Ιβάν Σαββίδης

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι Ρώσος ελληνικής καταγωγής, επιχειρηματίας και πολιτικός, που έχει λάβει την ελληνική υπηκοότητα από τον Απρίλιο του 2013.

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1959 στο χωριό Σάντα, της περιφέρειας Τσάλκας της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας, γιος οικογένειας εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο. Σε νεαρή ηλικία, ο Σαββίδης μετακόμισε στην περιοχή του Ροστόφ στον Ντον, όπου και αποφοίτησε από το σχολείο μέσης εκπαίδευσης. Το 1977 κατετάγη στο στρατό. Το 1980, μετά τη θητεία του, άρχισε να εργάζεται στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον, όπου ξεκίνησε ως απλός εργάτης και έφτασε μέχρι το βαθμό του υποδιευθυντή του εργοστασίου.

Το 1988 αποφοίτησε από την οικονομική σχολή του Πανεπιστημίου Δημόσιας Οικονομίας του Ροστόφ, με το τίτλο του Μάστερ και εν συνεχεία ακολούθησε επαγγελματική καριέρα με αντικείμενο τα οικονομικά. Το 1993, εκλέχτηκε γενικός διευθυντής της μετοχικής εταιρείας Donskoy Tabak και παρέμεινε επικεφαλής της επί 10 χρόνια. Σήμερα, η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη, Κυριακή Σαββίδη, αποτελεί πλέον και τυπικά, τη μεγαλομέτοχο της Donskoy Tabak, της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας της Ρωσίας.

Ο Σαββίδης είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου Agrocom, που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004. Ο όμιλος Agrocom, σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes, τοποθετείται στην 152η θέση στη λίστα των 200 μεγαλύτερων ρωσικών εταιρειών. Ο όμιλος ενώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Μεταξύ 2002 και 2005, ο Σαββίδης διετέλεσε πρόεδρος της Ροστόφ. Από το 2005, είναι πρόεδρος της ομάδας του Ροστόφ επί του Ντον, της Σ.Κ.Α. Ροστόφ.

  • Ιβάν Σαββίδης και πολιτική καριέρα

Ο Σαββίδης εκλέχτηκε μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, το 1998 και το 2003. Το 2003, εκλέχτηκε επίσης βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Στη συνέχεια, και στη διάρκεια εκείνης της βουλευτικής του θητείας, διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Δούμα με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ίδια βουλευτική περίοδο, υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποίαν ήταν υπεύθυνος των διαβουλευτικών σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης.

  • Ιβάν Σαββίδης: Προσωπική ζωή και κοινωνικό έργο

Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Σαββίδου, με την οποία έχει δύο γιους, τους Γιώργο και Νίκο. Είναι ιδιοκτήτης της γυναικείας ομάδας Χάντμπολ Ροστόφ, η οποία με πολλά εκατομμύρια μπάτζετ, έχει κατακτήσει το EHF Cup, ενώ τερμάτισε τη σεζόν 2017-2018 στην Τέταρτη θέση της EHF Champions League. Είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας και έπαιξε κύριο ρόλο στην αποδοχή, από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, των ελληνικών μειονοτήτων των γειτονικών της Μαύρης Θάλασσας χωρών, ως μέλη του. Συγκεκριμένα, από το 2004, είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας ελληνικών συλλόγων της Ρωσίας και από το 2006 είναι συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας χωρών, πρώην ΕΣΣΔ.

Ο Σαββίδης είχε αρχικά λάβει την ελληνική ιθαγένεια, βάσει των προβλέψεων του νόμου για τη χορήγησή της σε Έλληνες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, αλλά την αποποιήθηκε προκειμένου να μπορέσει να γίνει μέλος της Ρωσικής Δουμάς. Στις 26 Φεβρουαρίου 2013, με απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε ελληνική ιθαγένεια, με μία διαδικασία τιμητικής πολιτογράφησης, με την αιτιολογία ότι “προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα“. Είναι δημότης Θέρμης από το 2017.

Το 2016, σε συνεργασία του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκαν οι έδρες Ποντιακών Σπουδών και Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Επίσης, τo Φιλανθρωπικό Ίδρυμα “Ιβάν Σαββίδη”, χρηματοδοτεί προγράμματα υποτροφιών.

  • Ο ΠΑΟΚ και οι άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα

Στις 10 Αυγούστου 2012 απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του ΠΑΟΚ. Το Φεβρουάριο του 2013 ανέλαβε τη διαχείριση του ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλλάς, με μηνιαίο μίσθωμα που φτάνει τα 95.000 ευρώ, και το Μάρτιο του ίδιου έτους αγόρασε το 82% της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, που εδρεύει στην Ξάνθη.

Αγόρασε ποσοστό 19% του τηλεοπτικού σταθμού Mega (ο οποίος έκλεισε το 2018) και το 2017 η εταιρεία Dimera, συμφερόντων του, απέκτησε τα σήματα των εφημερίδων του ομίλου «Πήγασος» (τα οποία μέχρι τότε ήταν συμφερόντων του επιχειρηματία Φώτη Μπόμπολα), Έθνος και Ημερησία, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV στις 11 Αυγούστου 2017, που μέχρι πρότινος ανήκε στον επιχειρηματία Φίλιππο Βρυώνη. Το κανάλι Epsilon TV ωστόσο ένα χρόνο μετά αναβαθμίστηκε και έδωσε την θέση του, στις 24 Οκτωβρίου 2018 στο Open TV.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο