Η Κοζάνη είναι πόλη της Μακεδονίας, έδρα του δήμου Κοζάνης και πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στη δυτική Μακεδονία. Επίσης, αποτελεί την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Είναι χτισμένη ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων, 15 χλμ βορειοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου, σε υψόμετρο 720 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Απέχει 120 χλμ από τη Θεσσαλονίκη και 470 χλμ από την Αθήνα. Έχει πληθυσμό 41.066 κατοίκους, ενώ ο νέος διευρυμένος Καλλικρατικός Δήμος έχει 71.388 κατοίκους (απογραφή 2011).
Στην πόλη στεγάζονται τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, είναι η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Εφετείου της Δυτικής Μακεδονίας, του Α’ Σώματος Στρατού της Ελλάδας και της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Αξιοθέατα
Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα μετά από αυτή της Αθήνας, και διαθέτει 153.000 τόμους, περισσότερα από 380 χειρόγραφα, 315 κώδικες και πολλές σπάνιες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και ένα από τα 17 σωζόμενα πρωτότυπα της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου. Για το λόγο αυτό η Κοζάνη είχε ενταχθεί στο Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων με αντικείμενο προώθησης το Βιβλίο και την Ανάγνωση. Έτσι συστήθηκε το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης και καθιερώθηκε η Κοζάνη ως πόλη του Βιβλίου. Το Ινστιτούτο έπαψε να υφίσταται μετά την εφαρμογή του νόμου Καλλικράτη.
Το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο Κοζάνης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και στεγάζεται σε κτήριο μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κοζάνης στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο, γνωστό ως Παναγιωτίδειο Αρχοντικό, δωρεά του Δήμου Κοζάνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.
Τα Αρχοντικά του Γρ. Βούρκα και Γ. Λασσάνη από τα λίγα εναπομείναντα στην πόλη. Το αρχοντικό Γρ. Βούρκα είναι κτίσμα του 18ου αι., το οποίο παρουσιάζει ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής κυρίως άποψης και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό μνημείο. Στο αρχοντικό του Γ. Λασσάνη λειτουργεί η Δημοτική Χαρτοθήκη όπου μεταξύ των άλλων εκτίθεται και ένα από τα ελάχιστα πρωτότυπα της χάρτας του Ρήγα Φερραίου.
Ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου (17ος αι.) με τις σημαντικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το καμπαναριό – σύμβολο της Κοζάνης. Άλλα αξιόλογα διατηρητέα κτήρια της πόλης είναι, το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας, το “Δρίζειο” κληροδότημα, το “Βαλταδώρειο” γυμνάσιο, το ξενοδοχείο “Ερμιόνειον” κ.ά.
Το πάρκο Κουρί και το πάρκο του Αγίου Δημητρίου, όπου βρίσκονται το πνευματικό κέντρο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της πόλης. Ο Δημοτικός Κήπος Κοζάνης που δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού στρατοπέδου Ψυχογιου κερδίζει τις εντυπώσεις προσφέροντας οξυγόνο στην πόλη.
Κοζάνη με μια ματιά
Η πόλη υπάγεται στον δήμο Κοζάνης.
Είναι πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Επίσης είναι έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Κοζάνη σχετικές ειδήσεις:
Πρώτη και σήμερα στα κρούσματα η Αττική - Που εντοπίστηκαν και τα 170
Ελλάδα κορωνοϊός: Σήμερα ανακοινώθηκαν 170 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου εκ των οποίων τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική καταγράφηκαν 51 νέα κρούσματα ενώ στη Θεσσαλονίκη 18.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική - Που εντοπίστηκαν τα υπόλοιπα
Ελλάδα κορωνοϊός: «SOS» εκπέμπει η Αττική καθώς όλο και αυξάνονται οι νοσούντες με κορωνοϊό. Δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή και των 284 νέων κρουσμάτων στη χώρα μας.
Στο «κόκκινο» Αττική και Θεσσαλονίκη - Που εντοπίστηκαν τα υπόλοιπα κρούσματα
Ελλάδα κορωνοϊός: Την πρώτη θέση της λίστας με τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές έχει για ακόμα μια ημέρα η Αττική. Πίσω της βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Δείτε αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή και των 264 νέων κρουσμάτων στη χώρα μας.
Πάνω από τα μισά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Πού εντοπίστηκαν τα 269 κρούσματα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ο ιός δυστυχώς επιμένει και στη χώρα μας με αποτέλεσμα τα κρούσματα να παραμένουν σε πολύ ψηλά επίπεδα. Δείτε αναλυτικά τη γεωγραφική κατανομή τους.