Το Βασίλειο της Ισπανίας είναι κράτος της νοτιοδυτικής Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής χερσονήσου.
Η Ισπανία μοιράζεται μεγάλο μέρος της ιστορίας της με την Πορτογαλία, την Ανδόρρα και τη νότια Γαλλία. Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή έζησαν διάφοροι λαοί όπως οι Ίβηρες και οι Κέλτες, οι οποίοι αφομοιώθηκαν από τους Ρωμαίους μετά την ρωμαϊκή κατάκτηση. Τη ρωμαϊκή Ιβηρία διαδέχθηκαν διάφορες κρατικές οντότητες, σημαντικότερη των οποίων υπήρξε το Βησιγοτθικό Βασίλειο. Η μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής άλλαξε ριζικά το χαρακτήρα των ισπανογότθων, εντάσσοντας την Ιβηρική χερσόνησο στο μουσουλμανικό κόσμο.
Παρά ταύτα, εδαφικά η σημερινή Ισπανία είναι απόγονος των δύο εκ των τριών κύριων μεσαιωνικών χριστιανικών κρατών της Ιβηρικής, των στεμμάτων της Καστίλης και της Αραγωνίας. Παρότι η προσωρινή προσωπική ένωση των Καθολικών Μοναρχών, Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας και Ισαβέλλας Α΄ της Καστίλλης, πολλάκις θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις για το σημερινό κράτος, στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτε άλλο πέραν του να τα εντάξει στο ευρύτερο πλαίσιο της Καθολικής Μοναρχίας του εγγονού τους, αυτοκράτορα Κάρολου Ε΄. Ο διάδοχός του, Φίλιππος Β΄, κληρονόμησε τα εδάφη της λεγόμενης και Ισπανικής Μοναρχίας που περιορίστηκαν στην Ιβηρική και την Αμερική μόλις το 1714 μετά τον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής. Αντίθετα, μόνο μετά τον πόλεμο εναντίον της ναπολεόντειας κατοχής (1818-1814), την ψήφιση του πρώτου συντάγματος και τη σταδιακή εισαγωγή του φιλελεύθερισμού η Ισπανία ξεκίνησε να θεωρείται, προσωρινά, ένα συγκεντρωτικό έθνος-κράτος.
Αυτή την ιδέα την αμφισβήτησαν οι περιφερειακοί εθνικισμοί που ιδιαίτερα μετά την απώλεια των τελευταίων αμερικανικών κτήσεων με τον Ισπανοαμερικανικό πόλεμο του 1898, άρχισαν να διεκδικούν την αυτονόμηση ή και ανεξαρτητοποίηση ιστορικών περιοχών που για τους ίδιους αποτελούν ξεχωριστά από την Ισπανία έθνη όπως η Καταλωνία ή η Χώρα των Βάσκων.
Παράλληλα, οι κοινωνικές εντάσεις της ίδιας εποχής και οι εμφύλιες διαμάχες μεταξύ των υποστηρικτών δύο διαφορετικών προτύπων διακυβέρνησης και ιδεολογίας που εκφράστηκαν ήδη από τον Πρώτο Καρλικό Πόλεμο, κατέληξαν στον καταστροφικό Ισπανικό Εμφύλιο που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο. Τη δικτατορία που επέβαλε ο εθνικιστής στρατηγός, που μεταξύ 1939 και 1975 απομόνωσε τη χώρα, διαδέχθηκε η Μετάβαση στη δημοκρατία. Το νέο πρότυπο διακυβέρνησης, γνωστό και ως το Καθεστώς των Αυτονομιών, είδε την Ισπανία να μεταμορφώνεται σε ένα εκ των πραγμάτων ομοσπονδιακό κράτος με αυξημένες αρμοδιότητες στις περιφέρειες.
Αυτόνομες Κοινότητες
Ανδαλουσία
Αραγωνία
Αστούριες
Βαλεαρίδες Νήσοι
Βαλένθια
Γαλικία
Εξτρεμαδούρα
Θέουτα
Κανάριες Νήσοι
Κανταβρία
Καστίλλη και Λεόν
Καστίλλη-Λα Μάντσα
Καταλωνία
Μαδρίτη
Μελίγια
Περιοχή της Μούρθια
Ναβάρρα
Λα Ριόχα
Χώρα των Βάσκων
Ισπανία με μια ματιά
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη είναι η Μαδρίτη.
Το πολίτευμα της είναι η Βασιλευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Είναι μέλος της Ευρωζώνης.
Ισπανία σχετικές ειδήσεις:
Καμπ Νου: Η Μπαρτσελόνα πήρε ιστορική απόφαση
Καμπ Νου: Οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα πήραν απόφαση να μπουν στη «μάχη» που μαίνεται κατά του κορονοϊού και θα αναζητήσουν εταιρεία χορηγό, που θα «δανείσει» το όνομά της στο γήπεδο της ομάδας, την επόμενη αγωνιστική σεζόν.
174.001 οι νεκροί από τον κορωνοϊό ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια
Κορωνοϊός νεκροί: Αυξημένος παρουσιάστηκε ο απολογισμός των νεκρών από τον φονικό ιό. Οι χώρες όπου καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι μέσα στο τελευταίο 24ωρο είναι οι ΗΠΑ (1.106), η Βρετανία (828) και η Ιταλία (534).
Άνγκελα Μέρκελ: Δεν είναι αλήθεια πως δεν δείχνουμε αλληλεγγύη στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη
Άνγκελα Μέρκελ κορωνοϊός: Η Γερμανίδα καγκελάριος λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής θέλησε να ρίξει τους τόνους αναφέροντας πως η κυβέρνησή της κατανοεί τα οικονομικά κενά που προκύπτουν στις χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Κορωνοϊός τώρα: Μικρή παγκόσμια επιδείνωση σε σχέση με χθες – Ανησυχία για την έξαρση στην Ιαπωνία
Κορωνοϊός τώρα: Μέχρι χθες όλες οι χώρες που πλήττονται βαριά από την πανδημία έδειχναν βελτίωση σε ότι έχει να κάνει με τα νέα κρούσματα και τους θανάτους, αλλά σήμερα αυτό άλλαξε.
Περισσότεροι από 160.000 είναι οι νεκροί από τον κορωνοϊό παγκοσμίως - Σταδιακή χαλάρωση των μέτρων
Κορωνοϊός νεκροί: Τα κρούσματα και οι νεκροί αρχίζουν να μειώνονται αργά και σταθερά. Πολλές χώρες βρίσκονται κοντά στην άρση των περιοριστικών μέτρων, στην Ιταλία άνοιξαν οι πρώτες βιομηχανίες, στις ΗΠΑ ωστόσο οι νεκροί συνεχίζουν να πληθαίνουν.
Κορωνοϊός τώρα: Κοντά στα 2,5 εκατομμύρια τα κρούσματα παγκοσμίως – Δείχνει να έχει φτάσει το “πικ” του ο ιός
Κορωνοϊός τώρα: Σταθερά μειώνεται ο ρυθμός που καταγράφονται τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού - Η μόνη χώρα που δείχνει να μην έχει ξεπεράσει το ψηλότερο σημείο της καμπύλης είναι οι ΗΠΑ.