Μάτι

Μάτι
Το Μάτι είναι παραθεριστικός οικισμός στο δήμο Μαραθώνος της Ανατολικής Αττικής, στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Νέας Μάκρης, στο νοτιότερο σημείο των συνόρων με τη Ραφήνα.

Το Μάτι εξυπηρετείται συγκοινωνιακά από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, μέσω λεωφορειακών γραμμών ΚΤΕΛ και από τη λεωφορειακή γραμμή 310 του ΟΑΣΑ. Την ονομασία του έλαβε, πιθανώς, λόγω της επιβλητικής θέας προς τη θάλασσα. Ανήκε πάντοτε διοικητικά στο Δήμο Νέας Μάκρης, παρότι βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση με τη γειτονική Ραφήνα. Στις πυρκαγιές του 2018 το Μάτι καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά, με τελικό απολογισμό 102 νεκρούς.

Συνορεύει στα βόρεια με τον παραθεριστικό στρατιωτικό οικισμό Άγιο Ανδρέα Νέας Μάκρης, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με το Νέο Βουτζά Ραφήνας και ανατολικά βρέχεται από τον κόλπο των Πεταλίων, στο Nότιο Ευβοϊκό. Το Μάτι υπαγόταν στον Δήμο Νέας Μάκρης, στη 10η Πολεοδομική Ενότητα, ενώ από το 2011 αποτελεί τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού δήμου Μαραθώνα.

Η ιστορία της περιοχής

Κατοικήθηκε την δεκαετία του 1960, ως αραιοκατοικημένος παραθεριστικός οικισμός στην αρχή με εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα παραθεριστών από την Αθήνα. Το 1965 ιδρύθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Μάτι Αττικής (ΝΑΟΜΑ) με σκοπό την προώθηση της ιστιοπλοΐας και άλλων αθλημάτων, όπως θαλάσσιο σκι και βόλεϊ. Την ίδια εποχή με βασιλικό διάταγμα (1962) αποφασίστηκε η ένταξη της περιοχής σε θρησκευτική ενορία και η ανέγερση εκκλησίας του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Ο ναός ολοκληρώθηκε (1978) επί μητροπολίτη Αττικής Δωρόθεου και τελέστηκαν τα εγκαίνια το 2001 από τον μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα. Η εκκλησία είναι έδρα ενορίας, ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, στην Ε’ Αρχιερατική Περιφέρεια Νέας Μάκρης. Από την δεκαετία του 2000 ο οικισμός σημείωσε μεγάλη ανάπτυξη, έγινε πολύ περισσότερο πυκνοκατοικημένος, αλλά δεν έχασε ποτέ τον παραθεριστικό του χαρακτήρα.

  • Τον Σεπτέμβριο του 2006 ξεκίνησε σταδιακά η ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως της Νέας Μάκρης και εκλήθησαν οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας τους. Στην περιοχή εδρεύουν πολυτελή ξενοδοχεία με πολλούς τουρίστες όλο τον χρόνο, καθώς και παραθεριστικές και ναυταθλητικές υποδομές.
  • Επίκεντρο ο ΝΑ.Ο.ΜΑ. με το λιμανάκι με πλήθος από δραστηριότητες όλο τον χρόνο και τα πολυτελή ξενοδοχεία με τις παραλίες γύρω από αυτόν. Η περιοχή εξακολούθησε να είναι ελκυστική, επειδή δεν είχε πολυκαταστήματα και μεγάλη εμπορική κίνηση.

Μάτι σχετικές ειδήσεις:

  • Πως πάμε; Τι βλέπεις;

    Πως πάμε; Τι βλέπεις;

    Ο Γιάννης Αντύπας μέσα από το blog του στο pagenews.gr απαντάει στα βασικά ερωτήματα που έχει ο κόσμος για την πορεία της χώρας.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Πως πάμε; Τι βλέπεις;
  • Μάτι: Νέα μήνυση για τη φονική πυρκαγιά του 2018

    Μάτι: Νέα μήνυση για τη φονική πυρκαγιά του 2018

    Μάτι: Νέα μήνυση κατατέθηκε στον Άρειο Πάγο για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι. Αυτή τη φορά από δύο παιδιά που έχασαν τους δικούς τους.

    Μάτι: Νέα μήνυση για τη φονική πυρκαγιά του 2018
  • 3%

    3%

    Στο νέο του blog στο pagenews.gr ο Γιάννης Αντύπας σχολιάζει την επικοινωνιακή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ που "επιτίθεται" στους αντιπάλους του με αιχμή του δόρατος τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • 3%
  • Αλέξης Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στον νέο καθεστωτισμό που επιχειρεί να επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία

    Αλέξης Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στον νέο καθεστωτισμό που επιχειρεί να επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία

    Αλέξης Χαρίτσης: Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να δώσει στον κόσμο ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους για μια προοδευτική διακυβέρνηση.

    Αλέξης Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απέναντι στον νέο καθεστωτισμό που επιχειρεί να επιβάλλει η Νέα Δημοκρατία
  • Μάτι: Επιστολή απόγνωσης των κατοίκων

    Μάτι: Επιστολή απόγνωσης των κατοίκων

    Μάτι: Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως 16 μήνες μετά τη φονική πυρκαγιά η Πολιτεία αρνείται να δει κατάματα τα προβλήματά τους.

    Μάτι: Επιστολή απόγνωσης των κατοίκων
  • Φθιώτιδα: Εξαφανίστηκε 16χρονη από την Σπερχειάδα

    Φθιώτιδα: Εξαφανίστηκε 16χρονη από την Σπερχειάδα

    Φθιώτιδα: Η Γεωργία Ν. έχει ύψος 1.65 μ., ζυγίζει 65 κιλά, έχει μαύρα μαλλιά και μαύρα μάτια. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε ολόσωμη ενιαία φόρμα χρώματος μαύρο-άσπρο».

    Φθιώτιδα: Εξαφανίστηκε 16χρονη από την Σπερχειάδα
  • Αλέξης Τσίπρας: “Φτιάχνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής”

    Αλέξης Τσίπρας: “Φτιάχνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής”

    Αλέξης Τσίπρας: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ομιλία του στην Πάτρα τόνισε πως στόχος του κόμματος είναι η δημιουργία μιας νέας σχέσης του πολίτη με την πολιτική.

    Αλέξης Τσίπρας: “Φτιάχνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής”
  • Τραγωδία στο Μάτι: Νέα μήνυση από τη χήρα Φύτρου – Έχασε σύζυγο και δυο παιδιά

    Τραγωδία στο Μάτι: Νέα μήνυση από τη χήρα Φύτρου – Έχασε σύζυγο και δυο παιδιά

    Τραγωδία στο Μάτι: Νέα μήνυση σε βάρος αρμόδιων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Παγου η Βαρβάρα Φύτρου.

    Τραγωδία στο Μάτι: Νέα μήνυση από τη χήρα Φύτρου – Έχασε σύζυγο και δυο παιδιά
ΣΕΛΙΔΑ 7 ΑΠΟ 12