Γιάνης Βαρουφάκης

Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός, επικεφαλής του κόμματος ΜΕΡΑ25. Έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει γεννηθεί στις 24 Μαρτίου 1961 στην Αθήνα. Είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διατέλεσε Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος καθώς και Διευθυντής του Διδακτορικού Προγράμματος Οικονομικών Επιστημών. Παράλληλα, είναι Επίτιμος Καθηγητής Συγκριτικής Νομικής, Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής στο International University College του Πανεπιστημίου του Τορίνο, Επισκέπτης Καθηγητής στο Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και Επίτιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία.

Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθηνών, με πάνω από 140 χιλιάδες σταυρούς προτίμησης, και διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από τις 27 Ιανουαρίου έως την παραίτησή του την 6η Ιουλίου του 2015.

Πατέρας του είναι ο Αιγυπτιώτης Γεώργιος Βαρουφάκης. Ο Γεώργιος Βαρουφάκης γεννήθηκε στο Κάιροτο 1925, με καταγωγή από το Ρέθυμνο. Χημικός, πανεπιστημιακός και πρόεδρος της Χαλυβουργικής, είχε φυλακιστεί και εξοριστεί στη Μακρόνησο για τις αριστερές του πεποιθήσεις. Η μητέρα του Ελένη, είναι επίσης χημικός με καταγωγή και αυτή από το Ρέθυμνο, από το Άδελε συγκεκριμένα.

Από το 2000 είναι καθηγητής οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έως πρότινος Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του ιδίου Τμήματος. Παράλληλα, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν) καθώς και “Economist-in-residence” στην εταιρεία Valve Software, στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους “Rational Conflict” (Blackwell, 1991), “Foundations of Economics” (Routledge, 1998), “Θεωρία Παιγνίων”.

Πολιτική σταδιοδρομία

Το Νοέμβριο του 2014 ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε σε ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Παππά και τον Γιάννη Δραγασάκη ένα σχέδιο για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών μέσω του Taxisnet, που στόχευε στο να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών στις εκλογές του 2015. Τον ψήφισαν περίπου 140.000 άνθρωποι. Στις 6 Ιουλίου του 2015, διαφωνώντας με την επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μη λάβει υπόψη το «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού των Οικονομικών, αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Στις 9 Φεβρουαρίου του 2016 προχώρησε σε συνεργασία με τον Κροάτη φιλόσοφο Srećko Horvat στην ίδρυση του πανευρωπαϊκού κινήματος για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης DiEM25, στο Βερολίνο.

Στις 26 Μαρτίου του 2018, ο Γιάνης Βαρουφάκης ιδρύει τον εκλογικό βραχίωνα του DiEM25 στην Ελλάδα, το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής – ΜέΡΑ25. Το κόμμα του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 κατάφερε να μπει στη Βουλή.

Συγγραφικό έργο

  • Μικροοικονομικά υποδείγματα μερικής και γενικής ισορροπίας (από κοινού με τον Νίκο Θεοχαράκη). Αθήνα: Τυπωθήτω. 2005.
  • Θεωρία παιγνίων: Η θεωρία που φιλοδοξεί να ενοποιήσει τις κοινωνικές επιστήμες. Αθήνα: Gutenberg. 2007.
  • Πολιτική Οικονομία: Η οικονομική θεωρία στο φως της κριτικής. Αθήνα: Gutenberg. 2007.
  • Κρίσης λεξιλόγιο. Αθήνα: Ποταμός. 2011.
  • Παγκόσμιος Μινώταυρος: Τα πραγματικά αίτια της Κρίσης. Αθήνα: Λιβάνης. 2012.
  • Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία. Αθήνα: Πατάκης. 2013.
  • Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ (από κοινού με Γκάλμπρεϊθ και Στ. Χόλαντ). Αθήνα: Ποταμός. 2014.
  • Η Γένεση της Μνημονιακής Ελλάδας (Ένα χρονικό της κρίσης). Αθήνα: Gutenberg. 2014.
  • Η Αρπαγή της Ευρώπης: Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης. Αθήνα: Πατάκης. 2016.
  • Ανίκητοι Ηττημένοι: Για μια Ελληνική Άνοιξη μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες. Αθήνα: Πατάκης. 2017

Γιάνης Βαρουφάκης σχετικές ειδήσεις:

  • Τους στοιχειώνει ο Τσίπρας

    Τους στοιχειώνει ο Τσίπρας

    Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει για την εμμονή των ακροδεξιών και νεοφιλελεύθερων με τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και τώρα που είναι στην αντιπολίτευση.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Τους στοιχειώνει ο Τσίπρας
  • Γιάννα Αγγελοπούλου: Συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»

    Γιάννα Αγγελοπούλου: Συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»

    Γιάννα Αγγελοπούλου: Με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25 συναντήθηκε σήμερα η Γιάννα Αγγελοπούλου προκειμένου να τον ενημερώσει για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821.

