Μεσόγειος

Μεσόγειος
Ως Μεσόγειος είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια μεγάλη κλειστή θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Στα δυτικά συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό, δια του πορθμού του Γιβραλτάρ και στα ανατολικά με την Ερυθρά θάλασσα δια της διώρυγας του Σουέζ.Μαζί με την Προποντίδα, τον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική θάλασσα που κατά την αντίληψη των Γάλλων γεωγράφων θεωρούνται εσωτερικά μέρη, παραρτήματά της, αλλά κατά την αντίληψη των Άγγλων γεωγράφων θα πρέπει να θεωρούνται ως άσχετα με τη Μεσόγειο, άποψη που έχει επικρατήσει ως πρακτικότερη επί της περιγραφής, έχει έκταση 2.505.000 τ.χλμ. ή περίπου 800.000 τετρ. μίλια.

Το μέγιστο μήκος της, από το Γιβραλτάρ μέχρι τις ακτές της Συρίας, είναι 2.100 ν. μίλια ή 3.860 χλμ., το μέγιστο πλάτος 1.800 χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος είναι 5.121 μέτρα σε απόσταση 62 μιλίων νοτιοδυτικά από το ακρωτήριο Ταίναρο. Το μέσο πλάτος είναι 600 χλμ. και το μέσο βάθος 1.500 μέτρα. Γενικά η Μεσόγειος Θάλασσα είναι η μεγαλύτερη κλειστή θάλασσα της Γης και μοιάζει με λίμνη. Υπήρξε σημαντικό εμπορικό και ταξιδιωτικό πέρασμα από τα αρχαία χρόνια, καθώς στην ευρύτερη περιοχή της αναπτύχθηκαν πολλοί σημαντικοί πολιτισμοί.

Ιστορία του ονόματος

Παρά το πλήθος των παράκτιων λαών εκ των οποίων αναπτύχθηκαν με τη σειρά τους διάφοροι αρχαίοι πολιτισμοί, πρώτα εκ του Αιγαίου και της ανατολικής λεκάνης και μέχρι της δυτικής (που εξαπλώθηκαν στη συνέχεια με ενδιάμεσες αποικίες) περιέργως δεν είχε εξ αρχής και επί αιώνες ιδιαίτερο όνομα.

Ο Ηρόδοτος π.χ. χρησιμοποιεί επί μέρους ονόματα θαλασσών και κολπώσεών της αντί ενιαίου ονόματος (Α 163). Άλλοι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονται σε αυτήν περιφραστικά, είτε προς τον έξω από τις Ηράκλειες στήλες απλωμένο ωκεανό, είτε ως γνωστότερη την έσω από τις εν λόγω στήλες. Π.χ. ο Στράβων την ονομάζει: «η εντός και καθ΄ ημάς λεγομένη θάλασσα», προσδιορισμό που πιστά μιμήθηκαν αργότερα οι Ρωμαίοι και τον μετέφρασαν ως «Μare Νostrum» (= ημέτερη θάλασσα). Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης την ονομάζει «θάλασσα» έναντι εκείνου του ωκεανού. Το αυτό και ο Πολύβιος, ενώ άλλοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούν τον όρο «mare internum» ή «mare insentinum» (= εσωτερική θάλασσα) καθώς και «Μare magnum» (=Μεγάλη θάλασσα).

Η πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει ιστορικά στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα, οπότε πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων θάλασσα, καθιστάμενος ιστορικός ανάδοχος του ονόματος αυτής. Ο 16ος και 17ος αιώνας βρίσκει τη θάλασσα αυτή να ονομάζεται: Λευκή θάλασσα, ή θάλασσα των Ελλήνων (έτσι την ονόμαζαν και οι Τούρκοι σε αντιδιαστολή με το Αιγαίο και τον Εύξεινο Πόντο). Η πατρότητα του ελληνικού όρου «Μεσόγειος» οφείλεται στον γεωγράφο – επίσκοπο Αθηνών Μελέτιο (Γεωγραφία παλαιά και Νέα, Α 80 – 1707) με τον επιπρόσθετο χαρακτηρισμό ως «δεύτερο κόλπο του ωκεανού», εννοώντας ως πρώτο τον Βισκαϊκό. Ιστορικά ονόματα που έχουν δοθεί για επιμέρους περιοχές της Μεσογείου είναι: Σαρδώο πέλαγος, Ιβηρικό π., Γαλλικό π., Ταρτησσός κόλπος, Βαλεαρικό π., Λυγουρικό, Λιγυστικό, Αυσώνιο, Τυρρηνό, Σικελικό, Ιωνικό, Αιγαίο, Αδρίας, Ρόδιο, Κύπριο, Κιλικίας αυλών κ.ά.

