Κάρπαθος

Κάρπαθος
Η Κάρπαθος είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος της Δωδεκανήσου (μετά τη Ρόδο).

Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά στα Γεωγραφικά του Στράβωνα. Άλλα αρχαία ονόματα του νησιού είναι Τετράπολις, Ανεμόεσσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto (η ονομασία αυτή για το νησί επιβιώνει ακόμη στα ιταλικά). Η Κάρπαθος έχει δώσει το όνομά της στο πέλαγος που την περιβρέχει, το Καρπάθιο Πέλαγος.

Η Κάρπαθος είναι η μυθολογική πατρίδα του τιτάνα Ιαπετού, νήσος της γέννησης του Πρωτέα, που ήταν ο πρώτος βασιλιάς της και τόπος ανατροφής της Αθηνάς. Στην Κάρπαθο έζησε ένα μέρος της ζωής του και ο Προμηθέας. Η κατά τον Όμηρο «Κράπαθος» αρχικά αναφέρεται ότι βρισκόταν υπό Μινωική επιρροή και αργότερα υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας μέχρι το 400 π.Χ., που κατακτήθηκε από τους Ροδίους.

Κατά την αρχαιότητα, υπήρχαν 4 οχυρωμένες πόλεις: η Αρκάσια, η Βρυκούς, η Κάρπαθος και η Σάρος, στη νησίδα Σαρία. Στον πορθμό πλάτους 100 περίπου μέτρων που χωρίζει τα δυο νησιά, υπάρχουν, από τη μεριά της Καρπάθου, ερείπια του αρχαίου ναού του Πορθμίου Ποσειδώνα, ενώ ο όρμος του Τριστόμου ήταν το μεγάλο φυσικό λιμάνι της αρχαίας Βρυκούντος. Μεταγενέστερα, πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, των Γενοβέζων (Ανδρέα και Λουδοβίκο Μορέσκο), των Ενετών (οικογένεια Κορνάρο) και των Οθωμανών Τούρκων. Το Μεσαίωνα, το νησί ονομαζόταν στα βενετσιάνικα Σκάρπαντο (Scarpanto) και στα τούρκικα Κερπέ (Kerpe).

Το 1912, καταλήφθηκε στρατιωτικά από τους Ιταλούς και αποτέλεσε τμήμα της Κτήσης των Ιταλικών Νήσων του Αιγαίου. Η ελευθερία ήρθε στην Κάρπαθο νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, όταν στις 5 Οκτωβρίου 1944, με πρωτοστάτες τους κατοίκους των Μενετών, ξεκίνησε η επανάσταση της Καρπάθου οπότε και εκδιώχθηκαν οριστικά οι Ιταλοί από το νησί.

Στις 11 του ίδιου μήνα, έγινε στο Απέρι η επίσημη παράδοση των Ιταλών και η διακήρυξη της ένωσης του νησιού με τη μάνα Ελλάδα, υψώθηκε η Ελληνική σημαία και τελέσθηκε πανηγυρική δοξολογία. Στις 10 Οκτωβρίου μια βάρκα στην οποία επέβαινε επταμελής αποστολή των επαναστατημένων Καρπαθίων, η Immacolata (ή Κάρπαθος όπως μετονομάστηκε), αναχώρησε από το Φοινίκι για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου με σκοπό να παραδώσει το μήνυμα της Καρπαθιακής Επανάστασης στην εξόριστη Ελληνική Κυβέρνηση του Καΐρου.

Μορφολογία και περιβάλλον

Το βραχώδες αλλά παλαιότερα καταπράσινο νησί, χαρακτηρίζεται από τις ψηλές βουνοκορφές του, οι οποίες αγγίζουν τα 1.215μ. Διατηρεί ακόμα μέτριας έκτασης πυκνά και αραιότερα πευκοδάση στα βόρεια και στα κεντροδυτικά του νησιού. Το έντονο ανάγλυφο χαρίζει στον επισκέπτη τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζοντας την ομορφιά του βουνού και της θάλασσας. Ψηλά βουνά απ’ τη μια και απότομες χαράδρες από την άλλη. Στα βράχια και τις βραχώδεις ακτές υπάρχουν ο Μαυροπετρίτης και ο Αιγαιόγλαρος, δύο υπό εξαφάνιση είδη πουλιών. Η Κάρπαθος είναι γενικότερα πέρασμα αποδημητικών πτηνών.

Μικροί κολπίσκοι και παραλίες με κρυστάλλινα νερά σχηματίζονται κατά μήκος όλης της ανατολικής πλευράς του νησιού και προσεγγίζονται εύκολα οι περισσότερες, είτε μέσω του ασφαλτοστρωμένου οδικού δικτύου, είτε με εκδρομικά πλοιάρια από την πόλη της Καρπάθου. Μερικές από αυτές έχουν βραβευθεί με την τιμητική γαλάζια σημαία, λόγω της ασφάλειας, της οργάνωσης και της καθαριότητάς τους. Υπάρχουν και άγνωστες και απόκρημνες ακτές, που προσεγγίζονται με μονοπάτια που περνούν μέσα από πεύκα και πηγές. Υπάρχουν επίσης σπήλαια με σταλακτίτες και σταλαγμίτες κυρίως στα κεντρικά του νησιού.

