32 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Κομισιόν πακέτο στήριξης: Ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμύριων ευρώ για αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην ΕΕ, που προκάλεσε ο κορωνοιός. Αναλυτικά πως θα διανεμηθούν.
Η Ισπανία μοιράζεται μεγάλο μέρος της ιστορίας της με την Πορτογαλία, την Ανδόρρα και τη νότια Γαλλία. Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή έζησαν διάφοροι λαοί όπως οι Ίβηρες και οι Κέλτες, οι οποίοι αφομοιώθηκαν από τους Ρωμαίους μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση. Τη ρωμαϊκή Ιβηρία διαδέχθηκαν διάφορες κρατικές οντότητες, σημαντικότερη των οποίων υπήρξε το Βησιγοτθικό Βασίλειο. Η μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής άλλαξε ριζικά το χαρακτήρα των ισπανογότθων, εντάσσοντας την Ιβηρική χερσόνησο στο μουσουλμανικό κόσμο.
Παρά ταύτα, εδαφικά η σημερινή Ισπανία είναι απόγονος των δύο εκ των τριών κύριων μεσαιωνικών χριστιανικών κρατών της Ιβηρικής, των στεμμάτων της Καστίλης και της Αραγωνίας. Παρότι η προσωρινή προσωπική ένωση των Καθολικών Μοναρχών, Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας και Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλλης, πολλάκις θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις για το σημερινό κράτος, στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτε άλλο πέραν του να τα εντάξει στο ευρύτερο πλαίσιο της Καθολικής Μοναρχίας του εγγονού τους, αυτοκράτορα Κάρολου Ε΄. Ο διάδοχός του, Φίλιππος Β΄, κληρονόμησε τα εδάφη της λεγόμενης και Ισπανικής Μοναρχίας που περιορίστηκαν στην Ιβηρική και την Αμερική μόλις το 1714 μετά τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Αντίθετα, μόνο μετά τον πόλεμο εναντίον της ναπολεόντειας κατοχής (1818-1814), την ψήφιση του πρώτου συντάγματος και τη σταδιακή εισαγωγή του φιλελεύθερισμού η Ισπανία ξεκίνησε να θεωρείται, προσωρινά, ένα συγκεντρωτικό έθνος-κράτος.
Αυτή την ιδέα την αμφισβήτησαν οι περιφερειακοί εθνικισμοί που ιδιαίτερα μετά την απώλεια των τελευταίων αμερικανικών κτήσεων με τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898, άρχισαν να διεκδικούν την αυτονόμηση ή και ανεξαρτητοποίηση ιστορικών περιοχών που για τους ίδιους αποτελούν ξεχωριστά από την Ισπανία έθνη όπως η Καταλωνία ή η Χώρα των Βάσκων.
Παράλληλα, οι κοινωνικές εντάσεις της ίδιας εποχής και οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των υποστηρικτών δύο διαφορετικών προτύπων διακυβέρνησης και ιδεολογίας που εκφράστηκαν ήδη από τον Πρώτο Καρλικό Πόλεμο, κατέληξαν στον καταστροφικό Ισπανικό Εμφύλιο που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο. Τη δικτατορία που επέβαλε ο εθνικιστής στρατηγός, που μεταξύ 1939 και 1975 απομόνωσε τη χώρα, διαδέχθηκε η Μετάβαση στη δημοκρατία. Το νέο πρότυπο διακυβέρνησης, γνωστό και ως το Καθεστώς των Αυτονομιών, είδε την Ισπανία να μεταμορφώνεται σε ένα εκ των πραγμάτων ομοσπονδιακό κράτος με αυξημένες αρμοδιότητες στις περιφέρειες.
Κομισιόν πακέτο στήριξης: Ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμύριων ευρώ για αντιμετωπιστεί ή οικονομική κρίση στην ΕΕ, που προκάλεσε ο κορωνοιός. Αναλυτικά πως θα διανεμηθούν.
Ινδία κορωνοϊός: Σήμερα 27 Μαΐου, συμπληρώνεται η 64η ημέρα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν στη χώρα για τη αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας.
Σωτήρης Tσιόδρας: "Ελπίζω όλοι μαζί να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, να συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε", αυτά ήταν κάποια από τα λόγια του καθηγητή στην τελευταία του live ενημέρωση για τον κορωνοιό. Το μήνυμα ενότητας, η συγκίνηση, η επιτυχία, και το απόσπασμα του Ελύτη.
Κορωνοϊός τώρα:Στους 347.723 ανέρχονται οι πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο μέχρι σήμερα εξαιτίας του κορωνοϊού. Ξεπερνούν τα 5,5 εκατομμύρια τα κρούσματα.
Deutsche Welle τουρισμός: Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να έχει δυσκολέψει τα ταξίδια και τα τουριστικά σχέδια, αλλά η Deutshe Welle επιμένει ότι η Ελλάδα είναι στους κύριους προορισμούς των Γερμανών.
Τσιόδρας κορωνοϊός: Στον αριθμό των θυμάτων που θα είχε η χώρα μας αν δεν είχαν ληφθεί τα περιοριστικά μέτρα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Βραζιλία κορωνοϊός: Η χώρα κατέγραψε 807 θανάτους μέσα σε 24 ώρες, απολογισμός υψηλότερο από αυτόν που καταγράφηκε στις ΗΠΑ, που ανήλθε σε 620 θανάτους - Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο ως προς τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Κορωνοϊός νεκροί: Ξεπέρασαν τους 304 χιλιάδες οι νεκροί από την πανδημία παγκοσμίως. Στην πρώτη θέση της «μαύρης» λίστας οι ΗΠΑ, η Μοζαμβίκη κατέγραψε τον πρώτο της νεκρό από τον ιό.
Ισπανία κορωνοϊός νεκροί: Η Ισπανία αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των πολιτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από κορωνοϊό. Περίπου 2.000 λιγότεροι οι νεκροί.