Σχεδόν 600.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους παγκοσμίως από τον κορωνοϊό
Κορωνοϊός νεκροί: Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 596.742 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα υπολογίζονται σε 14.074.520.
Μετά την ανεξαρτησία της Νέας Ισπανίας από την Ισπανία, αποφασίστηκε ότι η νέα χώρα θα πάρει το όνομά της από την πρωτεύουσά της, την Πόλη του Μεξικού, η οποία ιδρύθηκε το 1524 στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας των αυτοχθόνων Αζτέκων Μέξικο-Τενοτστιτλάν. Η ονομασία αυτή προέρχεται από τη γλώσσα Νάουατλ αλλά η σημασία της δεν είναι γνωστή. Η προέλευσή της εικάζεται ότι είναι η λέξη Μέξτλι ή Μεχίτλι, η οποία αποδίδεται ως ιερή ονομασία για το θεό του πολέμου και πατριάρχη των Αζτέκων, τον Ουιτζιλοπότστλι. Με βάση αυτή την προσέγγιση, η λέξη Μέξικο σημαίνει τον χώρο που ζει ο Μεχίτλι. Μια εναλλακτική υπόθεση αναφέρει ότι η λέξη Μεξικό σημαίνει «το μέρος του κέντρου της Σελήνης» ή «το μέρος του κέντρου της λίμνης της Σελήνης» αναφερόμενη στη λίμνη Τεξκόκο. Το όνομα της πόλης μεταφράστηκε στην ισπανική γλώσσα και με βάση τις ισπανικές φωνητικές αξίες ως «Μεξικό».
Η επίσημη ονομασία του κράτους άλλαξε μαζί με τη μορφή του πολιτεύματος. Σε δύο περιπτώσεις (1821-1821 και 1863-1867), η χώρα ήταν γνωστή ως «Μεξικανική Αυτοκρατορία» (Imperio Mexicano Ιμπέριο Μεχικάνο). Και οι τρεις συνταγματικές αναθεωρήσεις (1824, 1857 και 1917, η ισχύουσα) χρησιμοποίησαν την ονομασία «Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού» (Estados Unidos Mexicanos Εστάδος Ουνίδος Μεχικάνος). Η ονομασία «Δημοκρατία του Μεξικού» είχε χρησιμοποιηθεί στη συνταγματική αναθεώρηση του 1836.
Το Μεξικό έχει το 15ο μεγαλύτερο ονομαστικό ΑΕΠ και την 11η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 1995-2002 ήταν 5,1%. Μέχρι το 2050, το Μεξικό μπορεί να έχει γίνει η πέμπτη με έβδομη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Το Μεξικό είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην εξαγωγή αργύρου, πέμπτη στο χρυσό, δεύτερη στο χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο. Υπάρχουν ακόμη τεράστια κοιτάσματα κάρβουνου, τσίγκου, καδμίου, ενώ ακόμη εξορύσσονται βισμούθιο, ουράνιο, αντιμόνιο, σιδηρομετάλλευμα, μολυβδένιο, υδράργυρος, πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η βιομηχανία ηλεκτρονικών του Μεξικού έχει αναπτυχθεί ιλιγγιωδώς την τελευταία δεκαετία. Το Μεξικό αποτελεί τον έκτο μεγαλύτερη παραγωγό ηλεκτρονικών στον κόσμο και τα ηλεκτρονικά αποτελούν το 30% των εξαγωγών της χώρας. Επίσης, το Μεξικό παράγει τα περισσότερα αυτοκίνητα από οποιαδήποτε χώρα στη βόρεια Αμερική.
Κορωνοϊός νεκροί: Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 596.742 ανθρώπους, ενώ τα κρούσματα υπολογίζονται σε 14.074.520.
Τραμπ πυρηνικές δοκιμές: Ο Αμερικανός πρόεδρος σκέφτεται να ξεκινήσει ξανά τις πυρηνικές δοκιμές με 70 κορυφαίους επιστήμονες των ΗΠΑ να αντιδρούν στην ολέθρια -αν αυτή γίνει- κίνηση.
Κορωνοϊός νεκροί: Συνεχίζει να μεγαλώνει η μακάβρια λίστα με τα θύματα της πανδημίας, ενώ πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα. Ο φονικός ιός παραμένει εδώ...
ΠΟΥ κορωνοϊός: Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως αναμένει η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για την προέλευση του κορωνοϊού να είναι μια «απόλυτη συγκάλυψη».
Βιγιαφάνιες Παναθηναϊκός: Τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών παρουσιάζουν ως «τελειωμένη» την επιστροφή του Αργεντινού στο «τριφύλλι», αλλά υπάρχει μια απαίτηση από τη μεριά του παίκτη που ίσως δυσκολέψει τα πράγματα.
Διεθνής Αμνηστία: Έκθεση δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία είχαν πολλά θύματα από την επιδημία του κορωνοϊού, σε πολλές περιπτώσεις δέχτηκαν διώξεις επειδή ζήτησαν τα αυτονόητα, πλήρωναν από τον μισθό τους για τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι «ήρωες» της πρώτης γραμμής έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τον κορωνοϊό την αδιαφορία ή και την εχθρική στάση των κυβερνήσεων.
ΗΠΑ κορωνοϊός: Ακόμα 59.222 κρούσματα κορωνοϊού και 411 νεκροί καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον συνολικό αριθμό των νοσούντων να ανέρχεται πλέον στους 3.479.483.
Κορωνοϊός νεκροί: Η περιπέτεια του κορωνοϊού όχι μόνο δεν έχει τελειώσει για τον πλανήτη, αλλά σε ορισμένες περιοχές καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ.
Covid-19 νεκροί: Ξεπέρασαν τους 566.000 οι νεκροί από την πανδημία.