Η Κάρπαθος μαζί με τη γειτονική νησίδα Σαρία συγκροτεί τον Δήμο Καρπάθου που απαρτίζεται από τις Δημοτικές Ενότητες:

  • Καρπάθου και Ολύμπου.
  • Μαζί με τη νήσο Κάσο, τη νήσο Σαρία και μερικές μικρές νησίδες γύρω απ’ αυτές, συγκροτούν την Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου-Κάσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μια από τις 4 της Δωδεκανήσου.
  • Ο συνολικός πληθυσμός της είναι περίπου 6.226 κάτοικοι.
  • Στο πλαίσιο του σχεδίου Καποδίστριας που ίσχυσε από το έτος 1998 έως το 2010 η Κάρπαθος ήταν διαιρεμένη διοικητικά στον Δήμο Καρπάθου και στην Αυτοδιοίκητη Κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου.

Κάρπαθος σχετικές ειδήσεις:

  • Άνοιγμα τουρισμού: Τουλάχιστον 4.500 τεστ την πρώτη μέρα στα αεροδρόμια

    Άνοιγμα τουρισμού: Έφτασαν τα 4.500 τεστ κορωνοϊού από την πρώτη μέρα στα αεροδρόμια

    Άνοιγμα τουρισμού: Η διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου στους επιβάτες των πτήσεων από τις χώρες του εξωτερικού συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

    Άνοιγμα τουρισμού: Τουλάχιστον 4.500 τεστ την πρώτη μέρα στα αεροδρόμια
  • Υπουργείο Ναυτιλίας: Συνεχίζεται η ενδυνάμωση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας

    Υπουργείο Ναυτιλίας: Συνεχίζεται η ενδυνάμωση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας

    Υπουργείο Ναυτιλίας: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου συνεχίζεται η ενδυνάμωση του ακτοπλοϊκού δικτύου που ξεκίνησε πέρυσι με απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη.

    Υπουργείο Ναυτιλίας: Συνεχίζεται η ενδυνάμωση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας
  • Χαρδαλιάς αεροδρόμια: Σε Κάρπαθο, Ρόδο και Κω ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

    Ο Χαρδαλιάς έκανε «αυτοψία» σε άλλα τρία αεροδρόμια

    Χαρδαλιάς αεροδρόμια: Κάρπαθο, Ρόδο και Κω επισκέφθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενόψει της έναρξης των διεθνών πτήσεων.

    Χαρδαλιάς αεροδρόμια: Σε Κάρπαθο, Ρόδο και Κω ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
  • Νίκος Χαρδαλιάς σε αεροδρόμια: Ξεκινά σήμερα τις επισκέψεις σε 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

    O Νίκος Χαρδαλιάς ξεκινά σήμερα τις επισκέψεις σε 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας

    Νίκος Χαρδαλιάς σε αεροδρόμια: Από σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα επισκεφθεί 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού. Πρώτοι σταθμοί Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Καλαμάτα.

    Νίκος Χαρδαλιάς σε αεροδρόμια: Ξεκινά σήμερα τις επισκέψεις σε 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
  • Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, Βρυξέλλες – Όταν εκνευρίζεται η Τουρκία, είναι καλό

    Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, Βρυξέλλες – Όταν εκνευρίζεται η Τουρκία, είναι καλό

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τον εκνευρισμό της Τουρκίας μετά την επίσκεψη και την στάση του Ζοζέπ Μπορέλ. Τονίζει ότι η παρτίδα είναι δύσκολη, αλλά υπάρχει μια ευκαιρία ειδικά από τη στιγμή που και η Γαλλία βλέπει να θίγονται δικά της συμφέροντα.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Έβρος, Αιγαίο, Κύπρος, Βρυξέλλες – Όταν εκνευρίζεται η Τουρκία, είναι καλό
  • Νίκος Χαρδαλιάς – Αεροδρόμια: Επίσκεψη σε 18 αερολιμένες ενόψει του ανοίγματος για πτήσεις του εξωτερικού

    Επίσκεψη Νίκου Χαρδαλιά σε 18 αεροδρόμια της χώρας ενόψει του ανοίγματος για πτήσεις του εξωτερικού

    Νίκος Χαρδαλιάς - Αεροδρόμια: Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να επισκεφθεί 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού. Θα υπάρχουν υγειονομικά κλιμάκια για δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον κορωνοιό.

    Νίκος Χαρδαλιάς – Αεροδρόμια: Επίσκεψη σε 18 αερολιμένες ενόψει του ανοίγματος για πτήσεις του εξωτερικού
  • Ήγγικεν η ώρα

    Ήγγικεν η ώρα

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο blog του στο pagenews.gr γράφει για τις εξελίξεις στα ελληνο-τουρκικά, με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας να αναθέτει στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων γεωλογικές έρευνες στα έξι μίλια από τις ακτές ελληνικών νησιών. Αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι ο μεγάλος δείκτης στο ρολόι της κρίσης μετακινήθηκε και άλλο. Ο μικρός βρίσκεται ήδη στην τελευταία του θέση.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ήγγικεν η ώρα
ΣΕΛΙΔΑ 6 ΑΠΟ 11