Οι ευθύνες της Κίνας
Ο Γιάννης Αντύπας με αφορμή την εξάπλωση του κοροναϊού γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την απροθυμία της Κίνας να διασφαλίσει τη δημόσια και κατ' επέκταση την παγκόσμια υγεία.
Η Κωνσταντινούπολη είναι διηπειρωτική πόλη στην Ευρασία, με το ιστορικό και εμπορικό κέντρο να βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πλευρά και περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει στην ασιατική πλευρά της Ευρασίας. Η σύγχρονη πόλη με πληθυσμό 15 εκατομμύρια κατοίκους είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και πολυπολιτισμική, με ανθρώπους από ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο, ενώ ταυτόχρονα είναι το κυριότερο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης τόσο για τα εμπορικά αγαθά όσο και για τους ταξιδιώτες. Συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αστικούς οικισμούς στην Ευρώπη και τον μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή. Η πόλη βρίσκεται εντός των ορίων του ομώνυμου μητροπολιτικού δήμου.
Η Κωνσταντινούπολη (Πόλη) είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης Βυζάντιο, που ονομάστηκε έτσι από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ο οποίος την ίδρυσε κατά το έτος 667 π.Χ.. Από το 330μ.Χ., στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ονομάστηκε Κωνσταντινούπολις, διατηρώντας την ονομασία της και μετά την κατάκτησή της από τους Τούρκους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τα χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, ο οποίος με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο.
Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη (Ανατολική Θράκη) και την Ασία. Η σύγχρονη πόλη χωρίζεται σε τρεις κύριες ζώνες που περιλαμβάνουν την παλαιά Κωνσταντινούπολη (τουρκ. Eminönü και Fatih), την περιοχή του Μπέηογλου (τουρκ. Beyoğlu) με τη συνοικία του Γαλατά και τον ομώνυμο πύργο, καθώς και το Σκούταρι (τουρκ. Üsküdar) μαζί με άλλα προάστια που βρίσκονται στην απέναντι ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.Στη μακραίωνη ιστορία της υπήρξε πρωτεύουσα τεσσάρων διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (324 -1453), της βραχύβιας Λατινικής (1204-1261) και της Οθωμανικής (1453-1922) με συνέπεια την ανάδειξη πολιτισμών σε μια σύμμεικτη σήμερα παρουσία.
Ο Γιάννης Αντύπας με αφορμή την εξάπλωση του κοροναϊού γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την απροθυμία της Κίνας να διασφαλίσει τη δημόσια και κατ' επέκταση την παγκόσμια υγεία.
Τριών Ιεραρχών 2020 ημέρα Πέμπτη: Τα σχολεία και τα φροντιστήρια θα παραμείνουν ανοιχτά ανήμερα της εορτής της εκπαίδευσης.
Ερντογάν Μέρκελ συνάντηση: Άνγκελα Μέρκελ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Λιβύη: «Για χάος στην Μεσόγειο» έκανε λόγο ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη. «Πρέπει να επιταχύνουμε την επίλυση», τόνισε παράλληλα.
Άνγκελα Μέρκελ: Η καγκελάριος της Γερμανίας διεξάγει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη θέτοντας επί τάπητος όλα τα φλέγοντα θέματα.
Άγιος Τιμόθεος του Αποστόλου: Στις 22 Ιανουαρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του αγίου Τιμόθεου του Αποστόλου από την Εκκλησία.
Όσιος Μάξιμος ο ομολογητής: Στις 21 Ιανουαρίου γιορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του οσίου Μαξίμου του ομολογητή από την Εκκλησία.
Διάσκεψη του Βερολίνου: Η Διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 το απόγευμα και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αντόνιο Γκουτέρες.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι στη Λιβύη μέχρι να αναγνωρισθούν τα δικαιώματά της στη Μεσόγειο".