Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Ρωσία πιέζει Τουρκία για παύση πυρός - Έτοιμη για εκεχειρία η Αρμενία
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων μαίνονταν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
Η Γαλλία είναι μια παλαιά χώρα, που σχηματίστηκε τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της (Φρανς) από τους Φράγκους. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κατέχει μία μεγάλη αποικιακή αυτοκρατορία. Από την δεκαετία του 1950, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία πυρηνική δύναμη, και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, την γλώσσα της και τις δημοκρατικές και κοσμικιστικές της αξίες.
Η Γαλλία κατείχε, το 2012, την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Η οικονομία της, κεφαλαιοκρατικού τύπου με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, του τουρισμού και των πυρηνικών. Με πληθυσμό 67 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.
Η μητροπολιτική Γαλλία βρίσκεται στα δυτικά άκρα της Ευρώπης. Βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από την Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά και από την Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με την Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρρα στα νοτιοδυτικά.
Μολονότι τα νότια σύνορα της χώρας καθορίζονται από οροσειρές τα βορειοανατολικά σύνορα δεν καθορίζονται από γεωγραφικά όρια αλλά από γλωσσικά. Η μητροπολιτική Γαλλία περιλαμβάνει πολλά νησιά, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι η Κορσική και τα παράκτια νησιά. Η μητρόπολη εκτείνεται μεταξύ 42°19’46” και 51°5’47” βορείου γεωγραφικού πλάτους και μεταξύ 4°46′ δυτικού και 8°14’42” ανατολικού μήκους. Η Γαλλία περιλαμβάνει πολλά εδάφη εκτός Ευρώπης, που ονομάζονται υπερπόντια εδάφη, που βρίσκονται σε όλους τους ωκεανούς πλην του Αρκτικού.
Μέσω αυτών των υπερπόντιων εδαφών, η Γαλλία έχει χερσαία σύνορα με την Βραζιλία και το Σουρινάμ, καθώς και με την Ολλανδία μέσω του γαλλικού τμήματος του Αγίου Μαρτίνου. Η επιφάνεια της μητροπολιτικής Γαλλίας είναι 552.000 τετρ. χιλιόμετρα[6] ή περίπου ένα εκτάριο ανά κάτοικο. Συμπεριλαμβανομένων όλων των υπερπόντιων εδαφών που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας η συνολική επιφάνεια είναι 675.000 τ.χλμ.
Είναι η 42η μεγαλύτερη σε επιφάνεια χώρα στον κόσμο. Είναι ακόμη η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά την Ρωσία και την Ουκρανία, δεύτερη αν συμπεριλάβουμε τους υπερπόντιους νομούς, και η μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ηπειρωτικά μητροπολιτικά της εδάφη εκτείνονται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση. Το μήκος της ακτογραμμής της, συμπεριλαμβανομένων και των υπερπόντιων εδαφών, είναι 8.245 χιλιόμετρα.
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι μάχες μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων μαίνονταν για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
ΟΗΕ: Μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του, πρωτοκολλήθηκε το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης.
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την διαρκή ετοιμότητα της χώρας μας να συμβάλλει στις προσπάθειες για την άμεση αποκλιμάκωση και τον τερματισμό των εχθροπραξιών.
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Σε μια κοινή δήλωση οι τρεις ηγέτες καταδικάζουν την κλιμάκωση των συγκρούσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.
Μακρόν Σύνοδος Κορυφής: Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και στην Κύπρο έστειλε ο Γάλλος πρόεδρος πριν την έναρξη των συζητήσεων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα στον διάλογο και την διπλωματία ή την κλιμάκωση και τη λήψη μέτρων εναντίον της, ήταν μεταξύ άλλων το μήνυμα του πρωθυπουργού, από τις Βρυξέλλες.
Επιστολή Τσίπρα: «Χρειάζεται ταυτόχρονα να αποφασιστεί μηχανισμός ισχυρών κυρώσεων για την Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου».
Μητσοτάκης Μισέλ: Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Τι συζήτησαν.
Ακάρ Καστελόριζο: Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας ζητώντας την αποστρατιωτικοποίηση της Μεγίστης.