ΕΕ: Τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης εξετάζουν οι “27” – Παραμένουν οι διαφωνίες για τα κορωνο-ομόλογα
ΕΕ: Συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Η Ισπανία μοιράζεται μεγάλο μέρος της ιστορίας της με την Πορτογαλία, την Ανδόρρα και τη νότια Γαλλία. Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή έζησαν διάφοροι λαοί όπως οι Ίβηρες και οι Κέλτες, οι οποίοι αφομοιώθηκαν από τους Ρωμαίους μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση. Τη ρωμαϊκή Ιβηρία διαδέχθηκαν διάφορες κρατικές οντότητες, σημαντικότερη των οποίων υπήρξε το Βησιγοτθικό Βασίλειο. Η μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής άλλαξε ριζικά το χαρακτήρα των ισπανογότθων, εντάσσοντας την Ιβηρική χερσόνησο στο μουσουλμανικό κόσμο.
Παρά ταύτα, εδαφικά η σημερινή Ισπανία είναι απόγονος των δύο εκ των τριών κύριων μεσαιωνικών χριστιανικών κρατών της Ιβηρικής, των στεμμάτων της Καστίλης και της Αραγωνίας. Παρότι η προσωρινή προσωπική ένωση των Καθολικών Μοναρχών, Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας και Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλλης, πολλάκις θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις για το σημερινό κράτος, στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτε άλλο πέραν του να τα εντάξει στο ευρύτερο πλαίσιο της Καθολικής Μοναρχίας του εγγονού τους, αυτοκράτορα Κάρολου Ε΄. Ο διάδοχός του, Φίλιππος Β΄, κληρονόμησε τα εδάφη της λεγόμενης και Ισπανικής Μοναρχίας που περιορίστηκαν στην Ιβηρική και την Αμερική μόλις το 1714 μετά τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Αντίθετα, μόνο μετά τον πόλεμο εναντίον της ναπολεόντειας κατοχής (1818-1814), την ψήφιση του πρώτου συντάγματος και τη σταδιακή εισαγωγή του φιλελεύθερισμού η Ισπανία ξεκίνησε να θεωρείται, προσωρινά, ένα συγκεντρωτικό έθνος-κράτος.
Αυτή την ιδέα την αμφισβήτησαν οι περιφερειακοί εθνικισμοί που ιδιαίτερα μετά την απώλεια των τελευταίων αμερικανικών κτήσεων με τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898, άρχισαν να διεκδικούν την αυτονόμηση ή και ανεξαρτητοποίηση ιστορικών περιοχών που για τους ίδιους αποτελούν ξεχωριστά από την Ισπανία έθνη όπως η Καταλωνία ή η Χώρα των Βάσκων.
Παράλληλα, οι κοινωνικές εντάσεις της ίδιας εποχής και οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των υποστηρικτών δύο διαφορετικών προτύπων διακυβέρνησης και ιδεολογίας που εκφράστηκαν ήδη από τον Πρώτο Καρλικό Πόλεμο, κατέληξαν στον καταστροφικό Ισπανικό Εμφύλιο που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο. Τη δικτατορία που επέβαλε ο εθνικιστής στρατηγός, που μεταξύ 1939 και 1975 απομόνωσε τη χώρα, διαδέχθηκε η Μετάβαση στη δημοκρατία. Το νέο πρότυπο διακυβέρνησης, γνωστό και ως το Καθεστώς των Αυτονομιών, είδε την Ισπανία να μεταμορφώνεται σε ένα εκ των πραγμάτων ομοσπονδιακό κράτος με αυξημένες αρμοδιότητες στις περιφέρειες.
ΕΕ: Συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την ύφεση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Ισπανία κορωνοϊός σήμερα: Νέα αύξηση των ημερήσιων θανάτων από κορωνοϊό στην Ισπανία.
Φερνάντεθ Παναθηναϊκός: Την περίπτωση του Μαρκ Φερνάντεθ που μένει ελεύθερος από τον Αστέρα Τρίπολης έχει ψηλά στη λίστα του ο Τσάβι Ρόκα.
Σύνοδος ΕΕ: Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για ανάταση της πληγείσας οικονομίας.
Κορωνοϊός νεκροί: Μέσα σε μία ημέρα αναφέρθηκαν 5.576 νέοι θάνατοι και 60.299 νέα κρούσματα ανεβάζοντας και άλλο τη μακάβρια λίστα τόσο των νεκρών, όσο και των νοσούντων.
Κορωνοϊός κρούσματα: Νέα αύξηση στα κρούσματα και στους θανάτους σε πολλές χώρες, σημάδι που δείχνει ότι ο ιός είναι ακόμη "εδώ". 5.576 νέοι θάνατοι και 60.299 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε μία ημέρα συνολικά σε όλοκληρό τον πλανήτη.
Ισπανία τρομοκρατία: Σε μια μεγάλη επιτυχία προχώρησαν οι ισπανικές αρχές καθώς όπως έγινε γνωστό συνελήφθη ο Αμπντελ-Μαζέντ Αμπντελ Μπάρι, ένα από τα βασικά μέλη του Ισλαμικού Κράτους.
Κορωνοϊός τώρα: Ίσως το κλίμα που επικρατεί και θέλει τον κορωνοϊό να εξασθενεί όσον αφορά την εξάπλωση του να έχει αρχίσει να οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα - Κανένας νεκρός και μόνο 7 κρούσματα σήμερα στη χώρα μας, η οποία δείχνει να τα πηγαίνει όλο και καλύτερα.
Ισπανία κορωνοϊός νεκροί σήμερα: Κατά 435 αυξήθηκαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ισπανία, με τον συνολικό αριθμό των πολιτών που έχουν φύγει από τη ζωή να ανέρχεται πλέον σε 21.717.