Κορωνοϊός Βρετανία: 936 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Ξεπέρασαν τους 7.000 στο σύνολο
Κορωνοϊός Βρετανία: Τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε πάνω από 55.000 - Αγωνία για την υγεία του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.
Το επίσημο όνομα του κράτους είναι Ιρλανδία και το χρησιμοποιούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολίτες της Ιρλανδίας όταν αναφέρονται στη χώρα τους. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαθέτει ανεπτυγμένη οικονομία και πληθυσμό 4.921.500 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση του 2019. Το υπόλοιπο 1/6 της νήσου είναι γνωστό ως Βόρεια Ιρλανδία και αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι το όνομα του Κράτους είναι «Έιρε ή στην αγγλική γλώσσα, Ιρλανδία». Ωστόσο, το κράτος αναφέρεται ως «Δημοκρατία της Ιρλανδίας», προκειμένου να διακρίνεται από το νησί Ιρλανδία. Το όνομα Δημοκρατία της Ιρλανδίας άρχισε να χρησιμοποιείται μετά το Νομοθετικό Διάταγμα που το καθόριζε ως επίσημη περιγραφή του κράτους κατά το 1949 (σκοπός του διατάγματος ήταν περισσότερο η διακήρυξη του κράτους ως δημοκρατία και όχι ως συνταγματικής μοναρχίας). Είναι επίσης το αποδεκτό νόμιμο όνομα του κράτους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα, παρόλο που το Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι ο έγκυρος όρος για την περιγραφή του κράτους, το όνομα Ιρλανδία χρησιμοποιείται σε συμφωνίες, στην κυβέρνηση και τα κρατικά έγγραφα και στους διεθνείς οργανισμούς.
Το κράτος είναι επίσης γνωστό, ιδίως στους αγγλόφωνους, με πολλά άλλα ονόματα, όπως «Éire» (Έιρε), Το Ελεύθερο Κράτος και Οι Είκοσι Έξι Κομητείες. Η χρήση του όρου «Έιρε» στα αγγλικά εντός της Ιρλανδίας έχει γίνει όλο και σπανιότερη, κατά μείζονα λόγο εξ αιτίας ιστορικών εννοιολογικών αποχρώσεων. Το κράτος είχε κατά το παρελθόν και άλλες επίσημες ονομασίες. Το επαναστατικό κράτος που ιδρύθηκε από τους εθνικιστές το 1919 ήταν γνωστό ως η «Ιρλανδική Δημοκρατία». Όταν τελικά το κράτος απέκτησε την ανεξαρτησία του ντε γιούρε το 1922, έγινε γνωστό ως το «Ιρλανδικό Ελεύθερο Κράτος» (ιρλανδικά Saorstát Éireann, αγγλικά Irish Free State), ονομασία που διατηρήθηκε ως το 1937.
Λίγες αναφορές γίνονται από τους ιστορικούς για την Ιρλανδία στα προχριστιανικά χρόνια, κυρίως από Ρωμαίους ιστορικούς. Από το 8.000 π.Χ. είχαν εμφανιστεί τα πρώτα ίχνη ζωής. Λίγο πιο μετά από την Εποχή του Χαλκού το νησί άρχισε να αποικίζεται από τους Κέλτες, οι οποίοι επηρέασαν τη μυθολογία, τη μουσική και άλλα και τη γενική κουλτούρα της Ιρλανδίας. Αν και η Ιρλανδία δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δέχθηκε έντονη πολιτική επιρροή.
Αργότερα κατακτήθηκε από τους Βίκινγκς για ένα μεγάλο διάστημα. Έπειτα ακολούθησε η νορμανδική κατοχή για επίσης μια μεγάλη περίοδο, ώσπου καταλήφθηκε από τους Βρετανούς. Τα σύγχρονα χρόνια αποτέλεσε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και τελικά πέτυχε την ανεξαρτησία της το 1922, μετά από πολλούς αγώνες. Ένα μικρό τμήμα του νησιού όμως βρίσκεται ακόμη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα επόμενα χρόνια και έως σήμερα η Ιρλανδία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ενώ το 1973 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η παρουσία των Ιρλανδών στις εκκλησίες έχει μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Όπως και άλλα κυρίως ρωμαιοκαθολικά κράτη της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, το ιρλανδικό κράτος πέρασε μια περίοδο νομικής εκκοσμίκευσης. Το 1972, η «εξέχουσα θέση» της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία διαγράφτηκε από το ιρλανδικό σύνταγμα. Το 1995, μετά από απαγόρευση 70 ετών, με συνταγματική μεταρρύθμιση επετράπη το διαζύγιο στην Ιρλανδία.
Το 1983, προστέθηκε συνταγματικό άρθρο που αναγνώριζε «το δικαίωμα στη ζωή της αγέννητης ύπαρξης» και τη δεκαετία του ’90 το Ανώτατο Δικαστήριο με βάση το άρθρο αυτό επέτρεψε την άμβλωση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αν και το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο (Oireachtas) δεν είχε εισάγει κάποιον αντίστοιχο νόμο. Μια σειρά συνταγματικών προσθηκών και μεταρρυθμίσεων επέτρεψαν στους Ιρλανδούς πολίτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την άμβλωση και τη δωρεάν μετάβαση εκτός Ιρλανδίας για την εγχειρητική διαδικασία.
