Η Γεωργία είναι χώρα στο όριο Ευρώπης - Ασίας, που γεωγραφικά κατατάσσεται στις ασιατικές χώρες, ενώ πολιτικά προσμετράται ενίοτε στην Ανατολική Ευρώπη αποτελώντας μια από τις χώρες της Καυκασίας και ευρισκόμενη στο όριο των δύο ηπείρων.
Το 1991 η Γεωργία αποσχίσθηκε από την ΕΣΣΔ. Αμέσως ενεπλάκη σε πολέμους με τις περιοχές της Νότιας Οσετίας, της Αζαρίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες, αν και διοικητικά εντός τους γεωργιανού κράτους, δεν επιθυμούσαν να παραμείνουν σε αυτό. Οι πόλεμοι αυτοί πάγωσαν, με τις τρεις περιοχές να ανακηρύσσονται αυτόνομες. Από τις περιοχές αυτές έφυγαν χιλιάδες πρόσφυγες. Το 2003 η χώρα μπαίνει σε φιλοδυτική τροχιά, με την εκλογή του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ωστόσο η Μόσχα αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ακολουθεί περίοδος οικονομικής άνθησης. Το επόμενο έτος, με πραξικόπημα οργανωμένο από τον Γεωργιανό πρόεδρο, η Αζαρία επαναπροσαρτάται στη Γεωργία με τη μορφή αυτόνομης περιοχής. Το 2007 ξεσπά κρίση στη Νότια Οσετία, η οποία οδηγεί στην επανάκτηση από τους Γεωργιανούς αρκετών οσετικών χωριών. Το 2008 στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι οι Γεωργιανοί ζητούν ένταξη στον οργανισμό μαζί με την Ουκρανία, κάτι που απορρίπτεται από τα κράτη της Παλαιάς Ευρώπης.
Ο Μιχαήλ Σαακασβίλι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2008 και τις βουλευτικές εκλογές του ίδιου χρόνου. Την 8η Αυγούστου του 2008 γεωργιανά στρατεύματα εισέβαλαν στη Νότια Οσετία, με σκοπό την ανατροπή της de facto κυβέρνησης και επανένταξη της περιοχής στη Γεωργία. Με πρόφαση τη δολοφονία στρατιωτών της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύει στην περιοχή, η Μόσχα κατηγόρησε τη Γεωργία για γενοκτονία και στη συνέχεια εισέβαλε στη Νότια Οσετία και κατόπιν και σε τμήμα των εδαφών της υπόλοιπης Γεωργίας.
Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν και οι βομβαρδισμοί από πλευράς Ρώσων, οδήγησαν στην καταστροφή του γεωργιανού στρατού και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης σε παράδοση. Ακολούθησε ανασύνταξη των Ρώσων στις θέσεις που κατείχαν πριν το 1999.
Η επέμβαση στη Γεωργία έγινε αφορμή για κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και διχασμό στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
Η Γεωργία έχει ενισχυμένη γεωπολιτική θέση, λόγω της διέλευσης από το έδαφος της σημαντικών αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με μεγαλύτερο τον αγωγό «Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν», τον δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος παγκοσμίως.
Γεωργία με μια ματιά
Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τιφλίδα.
Συνορεύει με τη Ρωσία, την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.
Στο Γκόρι της Γεωργίας γεννήθηκε το 1878 ο μετέπειτα ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν.
Γεωργία σχετικές ειδήσεις:
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις χώρες που θα ανοίξουν τα σύνορά τους.
Άνοιγμα συνόρων κορωνοϊός: Συνεχίζονται και σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ποιες χώρες θα έχουν το «πράσινο φως», για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πότε θα οριστικοποιηθεί η τελική λίστα.
Μητσοτάκης ανασχηματισμός: Για «διορθωτικές κινήσεις» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σενάρια περί ανασχηματισμού.
Σε εξαιρετικό κλίμα η συζήτηση Μητσοτάκη και Νετανιάχου - Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν
Μητσοτάκης Νετανιάχου: Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα και συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν.
Μάκης Βορίδης: Yπόθεση όλων η προστασία και η διατήρηση της βιοποικιλότητας
Μάκης Βορίδης για βιοποικιλότητα: «Η προστασία και η διατήρηση της βιοποικιλότητας αποτελεί υπόθεση όλων μας και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες που καταβάλλονται" σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.