Η Μεσόγειος έχει μέσο βάθος 1500 μέτρα και το βαθύτερο σημείο της είναι το «φρέαρ των Οινουσσών» στο Ιόνιο πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, κοντά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Μεσσηνιακών Οινουσσών με βάθος 5120 μ. Μερικά νησιά της μεσογείου από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο είναι:

  • Κρήτη, Εύβοια, Λέσβος, Ρόδος, Χίος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Λήμνος, Σάμος, Νάξος, Ζάκυνθος, Άνδρος, Θάσος, Λευκάδα, Κάρπαθος, Κως, Ίμβρος, Κύθηρα, Ικαρία και Σκύρος στην ανατολική Μεσόγειο και Κύπρος στην απώτερη ανατολική Μεσόγειο.
  • Σικελία, Σαρδηνία, Κορσική, Τζέρμπα, Κρες, Κρκ, Μπρατς, Χβαρ, Παγκ, Κόρτσουλα, Μάλτα και Έλβα στη κεντρική Μεσόγειο.
  • Μαγιόρκα, Μινόρκα και Ίμπιζα στη δυτική Μεσόγειο.

Μεσόγειος σχετικές ειδήσεις:

  • Ενεργειακά κάλαντα

    Ενεργειακά κάλαντα

    Ο Λαμπρός Καλαρρύτης μέσω του blog του στο pagenews.gr αναλύει τη συμφωνία για τον αγωγό EastMed και αφήνει ένα σχόλιο για τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά και για το στρατηγικό μειονέκτημα του Ερντογάν.

    Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Λάμπρος Kαλαρρύτης
  • Ενεργειακά κάλαντα
  • Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα ακολουθήσουμε σιωπηλή πολιτική”

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα ακολουθήσουμε σιωπηλή πολιτική”

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε στην προκλητική του στάση τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν θα ακολουθήσει σιωπηλή πολιτική.

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν θα ακολουθήσουμε σιωπηλή πολιτική”
  • Μπουλντόζες στο Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ [pics]

    Μπουλντόζες στο Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ [pics]

    Ο άλλοτε επίγειος παράδεισος του Αριστοτέλη Ωνάση έχε γίνει εργοτάξιο για την κατασκευή πολυτελούς θερέτρου.

    Μπουλντόζες στο Σκορπιό του Ριμπολόβλεφ [pics]
  • Τουρκία: Η Βουλή ενέκρινε τη στρατιωτική συνεργασία με Λιβύη

    Τουρκία: Η Βουλή ενέκρινε τη στρατιωτική συνεργασία με Λιβύη

    Τουρκία: Η Βουλή της γειτονικής χώρας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη για τη στρατιωτική συνεργασία.

    Τουρκία: Η Βουλή ενέκρινε τη στρατιωτική συνεργασία με Λιβύη
  • Βερολίνο: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και την Κύπρο»

    Βερολίνο: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και την Κύπρο»

    Βερολίνο: Στο πλευρό της Ελλάδας και την Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα βρίσκεται το Βερολίνο σύμφωνα με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η ίδια κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Βερολίνο: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα και την Κύπρο»
  • Μπομπ Μενέντεζ: Ξημερώνει μια καινούργια μέρα για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

    Μπομπ Μενέντεζ: Ξημερώνει μια καινούργια μέρα για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

    Μπομπ Μενέντεζ: Κανούργια αρχή -με την καλή έννοια- στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Μενέντεζ.

    Μπομπ Μενέντεζ: Ξημερώνει μια καινούργια μέρα για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
  • Μετά τις γέφυρες η διώρυγα

    Μετά τις γέφυρες η διώρυγα

    Ο Γιάννης Αντύπας γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τον Ταγίπ Ερντογάν, τη γενικότερη στάση του και τα σχέδια που έχει σχετικά με το Βόσπορο.

    Γιάννης Αντύπας
  • Γιάννης Αντύπας
  • Μετά τις γέφυρες η διώρυγα
  • Τουρκία: Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια του Ερντογάν

    Τουρκία: Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια του Ερντογάν

    Τουρκία: «Ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν για στρατιωτική και υλικοτεχνική υποστήριξη είπε η κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera.

    Τουρκία: Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια του Ερντογάν
ΣΕΛΙΔΑ 118 ΑΠΟ 139