Το Ιράν είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία.
Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, έως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας. Έχει έκταση 1.648.195 τ.χλμ. και πληθυσμό 82.913.906 σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019. Το Ιράν συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ (Κουρδιστάν). Πρωτεύουσα είναι η Τεχεράνη, που αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Το Ιράν θεωρείται σημαντική περιφερειακή δύναμη και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Η χώρα είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7.000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες: Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες. Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας), στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 συστάθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1η Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία. Το Ιράν είναι μια πολυπολιτισμική χώρα με πολλές εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες. Οι μεγαλύτεροι είναι οι Πέρσες (61%), οι Αζέροι (16%), οι Κούρδοι (10%) και οι Λουρ (6%).
Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (8ος-11ος αιώνας) στην περιοχή αναπτύχθηκε ολόκληρο το τότε φάσμα των επιστημών και ιδιαίτερα τα μαθηματικά, η αστρονομία και η φιλοσοφία.
Πέρσες επιστήμονες τελειοποίησαν, από τον 10ο αιώνα και ύστερα, την χρήση του αστρολάβου, όργανο που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό της θέσης και της κίνησης των άστρων, που βρήκε ιδιαίτερη εφαρμογή στη ναυσιπλοΐα, μέχρι την εποχή της Αναγέννησης.
Στη σύγχρονη εποχή, (2 Φεβρουαρίου 2009) ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε τον δικό της δορυφόρο, με το όνομα “Ομίντ” και τον έθεσε σε τροχιά, με έναν πύραυλο κατασκευασμένο στο Ιράν.
Ιράν με μια ματιά
Η πρωτεύουσα της χώρας είναι η Τεχεράνη.
Επίσημη γλώσσα είναι τα Περσικά.
Νόμισμα είναι το Ριάλ.
Ιράν σχετικές ειδήσεις:
Κασέμ Σουλεϊμανί: Η στιγμή που ο πύραυλος χτυπάει το αυτοκίνητο του υποστράτηγου [vid]
Κασέμ Σουλεϊμανί: Στο βίντεο φαίνεται ο πύραυλος αέρος-εδάφους AGM-114 να πέφτει πάνω στο αυτοκίνητο του υποστράτηγου του Ιράν δίπλα στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Βαγδάτης.
Κασέμ Σουλεϊμανί: Άνοδος των τιμών του πετρελαίου και χρυσού μετά τη δολοφονία του
Οι τιμές του πετρελαίου, όπως και του χρυσού και άλλων περιουσιακών στοιχείων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, εκτινάχθηκαν σήμερα, μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Κασέμ Σουλεϊμανί: Ποιος ήταν ο υποστράτηγος που τον λάτρευαν στο Ιράν σαν “ροκ σταρ” [vid]
Κασέμ Σουλεϊμανί: Μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πλέον επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ ήταν ο πανίσχυρος Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί.
ΗΠΑ: Αποσύρουν τους Αμερικανούς πολίτες από το Ιράκ μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί
ΗΠΑ: Νέα πολιτική κόντρα στις ΗΠΑ για την απόφαση Τραμπ - «Εκδίκηση» ορκίστηκαν ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Άμυνας Αμίρ Χαταμί - Συσπειρώνονται οι δυνάμεις των Ισλαμιστών.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ «πανηγυρίζει» με αμερικανική σημαία τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού
ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το αυτοκίνητο Ιρανού στρατηγού στη Βαγδάτη - Με διαταγή του Αμερικανού προέδρου το κτύπημα δίπλα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτης, επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο
HΠΑ: Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι έθεσε στο στόχαστρο τρεις θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης στο Ιράκ και δύο στη Συρία.