Το Ιράν είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία.
Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, έως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας. Έχει έκταση 1.648.195 τ.χλμ. και πληθυσμό 82.913.906 σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019. Το Ιράν συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ (Κουρδιστάν). Πρωτεύουσα είναι η Τεχεράνη, που αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Το Ιράν θεωρείται σημαντική περιφερειακή δύναμη και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Η χώρα είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7.000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες: Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες. Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας), στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 συστάθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1η Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία. Το Ιράν είναι μια πολυπολιτισμική χώρα με πολλές εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες. Οι μεγαλύτεροι είναι οι Πέρσες (61%), οι Αζέροι (16%), οι Κούρδοι (10%) και οι Λουρ (6%).
Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (8ος-11ος αιώνας) στην περιοχή αναπτύχθηκε ολόκληρο το τότε φάσμα των επιστημών και ιδιαίτερα τα μαθηματικά, η αστρονομία και η φιλοσοφία.
Πέρσες επιστήμονες τελειοποίησαν, από τον 10ο αιώνα και ύστερα, την χρήση του αστρολάβου, όργανο που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό της θέσης και της κίνησης των άστρων, που βρήκε ιδιαίτερη εφαρμογή στη ναυσιπλοΐα, μέχρι την εποχή της Αναγέννησης.
Στη σύγχρονη εποχή, (2 Φεβρουαρίου 2009) ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε τον δικό της δορυφόρο, με το όνομα “Ομίντ” και τον έθεσε σε τροχιά, με έναν πύραυλο κατασκευασμένο στο Ιράν.
Ιράν με μια ματιά
Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τεχεράνη.
Επίσημη γλώσσα είναι τα Περσικά.
Νόμισμα είναι το Ριάλ.
Ιράν σχετικές ειδήσεις:
Νίκος Δένδιας: “Nα διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων Τρίπολης – Τουρκίας”
Νίκος Δένδιας: Στην ανάγκη να διαπιστωθεί η ακυρότητα και η ανυπαρξία των μνημονίων Τρίπολης - Τουρκίας, στάθηκε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξη του στον έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τίρανα: Αναταραχή μετά τη δήλωση Χαμενεΐ που υπονόησε ότι η χώρα εναντιώνεται στο Ιράν
Tίρανα: Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, έσπευσε να απαντήσει ότι η Αλβανία δεν είναι μία διαβολική χώρα, αλλά δημοκρατική, που υπέφερε από μία χωρίς προηγούμενο διαβολική δικτατορία.
Boeing: Ανεξάρτητη έρευνα ζητάει η Κομισιόν – Καθ’ οδόν αντιπροσωπεία του Καναδά προς το Ιράν
Boeing: Ανεξάρτητη και αξιόπιστη έρευνα ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την συντριβή του ουκρανικού Boeing 737 την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη που προκάλεσε τον θάνατο 176 ανθρώπων.
Boeing: Είναι βέβαιο ότι δεν επλήγη από πύραυλο λέει η Τεχεράνη
Boeing: Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να επιβεβαιώσει με βεβαιότητα ότι το ουκρανικό Boeing που συνετρίβη την Τετάρτη στην Τεχεράνη "δεν επλήγη από πύραυλο".
"Μύλος" με το Boeing 737: Οι ΗΠΑ λένε ότι έπεσε από πύραυλο - Το Ιράν αρνείται ότι το κατέρριψε
Boeing 737: ΗΠΑ και Καναδάς στέλνουν αντιπροσώπους, την ώρα που η Τεχεράνη καλεί ΗΠΑ, Ουκρανία, Καναδά και Boeing να διεξάγουν μαζί την έρευνα στα μαύρα κουτιά.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Στηρίζει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
Ευρωπαϊκή Ένωση: Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υπεραμύνθηκε σήμερα της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ καλεί τους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν.