Κωνσταντινούπολη

Κωνσταντινούπολη
Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, αποτελώντας το οικονομικό, πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας.

Η Κωνσταντινούπολη είναι διηπειρωτική πόλη στην Ευρασία, με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Η σύγχρονη πόλη με πληθυσμό 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και πολυπολιτισμική, με ανθρώπους από ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι το κυριότερο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης τόσο για τα εμπορικά αγαθά όσο και για τους ταξιδιώτες. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Η πόλη βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου μητροπολιτικού δήμου.

Η Κωνσταντινούπολη (Πόλη) είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο, που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667 π.Χ.. Από το 330μ.Χ., στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάστηκε Κωνσταντινούπολις, διατηρώντας την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, ο οποίος με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο.

Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη (Ανατολική Θράκη) και την Ασία. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (τουρκ. Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (τουρκ. Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (τουρκ. Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (324 -1453), της βραχύβιας Λατινικής (1204-1261) και της Οθωμανικής (1453-1922) με συνέπεια την ανάδειξη πολιτισμών σε μια σύμμεικτη σήμερα παρουσία.

  • Ως πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας υπήρξε κέντρο του ελληνικού στοιχείου για περισσότερο από χίλια χρόνια.
  • Οι ιστορικές περιοχές της πόλης, με σημαντικά μνημεία, ανήκουν από το 1985 στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
  • Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης ανήκουν η Αγία Σοφία, το Επταπύργιο και τα βυζαντινά τείχη, ο ναός και η πηγή της Ζωοδόχου Πηγής, το κτίριο του Πατριαρχείου, το Φανάρι καθώς και το ανάκτορο Τοπ Καπί, το τζαμί του Σουλεϊμάν και το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ («Μπλε τζαμί»).

Κωνσταντινούπολη σχετικές ειδήσεις:

  • New York Times Τουρκία κορωνοϊός: Κρύβει την αλήθεια για τους νεκρούς

    New York Times: "Η Τουρκία κρύβει την αλήθεια για τους νεκρούς του κορωνοϊού"

    New York Times Τουρκία κορωνοϊός: Έρευνα των New York Times δείχνει πως η γειτονική μας χώρα κρύβει στοιχεία σχετικά με τους νεκρούς του κορωνοϊού.

    New York Times Τουρκία κορωνοϊός: Κρύβει την αλήθεια για τους νεκρούς
  • Γιώργος Πρίντεζης: Ένα παιδί μετράει τα άστρα

    Γιώργος Πρίντεζης: Ένα παιδί μετράει τα άστρα

    Γιώργος Πρίντεζης: Στην καλύτερη ομάδα της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα και το pagenews.gr θυμίζει στιγμές της καριέρας του.

    Γιώργος Πρίντεζης: Ένα παιδί μετράει τα άστρα
  • Γιώργος Πρίντεζης Ολυμπιακός: Στην κορυφαία ομάδα της 10ετίας της Euroleague ο Έλληνας φόργουορντ

    Γιώργος Πρίντεζης: Στην κορυφαία ομάδα της 10ετίας της Euroleague ο φόργουορντ του Ολυμπιακού

    Γιώργος Πρίντεζης Ολυμπιακός: Ύψιστη τιμή αλλά και δικαίωση για τον 35χρονο παίκτη των «Ερυθρόλευκων» καθώς συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα της περασμένης δεκαετίας της Euroleague.

    Γιώργος Πρίντεζης Ολυμπιακός: Στην κορυφαία ομάδα της 10ετίας της Euroleague ο Έλληνας φόργουορντ
  • Νέα Τούμπα: Επιμένει η τούρκικη εταιρία

    Νέα Τούμπα: Επιμένει η τούρκικη εταιρία

    Νέα Τούμπα: Η τουρκική εταιρεία ESTA Construction είναι έτοιμη να καταθέσει επίσημη πρόταση στον ΠΑΟΚ για τη Νέα Τούμπα.

    Νέα Τούμπα: Επιμένει η τούρκικη εταιρία
  • Άγιο Φως από που έρχεται: Θαύμα ή τέχνασμα

    Άγιο Φως από που έρχεται: Θαύμα ή τέχνασμα

    Άγιο Φως από που έρχεται: Το αεροσκάφος θα περιμένει στο αεροδρόμιο, και ένας εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων θα μεταφέρει το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο.

    Άγιο Φως από που έρχεται: Θαύμα ή τέχνασμα
  • Μπαμπατζίμ: Ούζο με ιστορία

    Μπαμπατζίμ: Ούζο με ιστορία

    Μπαμπατζίμ: Το οικογενειακό μυστικό της απόσταξης ταξιδεύει από γενιά σε γενιά και παράγει αποστάγματα που αιχμαλωτίζουν σε κάθε σταγόνα τους τον αρωματικό και γευστικό πλούτο του σταφυλιού και του τόπου καταγωγής τους.

    Βασίλης Διαμαντάκος
  • Βασίλης Διαμαντάκος
  • Μπαμπατζίμ: Ούζο με ιστορία
ΣΕΛΙΔΑ 30 ΑΠΟ 54