Ισπανία: Έκρηξη και πυρκαγιά σε πετροχημικό συγκρότημα
Ισπανία: Πανικός επικρατεί στην Ταραγόνα της Καταλονίας μετά τεράστια έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών.
Το έδαφος της Καταλονίας καλύπτει 32.114 τ.χ. στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας και συνορεύει βόρεια με τη Γαλλία και την Ανδόρρα. Περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών του πρώην Πριγκιπάτου της Καταλωνίας, το βόρειο τμήμα του οποίου ανήκει από το 1659 στη Γαλλία. Διοικητικά χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες που έχουν ως πρωτεύουσες τις τέσσερις μεγαλύτερές πόλεις: Βαρκελώνη, Λιέιδα, Ταραγόνα και Ζιρόνα. Ως Αυτοδιοίκητη Περιφέρεια απολαμβάνει ιδιαίτερη αυτονομία σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και οικονομικής διαχείρισης. Έχει δικό της κοινοβούλιο και περιφερειακή κυβέρνηση, τη Ζενεραλιτάτ της Καταλονίας.
Οι Καταλανοί αποτελούν κοινότητα με βαθειά ιστορία και παράδοση που ξεκινά ήδη από τον 10ο αιώνα μ.Χ. όταν οι κομητείες της βόρειας και κεντρικής Καταλονίας ανεξαρτητοποιήθηκαν από το Φραγκικό Βασίλειο και, πρωτοστατούσης της Κομητείας της Βαρκελώνης, ξεκίνησαν μια πορεία που τους έκανε να εδραιωθούν ως σημαντική δύναμη της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου. Με την ένωση του Οίκου της Βαρκελώνης με το Στέμμα της Αραγώνας το 1137 έφεραν εις πέρας την κατάκτηση της περιοχής της Βαλένσια, των Βαλεαρίδων, της Σαρδηνίας, της Σικελίας και την εγκαθίδρυση του Δουκάτου των Αθηνών και της Νεοπάτρας, εξάγοντας τη γλώσσα τους και κερδίζοντας ηγεμονική θέση στο εμπόριο, παράλληλα με την άνθιση των καταλανικών γραμμάτων.
Ωστόσο η εξαφάνιση του καταλανικού Οίκου της Βαρκελώνης (1410), ο Καταλανικός Εμφύλιος (1462-1472) και η συγκρότηση της Ισπανικής Μοναρχίας με βάση το οικονομικά ισχυρότερο Βασίλειο της Καστίλης έφεραν την παρακμή και τον παραγκωνισμό της περιοχής. Η πολεμική που εξαπέλυσαν οι ολοένα και πιο συγκεντρωτικοί Ισπανοί μονάρχες εναντίον των καταλανικών νόμων και γλώσσας προκάλεσε τον Πόλεμο των Θεριστών (1640-1652), κατά το τέλος του οποίου αποδόθηκε η Βόρεια Καταλονία στη Γαλλία. Οι επιδιώξεις της ισπανικής μοναρχίας στην εν λόγω περιοχή καρποφόρησαν μετά τη νίκη του Φιλίππου Ε΄ στον πόλεμο της Ισπανικής Διαδοχής και την επιβολή των νόμων της Καστίλης.
Σταδιακά, και παρά την επίσημη καταδίωξη των καταλανικών από το Ισπανικό κράτος, η Καταλονία επανέκαμψε και παρά την κατοχή της από το Ναπολέοντα (1808-1814) και τους Καρλικούς Πολέμους (κατά διαστήματα μεταξύ 1833 και 1876) επέδειξε μεγάλη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη. Με την Καταλανική Αναγέννηση (Renaixença) ανανεώθηκε και πολιτισμικά, πράγμα που οδήγησε στη γέννηση του κινήματος του καταλανικού εθνικισμού στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα.
Ισπανία: Πανικός επικρατεί στην Ταραγόνα της Καταλονίας μετά τεράστια έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών.
"El Clasico": Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Καμπ Νου αλλά και σε ολόκληρη την Καταλονία εν όψει του αγώνα μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης - Έχουν συγκεντρωθεί διαδηλωτές έξω από το γήπεδο.
Μπαρτσελόνα - Ρεάλ: Απόψε στις 21.00 το "κλάσικο", που καθυστέρησε σχεδόν δύο μήνες - Φοβερό πρωτοσέλιδο της "Marca" σε κλίμα σύμπνοιας.
Καταλονία: Η αστυνομία συμβούλευσε τους ανθρώπους στην περιοχή να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους για να μην εισπνεύσουν τις αναθυμιάσεις από την πυρκαγιά και απομάκρυναν όσους βρίσκονταν σε ακτίνα 500 μέτρων από το εργοστάσιο, το οποίο ανακυκλώνει βιομηχανικούς διαλύτες.
Δεκάδες διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας, συγκεντρώθηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βαρκελώνης
Ισπανία: Καταλανοί αυτονομιστές διέκοψαν την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο που συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία.
Ισπανία: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας λόγω του φόβου για ταραχές. «Η Καταλονία δεν έχει βασιλιά», «Θάνατος στον Βουρβόνο» τα συνθήματα των Καταλανών.
Καταλονία: Περίπου 80.000 υπέρμαχοι της ενότητας της Ισπανίας διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη με κεντρικά συνθήματα όπως το «Αρκετά» και «Οι δρόμοι ανήκουν σε όλους».
Βαρκελώνη: Λίγες μέρες μετά τα σοβαρά επεισόδια στην Καταλανική πρωτεύουσα, χιλιάδες κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους.