Όταν το Ελληνικό ήταν η γη της επαγγελίας των Ποντίων
Από τους καταυλισμούς Ποντίων στην μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.
Η Κωνσταντινούπολη είναι διηπειρωτική πόλη στην Ευρασία, με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Η σύγχρονη πόλη με πληθυσμό 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και πολυπολιτισμική, με ανθρώπους από ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι το κυριότερο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης τόσο για τα εμπορικά αγαθά όσο και για τους ταξιδιώτες. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Η πόλη βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου μητροπολιτικού δήμου.
Η Κωνσταντινούπολη (Πόλη) είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο, που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667 π.Χ.. Από το 330μ.Χ., στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάστηκε Κωνσταντινούπολις, διατηρώντας την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, ο οποίος με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο.
Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη (Ανατολική Θράκη) και την Ασία. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (τουρκ. Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (τουρκ. Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (τουρκ. Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (324 -1453), της βραχύβιας Λατινικής (1204-1261) και της Οθωμανικής (1453-1922) με συνέπεια την ανάδειξη πολιτισμών σε μια σύμμεικτη σήμερα παρουσία.
Από τους καταυλισμούς Ποντίων στην μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.
Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι συνεχίζουν ακάθεκτοι για την μετατροπή του μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.
Βαρβιτσιώτης Αγιά Σοφιά: Το δικό του σχόλιο έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με τη μετατροπή της Μεγάλης Εκκλησίας σε τζαμί.
ΑΕΚ: Σύσωμη η οικογένεια της ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας, τονίζοντας την παγκόσμια ιστορική σημασία του μνημείου.
Ελπιδοφόρος για Αγία Σοφία: "Συνταρακτικά" χαρακτήρισε τα νέα σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Αναλυτικά η ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Αγιά Σοφιά: To μνημείο που υπάρχει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι η πρώτη, αλλά η τρίτη μορφή του ναού - Υπήρξε και στο παρελθόν για πολλά χρόνια τζαμί.
Hurriyet Αγιά Σοφιά: Δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο ασχολούνται με την προκλητική απόφαση να μετατραπεί η Μεγάλη Εκκλησία σε τζαμί.
Γιάννα Αγγελοπούλου για Αγία Σοφία: Η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 τονίζει ότι "η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί συνιστά προσβολή της ιστορίας, της οικουμενικότητας του μνημείου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".