    Γιάννα Αγγελοπούλου: Συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη για την επιτροπή «Ελλάδα 2021»
  • Παναγιώτης Λαφαζάνης: “Οι συνεργασίες με την Κίνα τελειώνουν την γερμανοαμερικανοκρατορία στη χώρα”

    Παναγιώτης Λαφαζάνης: “Οι συνεργασίες με την Κίνα τελειώνουν την γερμανοαμερικανοκρατορία στη χώρα”

    Παναγιώτης Λαφαζάνης: Με θετικό μάτι είδε την επίσκεψη του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην χώρα ο πρώην γραμματέας της ΛΑΕ, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί ολοκληρωτικά στην Ανατολή.

    Παναγιώτης Λαφαζάνης: “Οι συνεργασίες με την Κίνα τελειώνουν την γερμανοαμερικανοκρατορία στη χώρα”
  • Διδάγματα από μία δεξίωση

    Διδάγματα από μία δεξίωση

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει για τα συμπεράσματα της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Διδάγματα από μία δεξίωση
  • Αλέξης Τσίπρας: Το βιβλίο Γάλλου δημοσιογράφου για τον τέως Έλληνα πρωθυπουργό

    Αλέξης Τσίπρας: Το βιβλίο Γάλλου δημοσιογράφου για τον τέως Έλληνα πρωθυπουργό

    Αλέξης Τσίπρας: Ο Γάλλος δημοσιογράφος, Φαμπιάν Περιέ, στο βιβλίο του «Αλέξης Τσίπρας, μια ελληνική ιστορία», προχωρά στην εξιστόρηση του βίου και της πολιτείας του Αλέξη Τσίπρα, στο φόντο κρίσιμων γεγονότων που καθόρισαν την πορεία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.

    Αλέξης Τσίπρας: Το βιβλίο Γάλλου δημοσιογράφου για τον τέως Έλληνα πρωθυπουργό
  • Γιάνης Βαρουφάκης: “Καταστροφικές οι πολιτικές της τρόικας”

    Γιάνης Βαρουφάκης: “Καταστροφικές οι πολιτικές της τρόικας”

    Γιάνης Βαρουφάκης: Συζήτηση με τους Πολ Κρούγκμαν και Νταν Αριέλι είχε στην Ιρλανδία ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα, με τους τρεις άνδρες σε κοινή διάλεξη να συμφωνούν στην καταστροφική πολιτική που επέβαλλε η τρόικα στην Ελλάδα.

    Γιάνης Βαρουφάκης: “Καταστροφικές οι πολιτικές της τρόικας”
  • Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν υπήρξε καμία αντιπαλότητα ανάμεσα σε μένα και τον Μάριο Ντράγκι

    Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν υπήρξε καμία αντιπαλότητα ανάμεσα σε μένα και τον Μάριο Ντράγκι

    Γιάνης Βαρουφάκης: Ο γραμματέας και ιδρυτής του ΜέΡΑ25 αποχαιρέτησε τον Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποχωρεί από την ηγεσία της ΕΚΤ, ενώ αναφέρθηκε και στην πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η αντικαταστάτρια του Κριστίν Λαγκάρντ.

    Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν υπήρξε καμία αντιπαλότητα ανάμεσα σε μένα και τον Μάριο Ντράγκι
  • Γιάνης Βαρουφάκης: “Τα πανεπιστήμια είναι δυστυχώς τα μεγάλα θύματα των μνημονίων»

    Γιάνης Βαρουφάκης: “Τα πανεπιστήμια είναι δυστυχώς τα μεγάλα θύματα των μνημονίων»

    Γιάνης Βαρουφάκης: "Η πανεπιστημιακή παιδεία είναι θεμέλιος λίθος της βιωσιμότητας μιας χώρας" ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

    Γιάνης Βαρουφάκης: “Τα πανεπιστήμια είναι δυστυχώς τα μεγάλα θύματα των μνημονίων»
  • Γιάνης Βαρουφάκης: Με δραχμή θα ήμασταν πολύ καλύτερα

    Γιάνης Βαρουφάκης: Με δραχμή θα ήμασταν πολύ καλύτερα

    Γιάνης Βαρουφάκης: Ο ιδρυτής του ΜέΡΑ25 υπεραμύνθηκε της θέσης του και παρουσίασε τους τρεις λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ευημερούσε με τη δραχμή.

    Γιάνης Βαρουφάκης: Με δραχμή θα ήμασταν πολύ καλύτερα
ΣΕΛΙΔΑ 12 ΑΠΟ 19