Κύπρος

Κύπρος
Η Κύπρος, επίσημα Κυπριακή Δημοκρατία ή Δημοκρατία της Κύπρου, όπως αναφέρεται στο Σύνταγμα, είναι ανεξάρτητο νησιωτικό κράτος της ανατολικής Μεσογείου και το τρίτο μεγαλύτερο σε πληθυσμό και έκταση στην Μεσόγειο.

Η Κύπρος βρίσκεται γεωγραφικά νοτίως της Τουρκίας, δυτικά του Λιβάνου και της Συρίας, βορειοδυτικά του Ισραήλ, βορείως της Αιγύπτου και νοτιοανατολικά της Ελλάδας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκ του νόμου κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Ωστόσο, το νησί εκ των πραγμάτων διοικείται από δύο κύρια μέρη.

Την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ελέγχει περίπου το 58% της έκτασης του νησιού και την ούτω καλούμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (37% του νησιού), η οποία προέκυψε ύστερα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974 και αποτελεί υποτελή κατοχική διοίκηση του Τουρκικού κράτους. Περίπου το 5% του νησιού καταλαμβάνεται από τον ΟΗΕ (Πράσινη Γραμμή) και από το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί τις περιοχές κυρίαρχων βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας. Το διεθνές δίκαιο και o OHΕ θεωρεί το βόρειο τμήμα του νησιού υπό κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων και η ανακήρυξη ανεξαρτησίας της θεωρείται παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 και της Ευρωζώνης το 2008. Θεωρείται ανεπτυγμένη χώρα, με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο.

Βρίσκεται ανατολικά της Ελλάδας (Καστελλόριζο), νότια της Τουρκίας (μόλις 64 χιλιόμετρα/40 ναυτικά μίλια), δυτικά της Συρίας και βόρεια της Αιγύπτου. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί της Μεσογείου μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Γεωγραφικά η Κύπρος ανήκει στην Μέση Ανατολή. Ωστόσο, επειδή ιστορικά, πολιτιστικά και οικονομικά η Κύπρος έχει δεσμούς με την Ευρώπη και ιδιαίτερα με την Ελλάδα, θεωρείται μέρος μόνο της Δύσης και της Ευρώπης. Θεωρείται σήμερα το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης.

Οι κάτοικοι της Κύπρου εντάσσονται — με βάση την καταγωγή, τη γλώσσα, την πολιτιστική παράδοση και το θρήσκευμα — σε μία από τις δύο κοινότητες που προνοούνται από το Άρθρο 2 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε την Ελληνική είτε την Τουρκική. Η πλειονότητα των κατοίκων σήμερα, περιλαμβανομένων των τριών αναγνωρισμένων θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων (Καθολικών), ανήκει κατά 78% στην Ελληνική κοινότητα. Στην Κύπρο διαμένει επίσης μεγάλος αριθμός ξένων υπηκόων, οι οποίοι στα τέλη του 2011 συνιστούσαν το 21,4% του πληθυσμού της.

Ως αποτέλεσμα της εισβολής που διέπραξε η Τουρκία στην Κύπρο το 1974 και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού, 200.000 Έλληνες Κύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν ως πρόσφυγες στο νότιο τμήμα του νησιού. Παράλληλα, οι Τούρκοι Κύπριοι, καθώς και μεγάλος αριθμός εποίκων μεταφέρθηκαν στον κατεχόμενο από την Τουρκία βορρά, ο οποίος και ανακηρύχθηκε τελικά μονομερώς ως ανεξάρτητο κράτος το 1983, με την ονομασία “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”.

Η ΤΔΒΚ δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητη από κανένα κράτος – μέλος του ΟΗΕ, πλην της Τουρκίας. O πληθυσμός στις περιοχές της Κύπρου υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας ανερχόταν στο τέλος του 2011 στους 840.407 κατοίκους, μεγάλο μέρος των οποίων (20,3%) αποτελούν ξένοι υπήκοοι.

