Ο χάρτης με τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη - Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Κορωνοϊός Ευρώπη: Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού «χτυπά» ήδη την Ευρώπη, με τον ΠΟΥ να εκφράζει ήδη την ανησυχία του για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση.
Επίσης, αποτελούν την έδρα και μεγαλύτερη πόλη της Περιφέρειας Ηπείρου καθώς και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται στους 65.574 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας, στο κέντρο του ομώνυμου λεκανοπεδίου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σύγχρονες αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Μεταξύ των πολυποίκιλων γεωγραφικών χαρακτηριστικών της περιοχής ξεχωριστή θέση κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα, που παράκειται της πόλης.
Το 1828 ιδρύεται η Ζωσιμαία Σχολή με χορηγία των αδελφών Ζωσιμά σε περίοδο δύσκολη για την πόλη. Η Σχολή αυτή συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι σήμερα ως «Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής” .Τα Ιωάννινα δεν περιήλθαν εντός της επικράτειας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους (1832). Το 1869 μεγάλο μέρος της πόλης καταστράφηκε από πυρκαγιά, όμως ανακατασκευάστηκε γρήγορα. Ειδικά η αγορά κατασκευάστηκε με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Χολτς, γενικό υπήρξε και το ενδιαφέρον των απόδημων Γιαννιωτών που συνέβαλλαν στη χρηματοδότηση για την ανέγερση πολλών ναών (Αγίου Νικολάου, Αγίας Μαρίνας κ.α.), σχολείων και άλλων κοινωφελών ιδρυμάτων. Στις 21 Φεβρουαρίου 1913 τα Ιωάννινα απελευθερώθηκαν κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό Κράτος. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή (1922) και την ανταλλαγή πληθυσμών, οι περισσότερες τούρκικες οικογένειες αποχώρησαν για την Τουρκία και ταυτόχρονα εγκαταστάθηκαν στην πόλη των Ιωαννίνων πολλοί Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Το 1944, κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, σχεδόν το σύνολο της εβραϊκής κοινότητας της πόλης (Ρωμανιώτες), εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία και τη Γερμανία, από τους οποίους ελάχιστοι επέστρεψαν. Πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι η κοινότητα είχε προειδοποιηθεί από Χριστιανούς των Ιωαννίνων και από το ΕΑΜ για τον επερχόμενο εκτοπισμό. Ωστόσο, πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ο έμπορος και θρησκευτικός παράγων Σαμπεθάι Καμπιλή, πίστευαν ότι μπορούσαν να εξαγοράσουν τους Γερμανούς εφοδιάζοντας τους με ό,τι ζητούσαν, και προτίμησαν να παραμείνουν στην πόλη. Μερικοί Εβραίοι που φυγαδεύτηκαν διασώθηκαν από τον εκτοπισμό. Κατά τη Ρωμανιώτισα συγγραφέα Rae Dalven, “η άμεση αιτία αυτής της τραγωδίας ήταν η ακούσια προδοσία ενός επίμονου και ισχυρογνώμονα θρησκευτικού ηγέτη [Καμπιλή].” Στη σύγχρονη εποχή διατηρείται η Εβραϊκή Συναγωγή Ιωαννίνων. Το 1970 ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώ τα Ιωάννινα έχουν θέσει υποψηφιότητα για την ανάδειξή τους σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.
Η Δημοτική Πινακοθήκη των Ιωαννίνων στεγάζεται από το 2000 στο νεοκλασικό κτίριο Πυρσινέλλα, το οποίο κτίστηκε το 1890. Ο Βασίλειος Πυρσινέλλας, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ιωαννίνων, διέθεσε ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του το 1958 στο δήμο Ιωαννιτών. Το 1960 δημιουργήθηκε η πρώτη Δημοτική Περιφερειακή Πινακοθήκη στην Ελλάδα, που κατ’ αρχάς λειτούργησε στο κτίριο Μελά μέχρι τη μεταστέγασή του στη σημερινή της στέγη. Τα έργα της συλλογής της Πινακοθήκης ανήκουν σε Νεοέλληνες, ζωγράφους και γλύπτες, τα οποία συγκεντρώθηκαν με αγορές και δωρεές από διάφορους συλλέκτες και καλλιτέχνες. Περιλαμβάνονται 500 περίπου έργα, πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, εικόνες και γλυπτά.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 1970 με το υπ’ αριθμ. 746/70 Ν.Δ. Τμήματά του είχαν αρχίσει να λειτουργούν από το 1964 ως παράρτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε ήταν το Τμήμα της Φιλοσοφικής στις 8 Μαΐου 1964. Έχει την έδρα του στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων, που βρίσκεται στην περιοχή Μονής Δουρούτης, κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων.
Κορωνοϊός Ευρώπη: Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού «χτυπά» ήδη την Ευρώπη, με τον ΠΟΥ να εκφράζει ήδη την ανησυχία του για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση.
Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα: Σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν είναι 453!
Ελλάδα κορωνοϊος: Ακόμη 11 άνθρωποι προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες στη θλιβερή λίστα των θυμάτων από ιό στη χώρα μας.
Κορωνοϊός Κοζάνη: Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο της Κοζάνης εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των περιπτώσεων κορωνοϊού. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλούν οι αναφορές για απόκρυψη του πραγματικού αριθμών των κενών κλινών ΜΕΘ.
Κορωνοϊός Ελλάδα: Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρχές της χώρας, όσο ο «πορτοκαλί» συναγερμός παραμένει σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες. Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό.
Ελλάδα κορωνοϊός: Μακραίνει η λίστα των θυμάτων. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 470.
Ελλάδα κορωνοϊός: Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική. Δείτε αναλυτικά τη γεωγραφική κατανομή τους.
Αυτές είναι οι 4 γειτονιές της Αθήνας που παρουσιάζουν τις περισσότερες μολύνσεις κορωνοϊού.
Κορωνοϊός ενημέρωση: Την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα σε Πέλλα, Ιωάννινα, Κοζάνη και Αττική εξέφρασε ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοινώνοντας συγχρόνως την υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο για τους εσωτερικούς όσο και για τους εξωτερικούς χώρους σε όλη τη χώρα.