Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα για Αττική, Εύβοια και Κρήτη
Πολιτική Προστασία: Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Αναλυτικά οι επικίνδυνες περιοχές.
Το όνομα Κύθηρα έχει βαθιά στην ιστορία τις ρίζες του. Ο Όμηρος το αναφέρει στο επικό του έργο, την Ιλιάδα, ενώ η θεά Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα, ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια (Ακύθηρος λεγόταν ο στερούμενος θέλγητρων άνθρωπος). Και άλλοι όμως σπουδαίοι συγγραφείς της αρχαιότητας αναφέρονται στο νησί με το όνομα Κύθηρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος, ακόμα και ο Αριστοτέλης (που παραδέχεται ότι το νησί λεγόταν Πορφυρούσα – λόγω της επεξεργασίας πορφύρας – αλλά στις μέρες του λεγόταν Κύθηρα) και ο Ξενοφώντας (στα Ελληνικά του χρησιμοποιεί τον όρο Κυθηρία γη).
Ο Ισίδωρος (γεωγράφος του 1ου μ.Χ. αιώνα) υποστήριξε μια “ανατρεπτική” άποψη, ότι δηλαδή το νησί έλαβε το όνομά του από την Κυθέρεια Αφροδίτη και όχι το αντίστροφο. Μάλιστα, μίλησε πρώτη φορά για τη σημασία του ρ. κεύθω και τη σχέση του με τη θεά και το νησί. Κεύθω σημαίνει κρύβω, ενώ εκείνοι που κάνουν έρωτα στο νησί (στο μέρος εκείνο, δηλ. τα Κύθηρα), ανακαλύπτουν το κρυμμένο ερωτικό πάθος. Η ονομασία του νησιού συναντάται στον πληθυντικό ίσως από την ύπαρξη και των διπλανών Αντικυθήρων.
Ποια η σχέση όμως των δύο προσωνυμιών του νησιού, Κύθηρα και Τσιρίγο; Ύστερα από μελέτες και έρευνες φαίνεται ότι τα δύο παραπάνω ονόματα έχουν σχέση αλληλεπίδρασης, δηλαδή είτε ότι η μια ταυτίζεται με την άλλη είτε ότι η μια δημιουργεί την άλλη.Έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι στην Κύπρο υπάρχει περιοχή Κυθραία ή Κύθρα, όπου βρέθηκαν αγάλματα της θεάς Αφροδίτης, ενώ η κοινή ονομασία της περιοχής είναι Τζυρκά.
Τα Κύθηρα ενώθηκαν με την Ελλάδα στις 28 Μαΐου 1864. Το 1903 σημειώνεται στα Κύθηρα ισχυρός σεισμός ο οποίος ισοπεδώνει τα Μητάτα, ενώ κτίρια κατέρρευσαν σε όλο το νησί. Το κύριο χαρακτηριστικό στα Κύθηρα του 20ου αιώνα ήταν η έντονη μετανάστευση, η οποία είχε αρχίσει από τον 18ο αιώνα. Στην Σμύρνη πριν την καταστροφή ο πληθυσμός κυθηραϊκής καταγωγής είχε φτάσει τους 14.000 και ήταν η μεγαλύτερη από τον πληθυσμό ελληνικής καταγωγής. Μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, οι Κυθήριοι μετανάστευσαν κυρίως στην Ελλάδα (Αττική, Θεσσαλονίκη, νησιά του Αιγαίου), Αίγυπτο και μετά σε Αυστραλία ή Αμερική, ενώ πολύ λίγοι πήγαν στα Κύθηρα.[
Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού αρχίζει την δεκαετία του 1990. Στις 8 Ιανουαρίου 2006 έλαβε χώρα σεισμός 6,9 στην κλίμακα ρίχτερ με επίκεντρο 40 χιλιόμετρα ανατολικά των Κυθήρων. Ο σεισμός προκάλεσε κυρίως καταστροφές στα Μητάτα, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και ζημιές στην πλατεία του χωριού.
Πολιτική Προστασία: Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα η Πολιτική Προστασία βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Αναλυτικά οι επικίνδυνες περιοχές.
Πολιτική Προστασία: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Φωτιά Κύθηρα: Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα της Πυροσβεστικής και τρία ελικόπτερα.
Φωτιά Μάνη: Προκειμένου η φωτιά να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν σε 61 περυσβέστες με 15 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.
Φωτιά Μάνη: Στο σημείο έχει σπεύσει η Πυροσβεστική.
Φωτιά Κύθηρα: Aυτή την ώρα επιχειρούν συνολικά 96 πυροσβέστες με 18 οχήματα, εθελοντές πυροσβέστες, ενώ ακόμα κάνουν ρίψεις νερού τρία ελικόπτερα
Αταλάντη: Στο σημείο που ξέσπασε η φωτιά ενήργησαν 20 οχήματα, 54 πυροσβέστες, 4 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
Φωτιά Κύθηρα: Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια ωστόσο δεν βρίσκονται σε κίνδυνο μέχρι στιγμής.
Φωτιά Άγιοι Θεόδωροι: Μικρής έκτασης φωτιά είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, αλλά έγινε αναγκαστική διακοπή των δρομολογίων του προαστιακού.