Στους 555 συνολικά οι νεκροί στρατιωτικοί στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όποτε και σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι.
Η Κύπρος βρίσκεται γεωγραφικά νοτίως της Τουρκίας, δυτικά του Λιβάνου και της Συρίας, βορειοδυτικά του Ισραήλ, βορείως της Αιγύπτου και νοτιοανατολικά της Ελλάδας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκ του νόμου κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Ωστόσο, το νησί εκ των πραγμάτων διοικείται από δύο κύρια μέρη.
Την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ελέγχει περίπου το 58% της έκτασης του νησιού και την ούτω καλούμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (37% του νησιού), η οποία προέκυψε ύστερα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974 και αποτελεί υποτελή κατοχική διοίκηση του Τουρκικού κράτους. Περίπου το 5% του νησιού καταλαμβάνεται από τον ΟΗΕ (Πράσινη Γραμμή) και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί τις περιοχές κυρίαρχων βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. Το διεθνές δίκαιο και o OHΕ θεωρεί το βόρειο τμήμα του νησιού υπό κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων και η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της θεωρείται παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 και της Ευρωζώνης το 2008. Θεωρείται ανεπτυγμένη χώρα, με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο.
Βρίσκεται ανατολικά της Ελλάδας (Καστελλόριζο), νότια της Τουρκίας (μόλις 64 χιλιόμετρα/40 ναυτικά μίλια), δυτικά της Συρίας και βόρεια της Αιγύπτου. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Μεσογείου μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Γεωγραφικά η Κύπρος ανήκει στην Μέση Ανατολή. Ωστόσο, επειδή ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά η Κύπρος έχει δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, θεωρείται μέρος μόνο της Δύσης και της Ευρώπης. Θεωρείται σήμερα το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.
Οι κάτοικοι της Κύπρου εντάσσονται — με βάση την καταγωγή, τη γλώσσα, την πολιτιστική παράδοση και το θρήσκευμα — σε μία από τις δύο κοινότητες που προνοούνται από το Άρθρο 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε την Ελληνική είτε την Τουρκική. Η πλειονότητα των κατοίκων σήμερα, περιλαμβανομένων των τριών αναγνωρισμένων θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων (Καθολικών), ανήκει κατά 78% στην Ελληνική κοινότητα. Στην Κύπρο διαμένει επίσης μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων, οι οποίοι στα τέλη του 2011 συνιστούσαν το 21,4% του πληθυσμού της.
Ως αποτέλεσμα της εισβολής που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974 και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, 200.000 Έλληνες Κύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν ως πρόσφυγες στο νότιο τμήμα του νησιού. Παράλληλα, οι Τούρκοι Κύπριοι, καθώς και μεγάλος αριθμός εποίκων μεταφέρθηκαν στον κατεχόμενο από την Τουρκία βορρά, ο οποίος και ανακηρύχθηκε τελικά μονομερώς ως ανεξάρτητο κράτος το 1983, με την ονομασία “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.
Η ΤΔΒΚ δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη από κανένα κράτος – μέλος του ΟΗΕ, πλην της Τουρκίας. O πληθυσμός στις περιοχές της Κύπρου υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανερχόταν στο τέλος του 2011 στους 840.407 κατοίκους, μεγάλο μέρος των οποίων (20,3%) αποτελούν ξένοι υπήκοοι.
Από μορφολογικής άποψης η Κύπρος υποδιαιρείται στις ακόλουθες μορφολογικές περιφέρειες:
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι μάχες έχουν φτάσει στο χειρότερο επίπεδο μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όποτε και σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι.
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Πούτιν και Ερντογάν επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία της εκεχειρίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Μόσχας, και θεωρητικά τέθηκε σε εφαρμογή το Σάββατο.
Τζέφρι Πάιατ: Εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων από την Άγκυρα η Αθήνα εντείνει τις διπλωματικές επαφές της.
Ελληνοτουρκικά: Τους εκπροσώπους των κομμάτων θα ενημερώσει ο υπουργός Εξωτερικών αύριο Πέμπτη.
ΕΕ «χρυσά διαβατήρια»: Η Κομισιόν αντιδρά στο σκάνδαλο που είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από το ρεπορτάζ του Al Jazeera. Είναι πιθανό η Κύπρος να λογοδοτήσει στην Δικαιοσύνη.
Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει για τη νέα ελληνοτουρκική κρίση. Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει ότι «η Τουρκία ζητά ευθέως την κατάλυση κάθε πτυχής της εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου και την παραίτηση από κάθε άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος. Κατάλυση του κράτους και παράδοση δίχως πόλεμο απαιτεί».
Αναστασιάδης βίντεο Al Jazeera: Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαντάει στον λόγο που δεν ήθελε να δεχτεί ερωτήσεις από δημοσιογράφος για το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Κύπρο.
Κύπρος «χρυσά» διαβατήρια: Αρνείται να παραιτηθεί ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, μετά την εμπλοκή του στα σκάνδαλο διαφθοράς. Οι βουλευτές απαντούν με αποχή μέχρι να παραιτηθεί.
Τουρκία σε Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απάντηση στην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Όρταγκους, που πήρε θέση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, έδωσε η Άγκυρα σημειώνοντας πως «η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αυτές που δημιουργούν την ένταση στην περιοχή».