Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο
Πολιτική Προστασία: Σε επιφυλακή θα βρίσκεται και σήμερα ο κρατικός μηχανισμός αφού ελοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αρκετές περιοχές.
Το όνομα Κύθηρα έχει βαθιά στην ιστορία τις ρίζες του. Ο Όμηρος το αναφέρει στο επικό του έργο, την Ιλιάδα, ενώ η θεά Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα, ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια (Ακύθηρος λεγόταν ο στερούμενος θέλγητρων άνθρωπος). Και άλλοι όμως σπουδαίοι συγγραφείς της αρχαιότητας αναφέρονται στο νησί με το όνομα Κύθηρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος, ακόμα και ο Αριστοτέλης (που παραδέχεται ότι το νησί λεγόταν Πορφυρούσα – λόγω της επεξεργασίας πορφύρας – αλλά στις μέρες του λεγόταν Κύθηρα) και ο Ξενοφώντας (στα Ελληνικά του χρησιμοποιεί τον όρο Κυθηρία γη).
Ο Ισίδωρος (γεωγράφος του 1ου μ.Χ. αιώνα) υποστήριξε μια “ανατρεπτική” άποψη, ότι δηλαδή το νησί έλαβε το όνομά του από την Κυθέρεια Αφροδίτη και όχι το αντίστροφο. Μάλιστα, μίλησε πρώτη φορά για τη σημασία του ρ. κεύθω και τη σχέση του με τη θεά και το νησί. Κεύθω σημαίνει κρύβω, ενώ εκείνοι που κάνουν έρωτα στο νησί (στο μέρος εκείνο, δηλ. τα Κύθηρα), ανακαλύπτουν το κρυμμένο ερωτικό πάθος. Η ονομασία του νησιού συναντάται στον πληθυντικό ίσως από την ύπαρξη και των διπλανών Αντικυθήρων.
Ποια η σχέση όμως των δύο προσωνυμιών του νησιού, Κύθηρα και Τσιρίγο; Ύστερα από μελέτες και έρευνες φαίνεται ότι τα δύο παραπάνω ονόματα έχουν σχέση αλληλεπίδρασης, δηλαδή είτε ότι η μια ταυτίζεται με την άλλη είτε ότι η μια δημιουργεί την άλλη.Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι στην Κύπρο υπάρχει περιοχή Κυθραία ή Κύθρα, όπου βρέθηκαν αγάλματα της θεάς Αφροδίτης, ενώ η κοινή ονομασία της περιοχής είναι Τζυρκά.
Τα Κύθηρα ενώθηκαν με την Ελλάδα στις 28 Μαΐου 1864. Το 1903 σημειώνεται στα Κύθηρα ισχυρός σεισμός ο οποίος ισοπεδώνει τα Μητάτα, ενώ κτίρια κατέρρευσαν σε όλο το νησί. Το κύριο χαρακτηριστικό στα Κύθηρα του 20ου αιώνα ήταν η έντονη μετανάστευση, η οποία είχε αρχίσει από τον 18ο αιώνα. Στην Σμύρνη πριν την καταστροφή ο πληθυσμός κυθηραϊκής καταγωγής είχε φτάσει τους 14.000 και ήταν η μεγαλύτερη από τον πληθυσμό ελληνικής καταγωγής. Μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, οι Κυθήριοι μετανάστευσαν κυρίως στην Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά του Αιγαίου), Αίγυπτο και μετά σε Αυστραλία ή Αμερική, ενώ πολύ λίγοι πήγαν στα Κύθηρα.[
Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού αρχίζει την δεκαετία του 1990. Στις 8 Ιανουαρίου 2006 έλαβε χώρα σεισμός 6,9 στην κλίμακα ρίχτερ με επίκεντρο 40 χιλιόμετρα ανατολικά των Κυθήρων. Ο σεισμός προκάλεσε κυρίως καταστροφές στα Μητάτα, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ζημιές στην πλατεία του χωριού.
Πολιτική Προστασία: Σε επιφυλακή θα βρίσκεται και σήμερα ο κρατικός μηχανισμός αφού ελοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αρκετές περιοχές.
Φωτιές τώρα: Ιδιαίτερη δύσκολη αναδεικνύεται η σημερινή μέρα για την Πυροσβεστική, καθώς μετά από τις μεγάλες φωτιές σε Νέα Μάκρη και Κερατέα - Ανάβυσσο, τώρα αντιμετωπίζει πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Μεσσηνία και Άνδρο.
Φωτιά Άνδρος: Άλλο ένα μέτωπο έχει να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική, μετά τις φωτιές σε Νέα Μάκρη και Κερατέα - Ανάβυσσο, αυτή τη φορά στο νησί των Κυκλάδων.
Φωτιά τώρα Αττική: Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στον δήμο Σαρωνικού Αττικής.
Πολιτική Προστασία: Σε "πορτοκαλί" συναγερμό βρίσκονται σήμερα οι αρχές της χώρας καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αρκετές περιοχές.
Φωτιά τώρα στον Έβρο: Σε δασώδη περιοχή έξω από το χωριό Λάγος, κοντά στο Διδυμότειχο έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.
Φωτιά Ροδόπη: Μετά το Καρπενήσι, η Πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει και την πυρκαγιά στη Ροδόπη.
Πολιτική Προστασία: Σε συναγερμό βρίσκονται σήμερα οι αρχές της χώρας καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Πολιτική Προστασία: Σε «πορτοκαλί» συναγερμό βρίσκονται για ακόμα μία ημέρα οι αρχές της χώρας καθώς είναι αυξημένος ο κίνδυνος να εκδηλωθεί πυρκαγιά σε πέντε Περιφέρειες.