Γαλλία

Γαλλία
Η Γαλλία είναι μία ενιαία, ημιπροεδρική δημοκρατία, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών και του πληθυσμού βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη.

Η Γαλλία είναι μια παλαιά χώρα, που σχηματίστηκε τον Πρώιμο Μεσαίωνα, παίρνοντας το όνομά της (Φρανς) από τους Φράγκους. Από τις αρχές του 17ου αιώνα ως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, κατέχει μία μεγάλη αποικιακή αυτοκρατορία. Από την δεκαετία του 1950, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μία πυρηνική δύναμη, και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ιστορία με τον πολιτισμό της, την γλώσσα της και τις δημοκρατικές και κοσμικιστικές της αξίες.

Η Γαλλία κατείχε, το 2012, την πέμπτη θέση παγκοσμίως στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Η οικονομία της, κεφαλαιοκρατικού τύπου με αρκετά ισχυρή κρατική παρέμβαση. Είναι ένας από τους ηγέτες παγκοσμίως στους τομείς των τροφίμων, της αεροναυπηγικής, των αυτοκινήτων, των προϊόντων πολυτελείας, του τουρισμού και των πυρηνικών. Με πληθυσμό 67 εκατομμύρια κατοίκους, η Γαλλία είναι μια ανεπτυγμένη χώρα, με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Η μητροπολιτική Γαλλία βρίσκεται στα δυτικά άκρα της Ευρώπης. Βρέχεται από την Βόρεια Θάλασσα στον βορρά, από την Μάγχη στα βορειοδυτικά, από τον Ατλαντικό ωκεανό στα δυτικά και από την Μεσόγειο Θάλασσα νοτιοανατολικά. Συνορεύει με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο στα βορειοανατολικά, με την Γερμανία και την Ελβετία στα ανατολικά, με την Ιταλία και το Μονακό στα νοτιοανατολικά, με την Ισπανία και την Ανδόρρα στα νοτιοδυτικά.

Μολονότι τα νότια σύνορα της χώρας καθορίζονται από οροσειρές τα βορειοανατολικά σύνορα δεν καθορίζονται από γεωγραφικά όρια αλλά από γλωσσικά. Η μητροπολιτική Γαλλία περιλαμβάνει πολλά νησιά, εκ των οποίων τα κυριότερα είναι η Κορσική και τα παράκτια νησιά. Η μητρόπολη εκτείνεται μεταξύ 42°19’46” και 51°5’47” βορείου γεωγραφικού πλάτους και μεταξύ 4°46′ δυτικού και 8°14’42” ανατολικού μήκους. Η Γαλλία περιλαμβάνει πολλά εδάφη εκτός Ευρώπης, που ονομάζονται υπερπόντια εδάφη, που βρίσκονται σε όλους τους ωκεανούς πλην του Αρκτικού.

Αυτά τα εδάφη έχουν ποικίλους τύπους τοπικής αυτοδιοικήσεως της Γαλλίας και βρίσκονται:

  • στην Νότια Αμερική: η Γαλλική Γουιάνα
  • στον Ατλαντικό ωκεανό: το Σαιν Πιερ και Μικελόν και, στις Αντίλλες, η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα, ο Άγιος Μαρτίνος και ο Άγιος Βαρθολομαίος
  • στον Ειρηνικό ωκεανό: η γαλλική Πολυνησία, η Νέα Καληδονία, οι νήσοι Ουαλίς και Φουτουνά και το Κλίπερτον
  • στον Ινδικό ωκεανό: η Ρεϋνιόν, η Μαγιότ, οι Διάσπαρτες Νήσοι, οι Νήσοι Κροζέ, οι Νήσοι Κεργκελέν και Νήσοι Αγίου Παύλου και Νέου Άμστερνταμ
  • στην Ανταρκτική: η Αδελία Γη

Μέσω αυτών των υπερπόντιων εδαφών, η Γαλλία έχει χερσαία σύνορα με την Βραζιλία και το Σουρινάμ, καθώς και με την Ολλανδία μέσω του γαλλικού τμήματος του Αγίου Μαρτίνου. Η επιφάνεια της μητροπολιτικής Γαλλίας είναι 552.000 τετρ. χιλιόμετρα[6] ή περίπου ένα εκτάριο ανά κάτοικο. Συμπεριλαμβανομένων όλων των υπερπόντιων εδαφών που βρίσκονται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας η συνολική επιφάνεια είναι 675.000 τ.χλμ.