Από μορφολογικής άποψης η Κύπρος υποδιαιρείται στις ακόλουθες μορφολογικές περιφέρειες:

  • Στο ορεινό σύμπλεγμα Τρόοδος που δεσπόζει στο κεντρο-νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο (1.953 μ.)
  • Στη βόρεια οροσειρά του Πενταδάκτυλου, με ψηλότερη κορυφή τον Κυπαρισσόβουνο (1.024 μ.)
  • Στην κεντρική πεδιάδα της Μεσαορίας, που εκτείνεται μεταξύ των δύο προηγουμένων και την οποία διασχίζουν δυο ποταμοί-χείμαρροι, ο Πεδιαίος και ο Γιαλιάς.
  • Στη λοφώδη περιοχή γύρω από το σύμπλεγμα του Τροόδους και
  • Στις παράκτιες πεδιάδες και ακτές.

Κύπρος σχετικές ειδήσεις:

  • Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει η Ελλάδα «μεζές», αλλά αν θα γίνει η Τουρκία μπουφές

    Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει η Ελλάδα «μεζές», αλλά αν θα γίνει η Τουρκία μπουφές

    Ο Λάμπρος Καλαρρύτης στο νέο του blog στο pagenews.gr γράφει ότι η κίνηση της μη ανανέωσης της NAVTEX για το Oruc Reis είναι μια δήθεν κίνηση εκτόνωσης από την Τουρκία. Η αποκλιμάκωση δεν προκύπτει από πουθενά, αναφέρει, ενώ σημειώνει ότι «το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει η Ελλάδα μεζές, αλλά αν θα γίνει η Τουρκία μπουφές σε μια γεωπολιτική δεξίωση με πολλούς καλεσμένους». Κάτι το οποίο έχει βάση και οι Τούρκοι το γνωρίζουν, υπογραμμίζει.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνει η Ελλάδα «μεζές», αλλά αν θα γίνει η Τουρκία μπουφές
  • Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη

    Βαρβιτσιώτης για Τουρκία: «Έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη»

    Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε σε ένα συμβάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αφορούσε στη γειτονική χώρα.

    Βαρβιτσιώτης Τουρκία: Έχει βρει κλειστές πόρτες στην Ευρώπη
  • Πέτσας για Oruc Reis: Περιμένουμε συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία

    Πέτσας για αποχώρηση Oruc Reis: Περιμένουμε συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία

    Πέτσας για Oruc Reis: «Το γεγονός ότι φαίνεται ότι δεν ανανεώνει τη Navtex είναι ένα θετικό βήμα και ως τέτοιο το αξιολογούμε και το παρακολουθούμε» δήλωσε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

    Πέτσας για Oruc Reis: Περιμένουμε συνέχεια και συνέπεια από την Τουρκία
  • Oruc Reis: Στην Αττάλεια το τουρκικό ερευνητικό – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX

    Στην Αττάλεια το Oruc Reis - Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX

    Oruc Reis: Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX, η οποία είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2 – 12 Σεπτεμβρίου.

    Oruc Reis: Στην Αττάλεια το τουρκικό ερευνητικό – Δεν ανανεώθηκε η τουρκική NAVTEX
  • Πομπέο Τουρκία: Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες – Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο

    Μήνυμα Πομπέο σε Τουρκία: «Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες - Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο»

    Πομπέο Τουρκία: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους, υπενθυμίζοντας πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα διαμοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Πομπέο Τουρκία: Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες – Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο
  • Συνάντηση Αναστασιάδη – Πομπέο: Στο προσκήνιο η παράνομη τουρκική δραστηριότητα

    Συνάντηση Αναστασιάδη - Πομπέο: Στο προσκήνιο η παράνομη τουρκική δραστηριότητα

    Συνάντηση Αναστασιάδη - Πομπέο: "Με χαρά καλωσορίζω τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε μια στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο", αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κύπριος πρόεδρος.

    Συνάντηση Αναστασιάδη – Πομπέο: Στο προσκήνιο η παράνομη τουρκική δραστηριότητα
  • Κόντε ΕΕ: «Να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα στην πράξη»

    Κόντε προς ΕΕ: «Να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα στην πράξη»

    Κόντε ΕΕ: Τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης δίνουν έμφαση στις θέσεις του Ιταλού πρωθυπουργού για την Ελλάδα, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη στάση της ΕΕ.

    Κόντε ΕΕ: «Να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα στην πράξη»
ΣΕΛΙΔΑ 28 ΑΠΟ 143