Κώστας Καραμανλής

Κώστας Καραμανλής
Ο Κώστας Καραμανλής είναι Έλληνας πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την περίοδο 2004 - 2009. Εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ το 1997.

Ο Κώστας Καραμανλής γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Είναι παντρεμένος με τη Νατάσσα Παζαΐτη από το 1998 και από το 2003 είναι πατέρας δύο δίδυμων παιδιών, του Αλέξανδρου και της Αλίκης. Το 2004 εξελέγη για πρώτη φορά Πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Κώστα Σημίτη, ενώ επανεξελέγη στις εκλογές του 2007. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009 η Νέα Δημοκρατία κατέλαβε τη 2η θέση με ποσοστό 33,48% των ψήφων και 91 έδρες στη νέα Βουλή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, προκηρύσσοντας έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού. Στην Πρωθυπουργία τον διαδέχθηκε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

Ανιψιός του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14 Σεπτεμβρίου 1956. Ο πατέρας του Αλέκος Καραμανλής, ιδιοκτήτης εταιρείας χωματουργικών εργασιών, παντρεύτηκε το 1944 την Αλίκη Γεωργούλη. Έχει ένα μεγαλύτερο αδερφό, τον Γιώργο.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) το 1974, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεχίζοντας τις σπουδές του έγινε κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο Tufts και το τμήμα νομικής και διπλωματίας (Fletcher School of Law and Diplomacy), όπου και έγινε επίσης κάτοχος διδακτορικού διπλώματος. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ιστορία της διπλωματίας.

Συνέγραψε το βιβλίο «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ελλάδος 1928 – 1932». Από το 1987 έως το 1989 άσκησε τη δικηγορία ενώ συνεργάστηκε και με το περιοδικό «Οικονομικός Ταχυδρόμος». Προλόγισε, επίσης, σειρά άλλων ιστορικών άρθρων και εκδόσεων. Είναι μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και ισόβιο μέλος – σύμβουλος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».

Ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, όπου και υπήρξε υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα από το 1974 έως το 1979 και από το 1984 έως το 1989. Εξελέγη πολλές φορές στα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πρωθυπουργία διάφορες υποθέσεις απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη, σε κάποιες εκ των οποίων ενεπλάκησαν στενοί συνεργάτες του. Αναλυτές ανέφεραν ότι εξαιτίας των υποθέσεων αυτών υπέστη μεγάλη φθορά η δημόσια εικόνα του, παρ’ όλο που σε κάποιες από αυτές ο ίδιος δεν είχε προσωπική ανάμειξη. Ανάμεσα σε αυτές μπορεί να αναφερθεί:

  • η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου
  • η υπόθεση των δομημένων ομολόγων
  • η υπόθεση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου
  • ο θάνατος του Διοικητή του ΙΚΑ Ι. Βαρθολομαίου
  • η απαγωγή Πακιστανών το καλοκαίρι του 2005
  • η υπόθεση των υποκλοπών, στην οποία θύμα ήταν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Με απόφαση του Γ΄ Τακτικού Ανακριτή, η δικογραφία της υπόθεσης των υποκλοπών συνενώθηκε με τη δικογραφία της υπόθεσης «Σχέδιο Πυθία Ι» για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού.

Κώστας Καραμανλής σχετικές ειδήσεις:

  • Η έλλειψη στρατηγικής και η παραπομπή στη Χάγη

    Η έλλειψη στρατηγικής και η παραπομπή στη Χάγη

    Τα ελληνοτουρκικά και οι τελευταίες τελευταίες δηλώσεις του Κώστα Σημίτη για τα 20 χρόνια από τη συμφωνία στο Ελσίνκι, αλλά και οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη σχολιάζονται από τον Σπύρο Γκουτζάνη στο blog του στο pagenews.gr

    Σπύρος Γκουτζάνης
  • Σπύρος Γκουτζάνης
  • Η έλλειψη στρατηγικής και η παραπομπή στη Χάγη
  • Κώστας Καραμανλής: Δεν θα ανεχθούμε νταβατζιλίκια και εκβιασμούς

    Κώστας Καραμανλής: Δεν θα ανεχθούμε νταβατζιλίκια και εκβιασμούς

    Κώστας Καραμανλής: Ο υπουργός Μεταφορών εξέφρασε την οργή του για την έκτακτη κινητοποίηση και τη στάση εργασίας των υπαλλήλων του Μετρό, κάνοντας λόγο για «σκληρή απάντηση».