Είναι η 42η μεγαλύτερη σε επιφάνεια χώρα στον κόσμο. Είναι ακόμη η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά την Ρωσία και την Ουκρανία, δεύτερη αν συμπεριλάβουμε τους υπερπόντιους νομούς, και η μεγαλύτερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ηπειρωτικά μητροπολιτικά της εδάφη εκτείνονται σε περίπου 1.000 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο και από ανατολή προς δύση. Το μήκος της ακτογραμμής της, συμπεριλαμβανομένων και των υπερπόντιων εδαφών, είναι 8.245 χιλιόμετρα.

Γαλλία σχετικές ειδήσεις:

  • Μητσοτάκης – Μακρόν: Σήμερα η συνάντηση των δύο ηγετών – Έρχονται κυρώσεις για την Τουρκία

    Σήμερα η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μακρόν - Έρχονται κυρώσεις για την Τουρκία

    Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν συναντιούνται σήμερα στην Κορσική στέλνοντας μήνυμα συμμαχίας προς την Τουρκία. "Ή σταματάτε την επιθετική συμπεριφορά ή έρχεστε αντιμέτωποι με κυρώσεις από την Ευρωπαϊκής Ένωσης" προειδοποιεί την Άγκυρα ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Μητσοτάκης – Μακρόν: Σήμερα η συνάντηση των δύο ηγετών – Έρχονται κυρώσεις για την Τουρκία
  • Μόρια 2020: Αλληλεγγύη από Γαλλία και Γερμανία

    Αλληλεγγύη από Γαλλία και Γερμανία για τη Μόρια

    Μόρια 2020: Η καταστροφή στην Μόρια της Μυτιλήνης από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να καεί ένα μεγάλο μέρος του, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε Γαλλία και Γερμανία.

    Μόρια 2020: Αλληλεγγύη από Γαλλία και Γερμανία
  • Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αφήνει κατά 12 μονάδες πίσω τον Τραμπ

    Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αφήνει κατά 12 μονάδες πίσω τον Τραμπ

    Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση Reuters/Ipsos, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 12 μονάδες πανεθνικά μεταξύ των Αμερικανών που είναι πιθανό να ψηφίσουν.

    Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αφήνει κατά 12 μονάδες πίσω τον Τραμπ
  • Ένας χρόνος από το θάνατο του Λαυρέντη

    Ένας χρόνος από το θάνατο του Λαυρέντη

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας στις 9 Σεπτεμβρίου του 2019.

    Ένας χρόνος από το θάνατο του Λαυρέντη
  • Αλεξέι Ναβάλνι: Το Παρίσι αναβάλλει το Συμβούλιο συνεργασίας Γαλλίας – Ρωσίας για την ασφάλεια

    Υπόθεση Ναβάλνι: Το Παρίσι αναβάλλει το Συμβούλιο συνεργασίας Γαλλίας - Ρωσίας για την ασφάλεια

    Αλεξέι Ναβάλνι: Η γαλλορωσική συνάντηση αναβάλλεται λόγω της έντασης που έχει σχέση με τη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης.

    Αλεξέι Ναβάλνι: Το Παρίσι αναβάλλει το Συμβούλιο συνεργασίας Γαλλίας – Ρωσίας για την ασφάλεια
  • Oruc Reis: Η Ελλάδα βάζει το ζήτημα στο ΝΑΤΟ

    Η Ελλάδα βάζει το ζήτημα με το Oruc Reis στο ΝΑΤΟ

    Oruc Reis: Μετά από ελληνικό αίτημα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν αύριο Τετάρτη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Τουρκίας

    Oruc Reis: Η Ελλάδα βάζει το ζήτημα στο ΝΑΤΟ
  • Με αυτούς μας προτρέπουν σε διάλογο

    Με αυτούς μας προτρέπουν σε διάλογο

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για την προσπάθεια της Τουρκίας να σύρει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «για να βάλει τη σφραγίδα της δήθεν διαπραγμάτευσης στις διεκδικήσεις της». Στη συνέχεια αναφέρεται στην αποκαλυπτική συνέντευξη του πρώην Γάλλου πρέσβη στις ΗΠΑ, ενώ χωρίζει σε τρεις κατηγορίες όσους εμπλέκονται στην υπόθεση «Τουρκία»

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Με αυτούς μας προτρέπουν σε διάλογο
ΣΕΛΙΔΑ 44 ΑΠΟ 243