Η "δύναμη" του καφέ στην παγκόσμια οικονομία
Το πιο διάσημο ρόφημα του κόσμου ξεκίνησε κάπου στην Αιθιοπία τον 12ο αιώνα.
Η ονομασία Κολομβία προέρχεται από τον Χριστόφορο Κολόμβο, πρωτοπόρο εξερευνητή της ηπείρου της Αμερικής. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον επαναστάτη της Βενεζουέλας Φρανσίσκο ντε Μιράντα, για να περιγράψει στο σύνολό του τον Νέο Κόσμο, αλλά ειδικότερα με αναφορά στις αποικίες και κτήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στη νέα ήπειρο.
Η ονομασία Κολομβία υιοθετήθηκε το 1819 από τη Δημοκρατία της Κολομβίας, στην οποία υπάγονταν όλες οι περιοχές της πρότερης ισπανικής Αντιβασιλείας της Νέας Γρανάδας, δηλαδή τα σημερινά κράτη της Κολομβίας, του Παναμά, της Βενεζουέλας και του Ισημερινοὐ (Εκουαδόρ). Το 1830, με τη διάλυση αυτού του κράτους και την απόσπαση του Εκουαδόρ και της Βενεζουέλας, η ευρύτερη περιοχή της Κουντιναμάρκα παρέμεινε ως μία νέα ανεξάρτητη χώρα με την ονομασία Δημοκρατία της Νέας Γρανάδας, περιλαμβάνοντας τις περιοχές Αντιόχεια, Μπογιακά, Κάουκα, Κουντιναμάρκα και Μαγδαλένα. Το 1858 μετονομάστηκε σε Συνομοσπονδία της Γρανάδα, ενώ αργότερα το 1863 σε Ηνωμένες Πολιτείες της Κολομβίας, πριν το σημερινό όνομα υιοθετηθεί επίσημα το 1886.
Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Μπογκοτά. Εθνική εορτή είναι η 20η Ιουλίου. Συνορεύει με τον Παναμά βορειοδυτικά, βόρεια και ανατολικά με τη Βενεζουέλα, νότια με το Εκουαδόρ (Ισημερινό) και το Περού, και ανατολικά με τη Βραζιλία. Είναι μια ενωμένη δημοκρατία που αποτελείται από 32 περιοχές. Πριν την αποίκησή της από τους Ισπανούς το 1499, οι ιθαγενείς που κατοικούσαν ήταν οι Μουίσκα, οι Κιμπάγια, οι Ταϊρόνα και άλλοι. Το 1819, κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία, ως Νέα Γρανάδα, με πρωτεύουσα την Μπογκοτά. Διαλύθηκε το 1830 και η χώρα έγινε μια συνομοσπονδία Παναμά-Κολομβίας, ονομαζόμενη ως Μεγάλη Κολομβία, (ισπανικά: Gran Colombia).
Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ισπανικά. Οι κάτοικοι σε ποσοστό 90% πρεσβεύουν το Ρωμαιοκαθολικό χριστιανικό δόγμα. Επίσης, υπάρχουν 161.205 Μάρτυρες του Ιεχωβά και 185.891 Μορμόνοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών. Οι περισσότεροι είναι μιγάδες (mestizo) σε ποσοστό 58%, το 20% είναι λευκοί, mulatto είναι το 14%, μαύροι το 4% ενώ οι υπόλοιποι είναι Αμερικανοί Ινδιάνοι. Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 75,1 χρόνια (71,5 χρόνια οι άνδρες και 78,8 οι γυναίκες).
Το πιο διάσημο ρόφημα του κόσμου ξεκίνησε κάπου στην Αιθιοπία τον 12ο αιώνα.
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Ο ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς της Μινεάπολις που κατηγορούνται για τον φόνο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ αφέθηκε χθες Τετάρτη ελεύθερος αφού κατέβαλε εγγύηση.
Latam Airlines κορωνοϊός: Σε καθεστώς χρεοκοπίας βρίσκεται η Lufthansa της Λατινικής Αμερικής, με την πανδημία να προκαλεί στην αεροπορική εταιρία σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
21 Μαΐου: Σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Τι πιο ιδανικό να παρακολουθείς ποδόσφαιρο και στην περιγραφή του αγώνα να είναι η εκρηκτική Έρικα.
Δείτε στο μοναδικό infographic του pagenews.gr για ποιες χώρες πρέπει να το σκεφτείτε πριν ταξιδέψετε, αφού εκεί έχουν γίνει οι περισσότερες δολοφονίες.
ΕΡΤ: Η δημόσια τηλεόραση αποφάσισε να γεμίσει το κενό που υπάρχει λόγων κορωνοϊού με την προοβολή αγώνων από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.
Κορωνοϊός κόσμος:
Το πανέμορφο μοντέλο και έχει αυτό το κάτι που θαυμάζουν όλοι οι άνδρες.