Ιερόσυλοι έκλεψαν το λείψανο του Αγίου Νεκταρίου στη Ναύπακτο [vid]
Λείψανο Αγίου Νεκταρίου: Οι ιερόσυλοι αφού διέσχισαν το νότιο τμήμα του ιερού ναού στη Ναύπακτο έσπασαν το τζάμι παραθύρου δίπλα από την πόρτα του ιερού και εισήλθαν στον ναό.
Η Κωνσταντινούπολη είναι διηπειρωτική πόλη στην Ευρασία, με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Η σύγχρονη πόλη με πληθυσμό 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και πολυπολιτισμική, με ανθρώπους από ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι το κυριότερο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης τόσο για τα εμπορικά αγαθά όσο και για τους ταξιδιώτες. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Η πόλη βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου μητροπολιτικού δήμου.
Η Κωνσταντινούπολη (Πόλη) είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο, που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667 π.Χ.. Από το 330μ.Χ., στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάστηκε Κωνσταντινούπολις, διατηρώντας την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, ο οποίος με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο.
Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη (Ανατολική Θράκη) και την Ασία. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (τουρκ. Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (τουρκ. Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (τουρκ. Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (324 -1453), της βραχύβιας Λατινικής (1204-1261) και της Οθωμανικής (1453-1922) με συνέπεια την ανάδειξη πολιτισμών σε μια σύμμεικτη σήμερα παρουσία.
Λείψανο Αγίου Νεκταρίου: Οι ιερόσυλοι αφού διέσχισαν το νότιο τμήμα του ιερού ναού στη Ναύπακτο έσπασαν το τζάμι παραθύρου δίπλα από την πόρτα του ιερού και εισήλθαν στον ναό.
Ρωσία Αγιά Σοφιά: Σε μια δήλωση - ντροπή προχώρησε ο Νμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, για τη μετατροπή του ιστορικού μνημείου σε τζαμί.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης για Αγιά Σοφιά: Με επιστολή του προς τον Ζοσέπ Μπορέλ και την Οντρεΐ Αζουλέ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ζητά να διασωθεί η Αγία Σοφία ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Financial Times: Στην απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά από μουσείο σε τζαμί αναφέρονται σε άρθρο τους οι Financial Times. Μάλιστα, η εφημερίδα κάνει λόγο για αυταρχική προεδρία και χαρακτηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «νεο-σουλτάνο».
Αγιά Σοφιά: «Το "τζαμί Αγιά Σοφιά" θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις τους ντόπιους και για τους τουρίστες χωρίς επιβολή εισιτηρίου» δήλωσε ο Μεχμέτ Ερσόι.
Financial Times για Αγιά Σοφιά: Ο αναλυτής της γνωστής εφημερίδας, Ντέιβιντ Γκάρντνερ σε άρθρο του αναφέρεται στους λόγους που ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση.
Le Point Ερντογάν: To γαλλικό περιοδικό, που τα έχει βάλει πολλάκις με τον Τούρκο πρόεδρο, τον «δικτάτορα», όπως τον έχει αποκαλέσει, αφιερώνει το εξώφυλλό του σε εκείνον.
Πομπέο για Αγιά Σοφιά: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως είχε κάνει πριν από λίγη ώρα κι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, δήλωσε απογοητευμένος με την επιλογή της Τουρκίας να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
Τσούμπα Άκπομ ΠΑΟΚ: Τα τουρκικά δημοσιεύματα επιμένουν να στέλνουν τον Άγγλο -με νιγηριανές ρίζες- φορ στη Φενέρ, αλλά ο «Δικέφαλος» ζητάει τουλάχιστον τα διπλάσια χρήματα για τον παραχωρήσει.