    Κώστας Καραμανλής: Δεν θα ανεχθούμε νταβατζιλίκια και εκβιασμούς
  • Ας αφήσουμε την εθνική υποκρισία μας

    Ας αφήσουμε την εθνική υποκρισία μας

    Ο πολιτικός αναλυτής και υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης αρθρογραφεί στο pagenews.gr και σχολιάζει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με την Τουρκία, ενώ στέκεται ιδιαίτερα, στις δηλώσεις του Κώστα Σημίτη που έγιναν πριν από λίγες ημέρες.

     Ζαχαρίας Ζούπης
  • Ζαχαρίας Ζούπης
  • Υπεύθυνος Ερευνών της Opinion Poll και Πολιτικός Αναλυτής
    Ας αφήσουμε την εθνική υποκρισία μας
  • ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν πολύ σοβαρό ζήτημα για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών»

    ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν πολύ σοβαρό ζήτημα για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών»

    ΣΥΡΙΖΑ: Πηγές κοντά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της Νέας Δημοκρατίας εκμεταλλευόμενος τα ελληνοτουρκικά

    ΣΥΡΙΖΑ: «Τα ελληνοτουρκικά αποτελούν πολύ σοβαρό ζήτημα για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών»
  • Παύλος Πολάκης: Σκληρή επίθεση σε Κώστα Σημίτη με αφορμή το χθεσινό άρθρο του

    Παύλος Πολάκης: Σκληρή επίθεση σε Κώστα Σημίτη με αφορμή το χθεσινό άρθρο του

    Παύλος Πολάκης: Με αφορμή το άρθρο του Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, του επιτέθηκε μέσω Facebook.

    Παύλος Πολάκης: Σκληρή επίθεση σε Κώστα Σημίτη με αφορμή το χθεσινό άρθρο του
  • Κώστας Σημίτης για ελληνοτουρκικά: Μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε

    Κώστας Σημίτης για ελληνοτουρκικά: Μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε

    Κώστας Σημίτης: Ο πρώην πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στον Κώστα Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα αναφέρει πως «σήμερα ίσως και να είχαμε μία διαφορετική Τουρκία».

    Κώστας Σημίτης για ελληνοτουρκικά: Μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε
  • Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά με 12,3% η Νέα Δημοκρατία – Ποιόν θέλουν οι Έλληνες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά με 12,3% η Νέα Δημοκρατία – Ποιόν θέλουν οι Έλληνες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Δημοσκόπηση MRB: Με διαφορά 12,3% ποσοστιαίων μονάδων προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δείχνουν οι τάσεις της MRB. Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί. Ποιον θέλουν οι πολίτες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά με 12,3% η Νέα Δημοκρατία – Ποιόν θέλουν οι Έλληνες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • Αποκλειστικές φωτογραφίες: Διευθύντρια Κλινικής Χειρουργικής η Νατάσα Παζαϊτη

    Αποκλειστικές φωτογραφίες: Διευθύντρια Κλινικής Χειρουργικής η Νατάσα Παζαϊτη

    Είναι οι στιγμές που η κα Νατάσα Παζαϊτη, σύζυγος του Κώστα Καραμανλή, ετοιμάζεται να πάει στο χειρουργείο στην ιδιωτική κλινική της οποίας είναι διευθύντρια στο τμήμα Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας και αποκατάστασης μαστού.

    Αποκλειστικές φωτογραφίες: Διευθύντρια Κλινικής Χειρουργικής η Νατάσα Παζαϊτη
  • Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Ήταν μόλις 15 χρονών

    Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Ήταν μόλις 15 χρονών

    Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 πέφτει νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα, στα Εξάρχεια. To pagenews.gr θυμάται και εξιστορεί την ιστορία που συγκλόνισε την Ελλάδα και όλα όσα ακολούθησαν της δολοφονίας του 15χρονου παιδιού.

    Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Ήταν μόλις 15 χρονών
ΣΕΛΙΔΑ 9 ΑΠΟ 14