Ιράν

Ιράν
Το Ιράν είναι χώρα της Μέσης Ανατολής στη Νοτιοδυτική Ασία.

Ενώ τοπικά η χώρα ήταν γνωστή ως Ιράν από την αρχαιότητα, έως το 1935 η επικρατούσα ονομασία παγκοσμίως ήταν Περσία. Μετά το 1935 χρησιμοποιούνταν διεθνώς και οι δύο ονομασίες, ο όρος Ιράν όμως καθιερώθηκε έκτοτε ως επίσημη ονομασία της χώρας. Έχει έκταση 1.648.195 τ.χλμ. και πληθυσμό 82.913.906 σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2019. Το Ιράν συνορεύει στα βόρεια με Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκμενιστάν, ανατολικά με Πακιστάν και Αφγανιστάν και δυτικά με Τουρκία και Ιράκ (Κουρδιστάν). Πρωτεύουσα είναι η Τεχεράνη, που αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας.  Το Ιράν θεωρείται σημαντική περιφερειακή δύναμη και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση σε θέματα παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής και οικονομίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των μεγάλων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που διαθέτει. Η χώρα είναι επίσης μέλος του ΟΠΕΚ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ιστορικά, είναι από τις περιοχές του κόσμου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί, με τους πρώτους οργανωμένους οικισμούς το 7.000 π.Χ., ενώ από την πρώτη χιλιετία π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ. εγκαθιδρύθηκαν μεγάλες αυτοκρατορίες: Αχαιμενίδες, Πάρθοι, Σασσανίδες. Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (7ος-11ος αιώνας), στο Ιράν άκμασαν οι επιστήμες: φιλοσοφία, ιατρική, αστρονομία, μαθηματικά καθώς και οι τέχνες και η λογοτεχνία. Το 1906 συστάθηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, ενώ από την 1η Απριλίου 1979, έγινε ισλαμική δημοκρατία. Το Ιράν είναι μια πολυπολιτισμική χώρα με πολλές εθνοτικές και γλωσσικές ομάδες. Οι μεγαλύτεροι είναι οι Πέρσες (61%), οι Αζέροι (16%), οι Κούρδοι (10%) και οι Λουρ (6%).

  • Κατά τη χρυσή εποχή του Ισλάμ (8ος-11ος αιώνας) στην περιοχή αναπτύχθηκε ολόκληρο το τότε φάσμα των επιστημών και ιδιαίτερα τα μαθηματικά, η αστρονομία και η φιλοσοφία.
  • Πέρσες επιστήμονες τελειοποίησαν, από τον 10ο αιώνα και ύστερα, την χρήση του αστρολάβου, όργανο που χρησιμοποιούνταν για τον καθορισμό της θέσης και της κίνησης των άστρων, που βρήκε ιδιαίτερη εφαρμογή στη ναυσιπλοΐα, μέχρι την εποχή της Αναγέννησης.
  • Στη σύγχρονη εποχή, (2 Φεβρουαρίου 2009) ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη εκτόξευσε τον δικό της δορυφόρο, με το όνομα “Ομίντ” και τον έθεσε σε τροχιά, με έναν πύραυλο κατασκευασμένο στο Ιράν.

Ιράν σχετικές ειδήσεις:

  • Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στις 19 Ιουνίου

    Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στις 19 Ιουνίου

    Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος: Ο Ιούδας ο Θαδδαίος δεν έχει καμία σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον Θεάνθρωπο. Κατά την Ιερά Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Κύριος θέλοντας να αποκαταστήσει το όνομα του προδότη Ισκαριώτη, έδωσε στον Ιούδα τον Θαδδαίο, μια ξεχωριστή ευλογία. Μια χάρη, στην οποία, ότι θα ζητάει ο Θαδδαίος από τον Χριστό για εμάς, αυτό θα γίνεται με μια προσευχή.

    Απόστολος Ιούδας Θαδδαίος: Η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στις 19 Ιουνίου
  • Κορωνοϊός: Η ανοσία και οι θεραπείες έξι μήνες μετά

    Η ανοσία και οι θεραπείες έξι μήνες μετά το πρώτο «χτύπημα» του κορωνοϊού

    Κορωνοϊός: Έντονη ανησυχία επικρατεί σε όλον τον πλανήτη για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Ελπίδες από τον επιστημονικό χώρο για αντιιικές θεραπείες. Τι συμβαίνει με το εμβόλιο;

    Κορωνοϊός: Η ανοσία και οι θεραπείες έξι μήνες μετά
  • Άρτα επεισόδια: Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και έξι άτομα συνελήφθησαν σε καφενείο

    Σοβαρό επεισόδιο στην Άρτα – Στο Νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό τρεις αστυνομικοί

    Άρτα επεισόδια: Οι τρεις αστυνομικοί που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, όπου και παραμένουν για νοσηλεία.

    Άρτα επεισόδια: Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και έξι άτομα συνελήφθησαν σε καφενείο
  • Ρωσία Τουρκία: Αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών για τη Λιβύη

    Συνεχίζεται το ρωσοτουρκικό «θρίλερ» - Γιατί αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών

    Ρωσία Τουρκία: Αναβλήθηκε η επίσκεψη την οποία επρόκειτο να πραγματοποιήσουν σήμερα Κυριακή (14 Ιουνίου) στην Τουρκία οι  υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας.

    Ρωσία Τουρκία: Αναβλήθηκε η συνάντηση των υπουργών για τη Λιβύη
  • Λέσβος: Διάσωση 36 μεταναστών και προσφύγων από το Λιμενικό

    Λέσβος: Διάσωση 36 μεταναστών και προσφύγων από το Λιμενικό

    Λέσβος: Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας, όπου θα παραμείνουν μέχρι να ελεγχθούν ιατρικά από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, και στη συνέχεια θα οδηγηθούν στα Μεγάλα Θέρμα για να μπουν σε καραντίνα.

    Λέσβος: Διάσωση 36 μεταναστών και προσφύγων από το Λιμενικό
  • Κορωνοϊός έρευνα: Σωτήριο το «lockdown» στην Ευρώπη – 3.000.000 άνθρωποι ίσως και να πέθαιναν

    Πιθανόν να σώθηκαν περίπου 3.000.000 άνθρωποι λόγω του «lockdown» στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα που έγινε για τον κορωνοϊό

    Κορωνοϊός έρευνα: Το κλείσιμο καταστημάτων και σχολείων έχει μειώσει τους ρυθμούς μετάδοσης της COVID-19 στην Ευρώπη, σύμφωνα με επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου

    Κορωνοϊός έρευνα: Σωτήριο το «lockdown» στην Ευρώπη – 3.000.000 άνθρωποι ίσως και να πέθαιναν
  • Ιράν για τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Εξαπολύει επίθεση στις ΗΠΑ

    «Πυρά» Ιράν κατά των ΗΠΑ για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

    Ιράν για τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: '' O τρόπος που συμπεριφέρονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η φύση του καθεστώτος τους'' δήλωσε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.

    Ιράν για τη δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Εξαπολύει επίθεση στις ΗΠΑ
  • Σεισμός τώρα στον Ιράν

    Ισχυρός σεισμός στο Ιράν

    Σεισμός τώρα: Ισχυρή σεισμική σημειώθηκε στα σύνορα μεταξύ Ιράν και Ιράκ προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες.

    Σεισμός τώρα στον Ιράν
ΣΕΛΙΔΑ 7 ΑΠΟ 40