Το Ιράν είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία.
Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, έως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας. Έχει έκταση 1.648.195 τ.χλμ. και πληθυσμό 82.913.906 σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019. Το Ιράν συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ (Κουρδιστάν). Πρωτεύουσα είναι η Τεχεράνη, που αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Το Ιράν θεωρείται σημαντική περιφερειακή δύναμη και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Η χώρα είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7.000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες: Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες. Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας), στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 συστάθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1η Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία. Το Ιράν είναι μια πολυπολιτισμική χώρα με πολλές εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες. Οι μεγαλύτεροι είναι οι Πέρσες (61%), οι Αζέροι (16%), οι Κούρδοι (10%) και οι Λουρ (6%).
Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (8ος-11ος αιώνας) στην περιοχή αναπτύχθηκε ολόκληρο το τότε φάσμα των επιστημών και ιδιαίτερα τα μαθηματικά, η αστρονομία και η φιλοσοφία.
Πέρσες επιστήμονες τελειοποίησαν, από τον 10ο αιώνα και ύστερα, την χρήση του αστρολάβου, όργανο που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό της θέσης και της κίνησης των άστρων, που βρήκε ιδιαίτερη εφαρμογή στη ναυσιπλοΐα, μέχρι την εποχή της Αναγέννησης.
Στη σύγχρονη εποχή, (2 Φεβρουαρίου 2009) ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε τον δικό της δορυφόρο, με το όνομα “Ομίντ” και τον έθεσε σε τροχιά, με έναν πύραυλο κατασκευασμένο στο Ιράν.
Ιράν με μια ματιά
Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τεχεράνη.
Επίσημη γλώσσα είναι τα Περσικά.
Νόμισμα είναι το Ριάλ.
Ιράν σχετικές ειδήσεις:
Μάικ Πομπέο για Ιράν: Να αφήσει ελεύθερους τους Αμερικανούς φυλακισμένους εν μέσω κορωνοϊού
Μάικ Πομπέο για Ιράν: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απαίτησε το Ιράν να αφήσει «αμέσως» ελεύθερους πολίτες της χώρας του που βρίσκονται στις φυλακές της Ισλαμικής Δημοκρατίας εν μέσω κορωναϊού.
Η Σερβία απαγορεύει την είσοδο σε αλλοδαπούς από χώρες που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό
Σερβία κορωνοϊός: Η απόφαση της απαγόρευσης αφορά τους αλλοδαπούς οι οποίοι επισκέφτηκαν ή κατάγονται από την Ιταλία, το Ιράν, την Νότια Κορέα, την ανατολική Κίνα και κάποιες περιοχές της Ελβετίας.
Ζοζέπ Μπορέλ: Ελπίζω σε συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία
Ζοζέπ Μπορέλ: Την προσδοκία του να βρεθεί λύση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.
Κορωνοϊός: Εργασία από το σπίτι για τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Κορωνοϊός Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Από το σπίτι τους θα εργαστούν αύριο, Δευτέρα, οι περισσότεροι από 3.500 υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μία δοκιμή του τρόπου διαχείρισης της κατάστασης εάν χρειαστεί να κλείσουν τα γραφεία της εξαιτίας του κορωνοϊού.
Φυλάκιση 5 χρόνων στη Ρωσία για όσους δεν μένουν σε εθελούσια καραντίνα
Ρωσία κορωνοϊός: Απειλούνται με φυλάκιση έως και 5 χρόνια όσοι δεν μένουν σε κατ΄οίκον περιορισμό για δύο εβδομάδες, έπειτα από ταξίδι τους σε πληττόμενη περιοχή από τον ιό.