικό ωκεανό: η γαλλική Πολυνησία, η Νέα Καληδονία, οι νήσοι Ουαλίς και Φουτουνά και το Κλίπερτον
  • στον Ινδικό ωκεανό: η Ρεϋνιόν, η Μαγιότ, οι Διάσπαρτες Νήσοι, οι Νήσοι Κροζέ, οι Νήσοι Κεργκελέν και Νήσοι Αγίου Παύλου και Νέου Άμστερνταμ
  • στην Ανταρκτική: η Αδελία Γη

Μέσω αυτών των υπερπόντιων εδαφών, η Γαλλία έχει χερσαία σύνορα με την Βραζιλία και το Σουρινάμ, καθώς και με την Ολλανδία μέσω του γαλλικού τμήματος του Αγίου Μαρτίνου. Η επιφάνεια της μητροπολιτικής Γαλλίας είναι 552.000 τετρ. χιλιόμετρα[6] ή περίπου ένα εκτάριο ανά κάτοικο. Συμπεριλαμβανομένων όλων των υπερπόντιων εδαφών που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας η συνολική επιφάνεια είναι 675.000 τ.χλμ.

Είναι η 42η μεγαλύτερη σε επιφάνεια χώρα στον κόσμο. Είναι ακόμη η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά την Ρωσία και την Ουκρανία, δεύτερη αν συμπεριλάβουμε τους υπερπόντιους νομούς, και η μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ηπειρωτικά μητροπολιτικά της εδάφη εκτείνονται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση. Το μήκος της ακτογραμμής της, συμπεριλαμβανομένων και των υπερπόντιων εδαφών, είναι 8.245 χιλιόμετρα.

Γαλλία σχετικές ειδήσεις:

  • Εμανουέλ Μακρόν Brexit: “Δεν είμαι βέβαιος πως θα έχουμε συμφωνία μέχρι τέλος του έτους”

    Εμανουέλ Μακρόν: "Δεν είμαι βέβαιος πως θα έχουμε συμφωνία για το Brexit μέχρι τέλος του έτους"

    Εμανουέλ Μαρόν Brexit: Ο Γάλλος Πρόεδρος με δηλώσεις του σε συνάντηση με συμπατριώτες του αλιείς έκανε τη δική του εκτίμηση αναφορικά με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Εμανουέλ Μακρόν Brexit: “Δεν είμαι βέβαιος πως θα έχουμε συμφωνία μέχρι τέλος του έτους”
  • Σταν Λορέλ: Ο πιο αξιαγάπητος “λιγνός”

    Σταν Λορέλ: Ο πιο αξιαγάπητος “λιγνός”

    Ο ρόλος του στο κωμικό δίδυμο "χονδρός και λιγνός" αγαπήθηκε όσο λίγοι από το κοινό. Ο Στάν Λόρελ έφυγε σαν σήμερα στις 23 Φεβρουαρίου του 1965.

    Σταν Λορέλ: Ο πιο αξιαγάπητος “λιγνός”
  • Αφγανιστάν: Η αρχή μιας ιστορικής εκεχειρίας

    Αφγανιστάν: Η αρχή μιας ιστορικής εκεχειρίας

    Αφγανιστάν: Το Αφγανιστάν ξύπνησε με την ελπίδα πως η εκεχειρία που αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει μία εβδομάδα θα εφαρμοστεί, προϋπόθεση απαράβατη για να υπογραφεί μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν.

    Αφγανιστάν: Η αρχή μιας ιστορικής εκεχειρίας
  • ΟΛΘ: Οι ενδιαφερόμενοι για την έκτη προβλήτα

    ΟΛΘ: Οι ενδιαφερόμενοι για την έκτη προβλήτα

    ΟΛΘ: Οι εταιρείες και τα κοινοπρακτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για την ανάληψη του έργου είναι επτά - Έργο 130 εκταομμυρίων ευρώ.

    ΟΛΘ: Οι ενδιαφερόμενοι για την έκτη προβλήτα
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για Ιντλίμπ: Ζήτησε από Γερμανία και Γαλλία να εμποδίσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή

    Ο Ερντογάν ζήτησε από Γερμανία και Γαλλία να εμποδίσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή σχετικά με την Ιντλίμπ

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για Ιντλίμπ: Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει η επιθετικότητα του καθεστώτος και των υποστηρικτών του στην Ιντλίμπ.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για Ιντλίμπ: Ζήτησε από Γερμανία και Γαλλία να εμποδίσουν μια ανθρωπιστική καταστροφή
  • Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-1

    Ολυμπιακός - Άρσεναλ 0-1: Χτύπησαν στο τέλος οι Κανονιέρηδες [vid]

    Ολυμπιακός - Άρσεναλ: Ένα γκολ του Λακαζέτ δέκα λεπτά πριν το τέλος έδωσε τη νίκη στους Λονδρέζους. Την άλλη Πέμπτη στο Emirates η ρεβάνς.

    Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-1
  • Κορωνοϊός ΠΟΥ: Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό

    Κορωνοϊός ΠΟΥ: Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό

    Κορωνοϊός ΠΟΥ: O συνολικός αριθμός κρουσμάτων εκτός Κίνα είναι πολύ μικρός συγκριτικά με τα περίπου 75.000 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

    Κορωνοϊός ΠΟΥ: Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό
  • Νίκος Δένδιας: Δε θα συμμετάσχουμε σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό

    Νίκος Δένδιας: Δε θα συμμετάσχουμε σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό

    Νίκος Δένδιας: "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό", ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα σχόλια του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί συμβιβασμού της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Νίκος Δένδιας: Δε θα συμμετάσχουμε σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό
ΣΕΛΙΔΑ 161 ΑΠΟ 243