Απώλειες 3,2 δις ευρώ στους κλάδους εστίασης και παροχής καταλύματος το γ' τρίμηνο
ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλες απώλειες έχουν παρουσιάσει οι κλάδοι της εστίασης και παροχής καταλύματος κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κορωνοϊό.
Τα Γρεβενά βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας, στο δυτικό λεκανοπέδιο του ποταμού Αλιάκμονα, βόρεια του μεγαλύτερου παραπόταμού του Βενέτικο. σε υψόμετρο 530 μέτρα. Έχει πληθυσμό 13.137 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Η οικονομία της πόλης βασίζεται στις υπηρεσίες και το εμπόριο. Η πόλη εμφανίζεται από την εποχή του Βυζαντίου. Διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται το καλοκαίρι, ενώ λαμβάνουν χώρα και διάφορα τοπικά έθιμα όπως τα “Ανακατωσάρια” και η “Γκαμήλα” την Κυριακή της Αποκριάς. Το Νοέμβριο του 2007 ανακηρύχθηκε επίσημα “Πόλη των Μανιταριών”.
Την τελευταία δεκαετία τα Γρεβενά ακολουθούν αναπτυξιακή πορεία, έχουν αποκτήσει μεγάλα έργα υποδομής δίνοντας έμφαση στον ορεινό όγκο του νομού με τα πυκνά δάση και τα αλπικά τοπία, έχουν αναπτύξει ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και έχουν κατορθώσει να αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ορεινούς πόλους έλξης τουριστών κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η πόλη των Γρεβενών απέχει 432 χιλιόμετρα από την Αθήνα (μέσω Τρικάλων), 164 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη (μέσω Βέροιας) και 98 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.Η πρόσβαση από όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι δυνατή μέσω της Εγνατίας Οδού, ενώ για τις περιοχές νότια της Θεσσαλίας η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρικάλων ή Λάρισας.
Η πόλη των Γρεβενών χτίστηκε ακριβώς πλάι στις θέσεις δυο αρχαίων-ρωμαϊκών οικισμών, από τους οποίους ο ένας βρισκόταν δυτικά (στο ύψωμα «Μπούσιου μύλος») και ο άλλος ανατολικά (στη ράχη «Άγιος Αθανάσιος») από τα τελευταία σπίτια της σημερινής πόλης. Επίσης, λείψανα ενός άλλου αρχαίου οικισμού, με διάρκεια ζωής από τα προϊστορικά ως τα ρωμαϊκά χρόνια, επισημάνθηκαν στο ύψωμα «Τούμπα», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων βόρεια από τα Γρεβενά.
Κομμάτι της αρχαίας Ελιμείας και κοιτίδα των Δωριέων, η περιοχή διέγραψε δημιουργική πορεία έντονης πολιτιστικής, κοινωνικής και ιστορικής ζωής. Τα Γρεβενά αναφέρονται για πρώτη φορά σε κείμενο με το όνομα Γριβάνα από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο (905 – 953). Το όνομα συναντιέται σε γραπτές και προφορικές πηγές με τις παραλλαγές «Γραιβινό», «Γρεβενός», «Γρεβυνόν», «Γκρεμπενίτζ», «Γρεβαινά», «Γρεβαινό» κλπ. Το πιθανό είναι η τοπωνυμία να είναι λατινικής προέλευσης, καθώς στη λατινική γλώσσα υπάρχει η λέξη gravis = δυσχερής, απότομος, τραχύς και το επίρρημα grave με παραπλήσιες έννοιες.Την περίοδο της τουρκοκρατίας, υπήρξε αρματολίκι και αναφέρεται το 1537 ως ένα από τα πέντε στα οποία χωριζόταν η Μακεδονία κάτω από τον Αξιό ποταμό. Στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός.
ΕΛΣΤΑΤ: Μεγάλες απώλειες έχουν παρουσιάσει οι κλάδοι της εστίασης και παροχής καταλύματος κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον κορωνοϊό.
Νοσηλεύτριες Θεσσαλονίκη: Μετά τις 10 μαχήτριες του ΕΣΥ από την Κρήτη, άλλοι 23 νοσηλευτές μετακινούνται στα νοσοκομεία της πόλης που είναι στο «κόκκινο» για να δοθεί η μάχη.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η πανδημία του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο επίκεντρο. Τι αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
Κορωνοϊός Βόρεια Ελλάδα: Μεγάλη είναι η ανησυχία όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για όλη την ευρύτερη περιοχή στα βόρεια της χώρας.
Κορωνοϊός Ελλάδα: «Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή (ανά 100.000 κατοίκους). Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο κόκκινο», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Γηροκομείο Σέρρες: Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε οίκο ευγηρίας της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου.
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κορωνοϊός: Θετικός στον ιό είναι ο γνωστός δημοσιογράφος του Ant1.
Θεσσαλονίκη μινκ: Συνολικά τα βιζόν που θα θανατωθούν ανέρχονται σε 2500 και στη συνέχεια θα θάβονται σε υγειονομική τάφρο.
Bιζόν κορωνοϊός: Στη Δυτική Μακεδονία, λειτουργούν περί τις 84 φάρμες γουνοφόρων ζώων και τα μινκ υπολογίζονται σε περίπου ένα εκατομμύριο.