ΚΙΝΑΛ

ΚΙΝΑΛ
Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) είναι κεντροαριστερό ελληνικό πολιτικό κόμμα. Ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2018 και πρόεδρός του είναι η Φώφη Γεννηματά.

Πρόκειται για συνασπισμό κομμάτων, στον οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Το κόμμα εκπροσωπείται στη Βουλή των Ελλήνων από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με 19 βουλευτές. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκπροσωπείται από δύο ευρωβουλευτές, στη Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Επίσης, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Εκλογή ηγεσίας

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το όνομα του νέου κόμματος. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017, ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Ιδρυτικό Συνέδριο

Στις 16 και 17 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία 4.000 περίπου συνέδρων. Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννηματά, ενώ ομιλία εκφώνησαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Α. Παπανδρέου. Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν τη δεύτερη μέρα, με θεματικές συζητήσεις για τη συγκρότηση του προγράμματος του κόμματος, αλλά και για το καταστατικό και την ιδρυτική διακήρυξη. Στην ολομέλεια του συνεδρίου ομιλία απηύθυναν οι επικεφαλής των κομμάτων που συνιστούν το Κίνημα Αλλαγής.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την έγκριση από την πλειοψηφία των συνέδρων της ιδρυτικής διακήρυξης, του καταστατικού και του προγράμματος, ενώ παρουσιάστηκε και το έμβλημα του νέου κόμματος.

Τα κόμματα που αποτελούν το Κίνημα Αλλαγής είναι:

  • Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα
  • Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών
  • Ανανέωση
  • Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία
  • Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης
  • Φωνή Δημοκρατίας
  • Μπροστά
  • Ανανεωτική Αριστερά

ΚΙΝΑΛ σχετικές ειδήσεις:

  • Φώφη Γεννηματά για κορωνοϊό: Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας

    «Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν» - Καυστικές δηλώσεις της Φώφης Γεννηματά για τα νέα μέτρα για την πανδημία

    Φώφη Γεννηματά για κορωνοϊό: Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών μέχρι το τέλος Ιουλίου, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προχώρησε σε καυστικές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης. «Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν», είπε χαρακτηριστικά.

    Φώφη Γεννηματά για κορωνοϊό: Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας
  • Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Να εξεταστεί η αίτηση ακυρότητας ζητά ο Τσοβόλας

    Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Να εξεταστεί η αίτηση ακυρότητας ζητά ο Τσοβόλας

    Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Ο Δημήτρης Τσοβόλας ζήτησε να εξεταστεί η αίτηση ακυρότητας από την Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

    Προκαταρκτική για Παπαγγελόπουλο: Να εξεταστεί η αίτηση ακυρότητας ζητά ο Τσοβόλας
  • Παύλος Χρηστίδης για Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν επιλέγει να θέσει την Τουρκία εκτός Δύσης

    Παύλος Χρηστίδης για Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν επιλέγει να θέσει την Τουρκία εκτός Δύσης

    Παύλος Χρηστίδης για Αγιά Σοφιά: Στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΙΝΑΛ, ενδεχόμενες διαγραφές και τις δηλώσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, περί πιθανής εισχώρησης μελών στη ΝΔ, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

    Παύλος Χρηστίδης για Αγιά Σοφιά: Ο Ερντογάν επιλέγει να θέσει την Τουρκία εκτός Δύσης
  • Γεννηματά για Παπανδρέου: «Δεν τίθεται θέμα διαγραφών»

    Γεννηματά: «Δεν τίθεται θέμα διαγραφών»

    Γεννηματά για Παπανδρέου: Ανέβηκαν οι τόνοι στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛ μετά την μη ψήφιση του νόμου για τις διαδηλώσεις από Παπανδρέου και Καστανίδη. Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφών.

    Γεννηματά για Παπανδρέου: «Δεν τίθεται θέμα διαγραφών»
  • Παπανδρέου σε Γεννηματά: «Έχω τις απόψεις μου» – Ζήτησε αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος

    «Έχω τις απόψεις μου» διεμήνυσε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Φώφη Γεννηματά

    Παπανδρέου σε Γεννηματά: Απάντηση έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ λέγοντας χαρατηρισιτικά «έχω τις απόψεις μου». Ταυτόχρονα ζήτησε αλλαγές στην λειτουργία του κόμματος και ξεκαθάρισε ότι δεν φλερτάρει με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Παπανδρέου σε Γεννηματά: «Έχω τις απόψεις μου» – Ζήτησε αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος
  • ΚΙΝΑΛ Γεννηματά: Όποιος δεν τηρήσει από εδώ και μπρος τις αποφάσεις της ΚΟ θέτει τον εαυτό του εκτός

    «Όποιος δεν τηρήσει από εδώ και μπρος τις αποφάσεις της ΚΟ θέτει τον εαυτό του εκτός» - Η προειδοποίηση Γεννηματά

    ΚΙΝΑΛ Γεννηματά: Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους βουλευτές του κόμματος πως νέο αντάρτικο θα οδηγήσει σε διαγραφές.

    ΚΙΝΑΛ Γεννηματά: Όποιος δεν τηρήσει από εδώ και μπρος τις αποφάσεις της ΚΟ θέτει τον εαυτό του εκτός
  • Ραλλία Χρηστίδου για Marfin: «Οι τραπεζίτες φίλοι της Νέας Δημοκρατίας ευθύνονται για τους νεκρούς»

    Ραλλία Χρηστίδου για Marfin: «Οι τραπεζίτες φίλοι της Νέας Δημοκρατίας ευθύνονται για τους νεκρούς»

    Ραλλία Χρηστίδου για Marfin: Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι οι τραπεζίτες είναι αυτοί που ευθύνονται για την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε στους εργαζόμενους της Marfin.

    Ραλλία Χρηστίδου για Marfin: «Οι τραπεζίτες φίλοι της Νέας Δημοκρατίας ευθύνονται για τους νεκρούς»
  • Χέρι-χέρι με τον Κυριάκο Βελόπουλο

    Χέρι-χέρι με τον Κυριάκο Βελόπουλο

    Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις πέρασε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Ο Σπύρος Γκουτζάνης από το blog του στο pagenews.gr τονίζει ότι η Κυριάκος Βελόπουλος δεν άλλαξε τις απόψεις του αυτός ήταν πάντα. Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από το ΚΙΝΑΛ που θέλει να θεωρεί τον εαυτό του εκφραστή του προοδευτικού χώρου.

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Χέρι-χέρι με τον Κυριάκο Βελόπουλο
  • Κίνημα Αλλαγής: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μετά τα γεγονότα στη Βουλή

    Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το ΚΙΝΑΛ μετά τα γεγονότα στη Βουλή - Zητούν διαγραφές Παπανδρέου και Καστανίδη

    Κίνημα Αλλαγής: Στις 14:00 συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής μετά τις διαφοροποιήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

    Κίνημα Αλλαγής: Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μετά τα γεγονότα στη Βουλή
ΣΕΛΙΔΑ 17 ΑΠΟ 67