Η Καθολική Εκκλησία αντιμετώπισε τη δεκαετία του ’90 διαδοχικά σεξουαλικά σκάνδαλα και κατηγορίες στην ιεραρχία της. Το 2005, μια μεγάλη έρευνα για ισχυρισμούς περί σεξουαλικής παρενόχλησης έφερε στο φως περισσότερες από 100 περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από 21 ιερείς σε μία μόνο περιοχή, μεταξύ 1962 και 2002, χωρίς να έχει καταγραφεί ποτέ καμία κατάθεση ή παράπονο. Το Δεκέμβριο του 2008 ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ντικ Ρος, κρατήθηκε όμηρος μαζί με επισκέπτες και μέλη του προσωπικού στο ξενοδοχείο Druids Glen Marriott, στην περιοχή Ουίκλοου, νότια του Δουβλίνου. Οι δράστες διέφυγαν με αυτοκίνητο, κάνοντας ληστεία.
Η Δημοκρατία της Ιρλανδίας έχει 26 κομητείες σε πολιτικά, πολιτιστικά και αθλητικά πλαίσια. Οι εκλογικές περιφέρειες ακολουθούν τα σύνορα των κομητειών. Ωστόσο, σαν μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ορισμένες κομητείες έχουν αναδιαρθρωθεί όπως η κομητεία του Δουβλίνου (3 επιμέρους κομητείες) και η κομητεία Τιπερέρι (2 κομητείες), με αποτέλεσμα να υπάρχουν 29 διοικητικές κομητείες και 5 πόλεις, οι οποίες διοικούνται ξεχωριστά από τις αντίστοιχες κομητείες που ανήκουν: το Δουβλίνο, το Κορκ, το Γκάλγουεϊ, το Λίμερικ και το Γουότερφορντ.
Η νήσος Ιρλανδία είναι γνωστή για την παραδοσιακή ιρλανδική μουσική της, το Book of Kells, αλλά και για τους συγγραφείς της, όπως οι: Τζορτζ Μπέρκλεϊ, Τζόναθαν Σουίφτ, Τζέιμς Τζόις, Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, Όσκαρ Ουάιλντ, Γουίλιαμ Μπάτλερ Γητς, Πάτρικ Κάβανα κ.ά. Ο Έρνεστ Γουόλτον από το Κολλέγιο Τρίνιτι του Δουβλίνου μοιράστηκε το 1951 το Νόμπελ Φυσικής για τη διάσπαση του ατόμου.
Στο χώρο της μουσικής, διακεκριμένοι Ιρλανδοί καλλιτέχνες είναι ο κιθαρίστας Ρόρι Γκάλαχερ, Γκάρι Μουρ, ο Φιλ Λάινοτ με τους Thin Lizzy, η Σινέντ Ο’ Κόνορ, Νίαλλ Χόραν, τα συγκροτήματα The Cranberries, U2 και The Script, η Enya, καθώς και οι χορευτικές παραστάσεις Riverdance και Lord of the Dance του Μάικλ Φλάτλεϊ.
Κορωνοϊός Βρετανία: Τα κρούσματα ανέρχονται πλέον σε πάνω από 55.000 - Αγωνία για την υγεία του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.
Γερμανία μεταναστευτικό: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του, να δεχτεί από την Ελλάδα 350 έως 500 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Κορωνοϊός - Βρετανία: Η πανδημία χτυπάει αλύπητα τη Βρετανία καθώς μετά το σοκ της εισαγωγής του Μπόρις Τζόνσον στην εντατική ήρθε και το σοκ του σημερινού απολογισμού σε νεκρούς, το οποίο αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα.
Προσφυγικό ασυνόδευτα ανήλικα: Ξεκινάει η διαδικασία μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Βασίλισσα Ελισάβετ Βρετανία κορωνοϊός: Μέσω διαγγέλματος θα απευθυνθεί αύριο στον βρετανικό λαό η Βασίλισσα Ελισάβετ ενόψει των εξελίξεων του κορωνοϊού.
Κορωνοϊός Βρετανία: Το παιδί έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
Κορωνοϊός Βρετανία νεκροί: Συνεχίζει να πληγώνει την Μεγάλη Βρετανία ο κορωνοϊός εξαιτίας του οποίου έχασαν τη ζωή τους 708 πολίτες τις τελευταίες 24 ώρες.
Ιρλανδία Κορονοϊός: Στον έλεγχο του κράτους περνούν όλες οι ιδιωτικές νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.
Viva Wallet κορωνοϊός: Με γνώμονα την προστασία των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού (COVID 19), η Viva Wallet ενεργεί αποτελεσματικά για να δώσει άμεσες λύσεις στις ανάγκες της αγοράς, εξασφαλίζοντας στους πελάτες της αξιόπιστες πληρωμές αλλά και προφυλάσσοντας τη δημόσια υγεία