Οι Βρετανοί «χτυπάνε» εξοχικά σε ελληνικά νησιά
Βρετανοί εξοχικά Ελλάδα: Μετά την καραντίνα, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον Βρετανών για ακίνητα σε ελληνικά νησιά.
Η Ισπανία μοιράζεται μεγάλο μέρος της ιστορίας της με την Πορτογαλία, την Ανδόρρα και τη νότια Γαλλία. Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή έζησαν διάφοροι λαοί όπως οι Ίβηρες και οι Κέλτες, οι οποίοι αφομοιώθηκαν από τους Ρωμαίους μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση. Τη ρωμαϊκή Ιβηρία διαδέχθηκαν διάφορες κρατικές οντότητες, σημαντικότερη των οποίων υπήρξε το Βησιγοτθικό Βασίλειο. Η μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής άλλαξε ριζικά το χαρακτήρα των ισπανογότθων, εντάσσοντας την Ιβηρική χερσόνησο στο μουσουλμανικό κόσμο.
Παρά ταύτα, εδαφικά η σημερινή Ισπανία είναι απόγονος των δύο εκ των τριών κύριων μεσαιωνικών χριστιανικών κρατών της Ιβηρικής, των στεμμάτων της Καστίλης και της Αραγωνίας. Παρότι η προσωρινή προσωπική ένωση των Καθολικών Μοναρχών, Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας και Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλλης, πολλάκις θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις για το σημερινό κράτος, στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτε άλλο πέραν του να τα εντάξει στο ευρύτερο πλαίσιο της Καθολικής Μοναρχίας του εγγονού τους, αυτοκράτορα Κάρολου Ε΄. Ο διάδοχός του, Φίλιππος Β΄, κληρονόμησε τα εδάφη της λεγόμενης και Ισπανικής Μοναρχίας που περιορίστηκαν στην Ιβηρική και την Αμερική μόλις το 1714 μετά τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Αντίθετα, μόνο μετά τον πόλεμο εναντίον της ναπολεόντειας κατοχής (1818-1814), την ψήφιση του πρώτου συντάγματος και τη σταδιακή εισαγωγή του φιλελεύθερισμού η Ισπανία ξεκίνησε να θεωρείται, προσωρινά, ένα συγκεντρωτικό έθνος-κράτος.
Αυτή την ιδέα την αμφισβήτησαν οι περιφερειακοί εθνικισμοί που ιδιαίτερα μετά την απώλεια των τελευταίων αμερικανικών κτήσεων με τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898, άρχισαν να διεκδικούν την αυτονόμηση ή και ανεξαρτητοποίηση ιστορικών περιοχών που για τους ίδιους αποτελούν ξεχωριστά από την Ισπανία έθνη όπως η Καταλωνία ή η Χώρα των Βάσκων.
Παράλληλα, οι κοινωνικές εντάσεις της ίδιας εποχής και οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των υποστηρικτών δύο διαφορετικών προτύπων διακυβέρνησης και ιδεολογίας που εκφράστηκαν ήδη από τον Πρώτο Καρλικό Πόλεμο, κατέληξαν στον καταστροφικό Ισπανικό Εμφύλιο που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο. Τη δικτατορία που επέβαλε ο εθνικιστής στρατηγός, που μεταξύ 1939 και 1975 απομόνωσε τη χώρα, διαδέχθηκε η Μετάβαση στη δημοκρατία. Το νέο πρότυπο διακυβέρνησης, γνωστό και ως το Καθεστώς των Αυτονομιών, είδε την Ισπανία να μεταμορφώνεται σε ένα εκ των πραγμάτων ομοσπονδιακό κράτος με αυξημένες αρμοδιότητες στις περιφέρειες.
Βρετανοί εξοχικά Ελλάδα: Μετά την καραντίνα, παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον Βρετανών για ακίνητα σε ελληνικά νησιά.
Λαπροβίτολα Παναθηναϊκός: Σε σίριαλ έχει εξελιχθεί η υπόθεση του Αργεντινού γκαρντ.
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο νέο του blog στο pagenews.gr για τη διπλή αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, όπως λέει, στη Σύνοδο Κορυφής. Τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε σχέση με τα εθνικά θέματα. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέρει ότι «δεν χρειάζεται να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός σαν θριαμβευτής. Μερικές φωτογραφίες έβγαλε».
Ντάνιελ Πογιάτος Παναθηναϊκός: Ο Ισπανός τεχνικός ανακοινώθηκε και επίσημα από το «τριφύλλι».
Λαπροβίτολα: Τον θέλει ο Παναθηναϊκός αλλά δεν είναι ο μόνος. Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα τον 29χρονο άσο διεκδικεί και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Netflix Τουρκία: Το Netflix ακύρωσε τα σχέδια του για ένα τουρκικό show υπό τον τίτλο «If Only», μετά το αίτημα του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας, να καταργηθεί ένας γκέι χαρακτήρας, σύμφωνα με πηγές της πλατφόρμας.
Βίκτορ Τσίζικοφ Μίσα: Φέτος, που συμπληρώθηκαν 40 χρόνια από τότε που η δημιουργία του συγκλόνισε όλο τον κόσμο, έφυγε από τη ζωή ο «μπαμπάς» της δημοφιλέστερης μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και σχεδιαστής παιδικών βιβλίων.
Αλλαγές στον ΚΟΚ: Διαφοροποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Όσα δήλωσε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Όλα εξαρτώνται από τους ρύπους και κατά πόσο θα μπορούν να ταξιδεύουν.