Ο Γιάννης Βρούτσης, είναι Έλληνας οικονομολόγος, πολιτικός, βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Ο Γιάννης Βρούτσης, γεννήθηκε στην Αθήνα, την 1 Ιουνίου 1963, ενώ η καταγωγή του είναι από την Νάξο και την Αμοργό. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εισήχθη με υποτροφία. Ακόμα, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει εργαστεί ως οικονομολόγος στο Υπουργείο Οικονομικών για πολλά χρόνια.
Γιάννης Βρούτσης: Τα πρώτα χρόνια στην πολιτική
Άρχισε να συμμετέχει στην πολιτική ως μέλος της Νεολαίας της ΝΔ. Διετέλεσε δύο φορές μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ ως Γραμματέας της ΜΑΚΙ και ως υπεύθυνος οργανώσεων Λεκανοπεδίου.
Είχε ενεργή και πολύχρονη συμμετοχή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα το 1990, ενώ εκλεγόταν Νομαρχιακός Σύμβουλος Αθηνών από το 1994 έως το 2007, το 1999 εξελέγη πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών – Πειραιώς, ενώ το 2007 αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών.
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2007, ενώ επανεξελέγη το 2009, το 2012 και το 2015.
Διατέλεσε Υπεύθυνος Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας της ΝΔ από το 2009 έως το 2011, οπότε και ανέλαβε Αναπληρωτής Υπεύθυνος Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε την θέση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στην Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ).
Μετά τις Εθνικές Εκλογές του 2015, στις 5 Φεβρουαρίου 2015, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, ορίζεται μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Στις 13 Ιανουαρίου 2016, με απόφαση του νέου προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, επανατοποθετείται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος μαζί με τον Νίκο Δένδια και την Νίκη Κεραμέως.
Μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 και τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιάννης Βρούτσης τοποθετήθηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
.Πρώτη ενέργεια του ως υπουργός ήταν η αφαίρεση του ΑΜΚΑ από αλλοδαπούς, μια ενέργεια που κατακρίθηκε από την αντιπολίτευση στοχευμένη για να αποκλείσει τους πρόσφυγες από την πρόσβαση σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα η υγεία.
O Βρούτσης απάντησε πως η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.
Γιάννης Βρούτσης με μια ματιά
Γέννηση: 1 Ιουνίου 1963, Αθήνα
Θητεία: Μέλος της Βουλής των Ελλήνων από το 2007
Επάγγελμα: Νομικός, Οικονομολόγος
Σύζυγος: Θεοδώρα Βαγενά
Κόμμα: Νέα Δημοκρατία
Παιδιά: Βασίλης Βρούτσης, Νίκη Βρούτση
Γιάννης Βρούτσης σχετικές ειδήσεις:
Γιάννης Βρούτσης: Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της απασχόλησης στη χώρα μας
Γιάννης Βρούτσης: Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως η αποτελεσματική πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά την ανεργία αποδεικνύεται από τις εκθέσεις των ΕΡΓΑΝΗ και ΕΛΣΤΑΤ.
Εργάνη: Ένας στους πέντε εργαζομένους αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ
Εργάνη: Αύξηση του αριθμού των μισθωτών εργαζομένων κατά 78.391 νέες θέσεις εργασίας το 2019 και σημαντική μετατόπιση μεγάλου όγκου μισθωτών σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.
Γιάννης Βρούτσης: Αυξήθηκαν οι νέες επιχειρήσεις και οι νέες θέσεις εργασίας το 2019
Γιάννης Βρούτσης: Ο υπουργός Εργασίας τόνισε πως το 2020 ότι τo 2020 αποτελεί το έτος-ορόσημο της νέας δεκαετίας, που ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για τους εργαζόμενους και την Ελλάδα.
Γιάννης Βρούτσης: “Τον Ιανουάριο η μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού”
Γιάννης Βρούτσης: "Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ολοκληρώνεται η κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας" τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Επίδομα παιδιού: Εγκρίθηκε από το Υπουργείο το ποσό των 126 εκατομμυρίων ευρώ
Επίδομα παιδιού: Το πράσινο φως για την καταβολή της έκτος δόσης του επιδόματος παιδιού έδωσε ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Rebrain Greece: Το σχέδιο της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του Brain Drain
Rebrain Greece: Μέρος του σχεδίου Rebrain Greece είναι η παρέμβαση «Ελλάδα Ξανά», σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ελάχιστη αμοιβή 3.000 ευρώ για τον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων εργαζομένων του εξωτερικού με υψηλού επιπέδου διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία.