Το Ιράν είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία.
Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, έως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας. Έχει έκταση 1.648.195 τ.χλμ. και πληθυσμό 82.913.906 σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019. Το Ιράν συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ (Κουρδιστάν). Πρωτεύουσα είναι η Τεχεράνη, που αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Το Ιράν θεωρείται σημαντική περιφερειακή δύναμη και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Η χώρα είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7.000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες: Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες. Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας), στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 συστάθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1η Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία. Το Ιράν είναι μια πολυπολιτισμική χώρα με πολλές εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες. Οι μεγαλύτεροι είναι οι Πέρσες (61%), οι Αζέροι (16%), οι Κούρδοι (10%) και οι Λουρ (6%).
Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (8ος-11ος αιώνας) στην περιοχή αναπτύχθηκε ολόκληρο το τότε φάσμα των επιστημών και ιδιαίτερα τα μαθηματικά, η αστρονομία και η φιλοσοφία.
Πέρσες επιστήμονες τελειοποίησαν, από τον 10ο αιώνα και ύστερα, την χρήση του αστρολάβου, όργανο που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό της θέσης και της κίνησης των άστρων, που βρήκε ιδιαίτερη εφαρμογή στη ναυσιπλοΐα, μέχρι την εποχή της Αναγέννησης.
Στη σύγχρονη εποχή, (2 Φεβρουαρίου 2009) ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε τον δικό της δορυφόρο, με το όνομα “Ομίντ” και τον έθεσε σε τροχιά, με έναν πύραυλο κατασκευασμένο στο Ιράν.
Ιράν με μια ματιά
Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τεχεράνη.
Επίσημη γλώσσα είναι τα Περσικά.
Νόμισμα είναι το Ριάλ.
Ιράν σχετικές ειδήσεις:
Ουκρανικό Boeing 737: Νεκροί και οι 176 επιβάτες στη συντριβή του αεροσκάφους στο Ιράν [pics&vids]
Ουκρανικό Boeing 737: Ανείπωτη τραγωδία στο Ιράν με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να επιβεβαιώνει τους αρχικούς φόβους ότι είναι όλοι νεκροί - Για τεχνικό πρόβλημα σε έναν από τους κινητήρες κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ: Ικανοποίηση από την κυβέρνηση – Τι κέρδισε η Ελλάδα και τι ζήτησε ο πρωθυπουργός
Συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ: Οι προσδοκίες της κυβέρνησης καλύφθηκαν σε ένα πολύ μεγάλο μέρος - Η Αθήνα ζήτησε επενδύσεις από τις ΗΠΑ και συμμετοχή στα F-35, ενώ ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα για τις προκλήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ιράν: Εκτόξευσε ρουκέτες εναντίων βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ
Ιράν: Το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με "τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους" - Η αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ - Επιβεβαιώσαν την επιχείρηση "Μάρτυρας Σουλεϊμανί" οι Φρουροί της Επανάστασης.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα για τις παρεμβάσεις στη Λιβύη
Ευρωπαϊκή Ένωση: Την αποκλιμάκωση και τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λιβύη ζήτησαν από τις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ιράν: Ξεκίνησε η ταφή του Κασέμ Σουλεϊμανί – Τουλάχιστον 50 οι νεκροί από το ποδοπάτημα
Ιράν: Η τελετή καθυστέρησε, όταν σημειώθηκε ποδοπάτημα, με αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Σουλεϊμανί.
ΗΠΑ: “Περιμένουμε μεγάλη επίθεση από το Ιράν μέσα στις επόμενες δυο ημέρες”
ΗΠΑ: Σε συναγερμό βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες αφού περιμένουν αντίποινα από το Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες για τη δολοφονία του υποστράτηγου, Κασέμ Σουλεϊμανί, από εντολή Ντόναλντ Τραμπ.
Κασέμ Σουλεϊμανί κηδεία: Αναβολή λόγω των 40 νεκρών – Ιρανός ΥΠΕΞ: “Θα απαντήσουμε για τη δολοφονία” [vids]
Κασέμ Σουλεϊμανί κηδεία: Αναβλήθηκε η ταφή λόγω της τραγωδίας - 40 νεκροί και 213 τραυματίες ο απολογισμός - Ιρανός ΥΠΕΞ: "Θα απαντήσουμε ανάλογα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί".