Κουνούπια

Κουνούπια
Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae με 3.500 περίπου είδη ανά τον κόσμο. Θεωρείται, ως ζώο, ο νούμερο ένα φονιάς ανθρώπων παγκοσμίως.

Το λεπτό και μακρύ σώμα του ενήλικου κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει μακριά, πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα. Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα, προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν και να κάνουν αυγά.

Εφόσον το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του τα οποία και τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού και στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα. Μερικές προνύμφες από κάποια είδη κουνουπιών τρέφονται με άλλα κουνούπια ή άλλα μικρά έντομα. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και εφοδιασμένες με δύο αναπνευστικά συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν τόσο κάτω από το νερό όσο και από πάνω.

Η ελαστικότητα που έχουν στο κάτω μέρος της κοιλιάς τους, δίνει τη δυνατότητα στις προνύμφες να μετακινούνται με ταχύτητα χτυπώντας το νερό. Όταν το κουνούπι ενηλικιωθεί τότε βγαίνει από τη ράχη της προνύμφης που φέρει μια σχισμή στο πάνω μέρος της και στη συνέχεια χρησιμοποιεί το σώμα της για να επιπλεύσει στο νερό, πριν καταφέρει να πετάξει.

Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή. Το σφύριγμα που κάνουν προέρχεται από το συγχρονισμένο τους φτερούγισμα. Παρασύρονται εύκολα από τον άνεμο και έτσι μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο.

Το θηλυκό τρυπάει το δέρμα με 6 «καρφίτσες» που έχει στο στόμα του, βγάζει ένα αιμολυτικό και αντιισταμινικό σάλιο και με τη προβοσκίδα του ρουφά το αίμα που καταλήγει στην κοιλιά του. Ανάλογα με την ποσότητα, αυτή μεγαλώνει, αφού έχει μεγάλη ελαστικότητα. Το τσίμπημα του κουνουπιού προκαλεί κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και έντονη ενοχλητική φαγούρα. Παρά την άποψη που επικρατεί, ένα σκούρο δέρμα προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια παρά ένα ανοιχτόχρωμο.

Τα κουνούπια αποτελούν πολλές φορές βάσανο στη διαμονή και εγκατάσταση του ανθρώπου σε αρκετά μέρη της γης. Έτσι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα προφύλαξης, όπως κουνουπιέρες, απωθητικά υγρά, κρέμες αλλά και μέσα εξόντωσης, με διάφορα εντομοκτόνα, καθώς επίσης αποξήρανση βαλτότοπων και ελών.

Στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως 3 διαδεδομένα γένη κουνουπιών:

  • Ο ανωφελής (Anopheles spp.) . Το γένος αυτών των κουνουπιών είναι ο φορέας της ελονοσίας και των ασθενειών της εγκεφαλίτιδας και φιλαρίασης. Τα ενήλικα κουνούπια του γένους αυτού αναγνωρίζονται από τη στάση του σώματος τους, όπου η προβοσκίδα, το κεφάλι και το σώμα είναι σε μία ευθεία γραμμή. Επίσης τα φτερά τους φέρουν μικρά στίγματα. Με το τσίμπημά του σε άτομο που έχει ελονοσία, το θηλυκό μαζί με το αίμα ρουφάει και το πλασμώδιο στο οποίο οφείλεται η ασθένεια. Μέσα στο σώμα του κουνουπιού το μικρόβιο παραμένει και αναπτύσσεται. Στη συνέχεια μεταφέρεται στους σιελογόνους αδένες του και έτσι με νέο τσίμπημα σε σώμα υγιούς ανθρώπου, μεταφέρει μέσω του σάλιου του το μικρόβιο στον οργανισμό του. Το ανωφελές κουνούπι ζει από 18 μέρες μέχρι 4-5 εβδομάδες.
  • Το κοινό κουνούπι (Culex spp.). Πολλαπλασιάζεται σε στάσιμα και μολυσμένα νερά αλλά και σε μέρη όπου υπάρχει αρκετή υγρασία. Η προβοσκίδα του είναι διακεκομμένη και προς τα κάτω σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα του. Τα φτερά του είναι χρωματικά ομοιόμορφα. Τα αβγά του τα γεννάει στην επιφάνεια του νερού και αυτά επιπλέουν κατά ομάδες των 100 ή και περισσοτέρων. Ζει 10-15 μέρες αλλά σε ψυχρές συνθήκες μπορεί να ζήσει και περισσότερο. Μπορεί να μεταφέρει την ασθένεια της εγκεφαλίτιδας, αλλά αρκετά δύσκολα, ενώ την ασθένεια της φιλαρίασης μόνο σε τροπικές περιοχές.
  • Το γένος αηδής (Aedes spp.) μεταδίδει τον Κίτρινο πυρετό. Διαφέρει από το κοινό κουνούπι στο ασημένιο χρώμα που έχει ο θώρακάς του. Το άκρο της κοιλιάς του θηλυκού είναι μυτερό και έχει διάφορα αισθητήρια εξαρτήματα που εξέχουν. Οι προνύμφες του γένους αυτού είναι κοντές και χοντρές ενώ τα αβγά του έχουν τη δυνατότητα να αντέχουν και έξω από το νερό για αρκετό καιρό. Αναπαράγεται μετά από πλημμύρες σε δεξαμενές βρόχινου νερού ή σε αρμυρά έλη. Η ζωή του είναι συνήθως σύντομη (10-15 μέρες) αλλά κάτω από κατάλληλες ψυχρές κλιματολογικές συνθήκες μπορεί να ζήσει έως και μερικούς μήνες.

Κουνούπια σχετικές ειδήσεις:

  • Κίνδυνος από τα κουνούπια για τον κορωνοϊό – Τι λένε οι ειδικοί

    Κίνδυνος από τα κουνούπια για τον κορωνοϊό - Τι λένε οι ειδικοί

    Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες, ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια.

    Κίνδυνος από τα κουνούπια για τον κορωνοϊό – Τι λένε οι ειδικοί
  • Κατά τα λοιπά;

    Κατά τα λοιπά;

    Ο Γιάννης Αντύπας με αφορμή τον κορωνοϊό και το μεταναστευτικό γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το πόσο σημαντικό είναι να αποδεχθούμε τη ζωή όπως είναι. Παράλληλα, τονίζει πως δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε να ζούμε πάντα υπό απειλή.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Κατά τα λοιπά;
  • Εφαρμογή στο κινητό σε προειδοποιεί ότι …πλησιάζει κουνούπι

    Εφαρμογή στο κινητό σε προειδοποιεί ότι …πλησιάζει κουνούπι

    Ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για το κινητό όπου σε ενημερώνει ότι πλησιάζει κουνούπι.

    Εφαρμογή στο κινητό σε προειδοποιεί ότι …πλησιάζει κουνούπι
  • Βάλτε ένα κομμένο λεμόνι δίπλα σας πριν κοιμηθείτε – Απίθανο τι θα συμβεί

    Βάλτε ένα κομμένο λεμόνι δίπλα σας πριν κοιμηθείτε – Απίθανο τι θα συμβεί

    Όταν διαβάσετε τις ευεργετικές ιδιότητες του λεμονιού θα σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε μόνο στο φαγητό.

    Βάλτε ένα κομμένο λεμόνι δίπλα σας πριν κοιμηθείτε – Απίθανο τι θα συμβεί
  • Αμείλικτη φύση

    Αμείλικτη φύση

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις βροχές των τελευταίων ημερών και για τις δύσκολες καταστάσεις που έρχονται.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Αμείλικτη φύση
  • Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 20 ανήλθαν οι νεκροί

    Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 20 ανήλθαν οι νεκροί

    Ιός Δυτικού Νείλου: Επιπλέον 5 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από τον ιό, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα να φτάσει τους 20 ο αριθμός των νεκρών.

    Ιός Δυτικού Νείλου: Στους 20 ανήλθαν οι νεκροί
  • Βραζιλία: Ο δάγκειος πυρετός σκοτώνει τέσσερις φορές περισσότερους φέτος

    Βραζιλία: Ο δάγκειος πυρετός σκοτώνει τέσσερις φορές περισσότερους φέτος

    Βραζιλία: Σε τετραπλάσιους ανθρώπους στο διάστημα από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο έχει στοιχίσει τη ζωή φέτος σε σχέση με πέρυσι ο δάγκειος πυρετός.

    Βραζιλία: Ο δάγκειος πυρετός σκοτώνει τέσσερις φορές περισσότερους φέτος
  • Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερις θάνατοι και 47 νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα

    Σαρώνει ο Ιός του Δυτικού Νείλου - Έφτασαν τους 10 οι νεκροί

    Ιός Δυτικού Νείλου: Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται ο Ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί τέσσερις νεκροί και συνολικά 47 νέα κρούσματα λοίμωξης. Από την αρχή του χρόνου οι νεκροί έχουν φτάσει τους 10.

    Ιός Δυτικού Νείλου: Τέσσερις θάνατοι και 47 νέα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα