Η Ιθάκη είναι ένα νησί των Επτανήσων και βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας και στα βορειοανατολικά της Κεφαλονιάς, από την οποία χωρίζεται με τον ομώνυμο πορθμό.
Αποτελείται από τον προϋπάρχοντα Δήμο Ιθάκης (Βαθύ) και επτά Δημοτικά Διαμερίσματα, ορεινά και παραθαλάσσια. Το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του. Τους μήνες αιχμής της θερινής περιόδου ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται. Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο, πρώτο κάτοικο του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).
Το Βαθύ και τα τοπικά διαμερίσματα Ανωγής, Σταυρού και Κιονιού έχουν χαρακτηριστεί Παραδοσιακοί Οικισμοί, ενώ ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η Ιθάκη παρουσιάζει πλούσιο διαμελισμό στις ανατολικές ακτές, που χαρακτηρίζονται από πολλούς κόλπους και ακρωτήρια. Το βορειότερο άκρο του νησιού αποτελεί το ακρωτήριο Μέλισσα, ενώ το νοτιότερο το ακρωτήριο Άγιος Ανδρέας. Ανάμεσα στα δυο αυτά άκρα παρεμβάλλονται ο όρμος Φρικών, το ακρωτήριο Μαυρωνάς, το ακρωτήριο Άγιος Ηλίας, ο κόλπος Μώλου, το ακρωτήριο Σχοίνος και άλλα ακρωτήρια. Το μήκος των ακτών φτάνει συνολικά τα 101 km. Στο νησί υπάρχουν οι λόφοι Νηρίτο Όρος (806 μέτρα) και το Μεροβίγλι (669 μέτρα). Διαθέτει παραλίες απίστευτης ομορφιάς, όπως το Γιδάκι.
Χαρακτηριστικό του νησιού είναι τα άγονα εδάφη του και η λειψυδρία, που εμποδίζουν την ανάπτυξη γεωργίας. Το νησί στηρίζεται οικονομικά κυρίως από τον τουρισμό και την αλιεία. Το όνομα του νησιού είναι γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται στην Οδύσσεια. Η γενική εκτίμηση των ειδικών δέχεται την ταύτιση της σημερινής με την ομηρική Ιθάκη, εξηγώντας ότι οι διαφορές από την περιγραφόμενη τοπογραφία στην Οδύσσεια προέκυψαν είτε λόγω άγνοιας της τοπογραφίας του νησιού από τον ποιητή, είτε λόγω «ποιητικής αδείας».
Αναλυτικά οι οικισμοί και οι νησίδες που αποτελούν τον δήμο Ιθάκης είναι οι εξής:
η Ιθάκη
ο Αετός
το Αρκούδι (νησίδα)
η Άτοκος (νησίδα)
ο Βρόμωνας (νησίδα)
η Δρακονέρα (νησίδα)
το Καρλονήσι (νησίδα)
το Λαζαρέτο (νησίδα)
η Μάκρη (νησίδα)
η Οξεία (νησίδα)
ο Ποντικός (νησίδα)
το Προβάτι (νησίδα).
Ιθάκη με μια ματιά
Πρωτεύουσά της είναι το Βαθύ.
Συνδέεται ακτοπλοϊκώς καθημερινά με την Κεφαλονιά, τη Λευκάδα, την Πάτρα και τον Αστακό.
Έχει δυο λιμάνια, το Βαθύ και τον Πίσω Αετό, που συνδέονται αμφότερα με την Πάτρα.
Ιθάκη σχετικές ειδήσεις:
Ο Ιανός «σφυροκοπά» ήδη τη Ζάκυνθο - Δείτε Live την πορεία του
Κακοκαιρία Ιανός: Έντονα καιρικά φαινόμενα υπάρχουν ήδη στη Ζάκυνθο, ενώ συνεχώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Οκτώ περιφερειακές ενότητες της χώρας είναι πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.
Κατεπείγον έγγραφο του Γιώργου Πατούλη σε δήμους για τη κακοκαιρία Ιανός
Κακοκαιρία Ιανός: Nα διασφαλιστεί ότι έχουν καθαριστεί όλα τα φρεάτια του οδικού δικτύου, ζητά ο περιφερειάρχης Αττικής με έγγραφό του προς τους δήμους ενόψει του κυκλώνα, που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα.
Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία «Ιανός»
Κακοκαιρία «Ιανός»: Ευρεία σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα στις 11:00 για το συντονισμό όλων των φορέων εν όψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα.
Τα τέσσερα σενάρια για την πορεία του «Ιανού» - Σε επιφυλακή οι αρχές
Κακοκαιρία «Ιανός»: Από ώρα σε ώρα αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας ο μεσογειακός κυκλώνας. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν πρώτες και τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.
Που θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Ιανός» και τι πρέπει να προσέχουμε - Η έκτακτη ενημέρωση Χαρδαλιά [vid]
Καιρός αύριο: Η κακοκαιρία «Ιανός» θα ξεκινήσει από το μεσημέρι της Πέμπτης (17.09.2020), ενώ τα φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Κυριακή το μεσημέρι.